Δώδεκα μήνες εφεδρεία και μετά απόλυση από τις ΔΕΚΟ
Απόλυση, ύστερα από ένα 12μηνο στάδιο μισθωτής εφεδρείας, στη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού, προβλέπει για το πλεονάζον προσωπικό των δημοσίων επιχειρήσεων και φορέων το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που πρόκειται να υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα και παρουσιάζει σήμερα η «Κ».
προβλέπονται τα εξής:
- Μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο (0,9% του ΑΕΠ). Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «προσαρμογές θα γίνουν τόσο στην απασχόληση όσο και στους μισθούς του δημόσιου τομέα». Από την πλευρά της απασχόλησης, ο συνολικός στόχος είναι η μείωση των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000 ή περίπου 21%. Η μείωση θα προέλθει από τον κανόνα προσλήψεων/αποχωρήσεων (1:10 το 2011 και 1:5 στη συνέχεια), μειώσεις στον αριθμό των συμβασιούχων και μη εθελούσιες εξόδους (από κλείσιμο δημοσίων φορέων). Το νέο μισθολόγιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε τρία χρόνια. Θα οδηγήσει τους μισθούς σε επίπεδα ίδια με αυτά που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. «Η συνολική εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με κατάργηση των ειδικών καθεστώτων για μισθούς και επιδόματα και μείωση της αυτόματης μισθολογικής προσαρμογής», αναφέρεται. Επίσης, επεκτείνονται οι ώρες εργασίας σε ευθυγράμμιση με τη 40ωρη εβδομαδιαία απασχόληση που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Οι αλλαγές θα περιληφθούν σε νομοθεσία που θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουνίου και θα ψηφισθεί έως το τέλος Ιουλίου.
- Βελτιώσεις στη λειτουργική απόδοση των δημοσίων επιχειρήσεων (0,5% του ΑΕΠ). Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει οδηγίες για την επικαιροποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους έως το τέλος Ιουνίου για την επίτευξη εξοικονομήσεων. Στον πυρήνα αυτών των σχεδίων θα βρίσκονται δράσεις για την αύξηση των τιμολογίων (στον τομέα των μεταφορών) και τη μείωση των δαπανών προσωπικού. Θα προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου (έως το τέλος Ιουνίου) σε αντιστοίχηση με παρόμοιες επιχειρήσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το πλεονάζον προσωπικό είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Οπως αναφέρεται στο κείμενο του Μνημονίου, η εφεδρεία θα υπάρχει για μια περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, αμειβόμενη με το 60% του βασικού μισθού και στο τέλος αυτής της περιόδου, το πλεονάζον προσωπικό εάν δεν έχει βρει εναλλακτική απασχόληση θα αποχωρεί. Μετατάξεις από την εφεδρεία εργασίας σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα θα υπολογίζονται στο ανώτατο όριο προσλήψεων και θα είναι δυνατές μόνο ύστερα από θετική αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Οι μισθοί των υπαλλήλων των δημοσίων επιχειρήσεων θα είναι ευθυγραμμισμένοι με το νέο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους προσωπικού. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουλίου.
- Κατάργηση δημοσίων φορέων και οργανισμών (0,5% του ΑΕΠ). Στόχος είναι η εξυγίανση περισσοτέρων από 1.500 δημόσιων φορέων που υπάγονται σε διάφορα υπουργεία και στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης. Εχουν ήδη καταργηθεί 77 και έως το τέλος Ιουλίου θα καταργηθούν με νόμο άλλοι 44, θα συγχωνευθούν 25, ενώ θα προχωρήσει «το κλείσιμο, η συγχώνευση ή η εξυγίανση επιπλέον 10 μεγάλων φορέων με σύνολο 7.000 εργαζομένων (μεταξύ αυτών επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσίας, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, σταθμοί δημόσιας τηλεόρασης)». Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει ολοκληρώσει έως τον Οκτώβριο την απογραφή όλων των δημόσιων φορέων και οργανισμών και στη συνέχεια να αναθεωρήσει τις λειτουργίες και το κόστος. Με βάση αυτό θα αποφασιστεί ποιοι θα κλείσουν, ποιοι θα συγχωνευθούν και ποιοι θα διατηρηθούν με μειωμένο λειτουργικό κόστος. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100042_22/06/2011_446576
Για τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές προβλέπεται:
– Απλοποίηση και καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών (0,8% του ΑΕΠ). Οι βασικές προσαρμογές που δεσμεύεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν: ανώτατα όρια στο συνολικό συνταξιοδοτικό εισόδημα, αξιολόγηση τεκμηρίων διαβίωσης και επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση διαφόρων επιδομάτων (συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας, εκπτώσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και παροχών σε είδος). Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει έως τον Σεπτέμβριο του 2011 «την αξιολόγηση των κοινωνικών δαπανών για τον προσδιορισμό κι άλλων τρόπων εξορθολογισμού τους και τον περιορισμό ορισμένων υπηρεσιών. Με βάση αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πρώτο τρίμηνο του 2012 νομοθεσία και ρυθμίσεις με στόχο τη συνολική ετήσια εξοικονόμηση 760 εκατ. ευρώ έως το 2014. Οι άμεσες αλλαγές θα περιληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.
– Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις (0,8% του ΑΕΠ). Με βάση τα στοιχεία από αναλογιστικές μελέτες, οι μεταρρυθμίσεις στα επικουρικά ταμεία θα υιοθετηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2011 και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2012. «Στόχος είναι η εξάλειψη των ανισορροπιών, η στενότερη σύνδεση μεταξύ παροχών και εισφορών και η σημαντική μείωση του αριθμού των Ταμείων», αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Στα βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει από τον Ιούλιο νέα λίστα, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των υπαγόμενων σε αυτά εργαζομένων «σε λιγότερο» από 10% του συνόλου. Για τις συντάξεις αναπηρίας, το Μνημόνιο προβλέπει τη μείωση των δαπανών από 14,5% σήμερα στο 10% του συνολου των συνταξιοδοτικών δαπανών. Εως το τέλος Αυγούστου θα εκδοθεί κανονισμός που θα απαιτεί εκ νέου πιστοποίηση της αναπηρίας. Για τα εφάπαξ, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν μελέτες στα σχετικά ταμεία και όπου οι παροχές δεν ευθυγραμμίζονται με τις εισφορές, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές έως το τέλος του έτους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100043_22/06/2011_446575
Με το νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει έως το τέλος Ιουνίου νόμο για μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας (επιτρέποντας στους εργαζομένους να εργάζονται περισσότερες ώρες για μεγαλύτερη περίοδο και μειώνοντας τη χρήση υπερωριακής αμοιβής) και για τη χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου (μειώνοντας την αποζημίωση που σχετίζεται με αυτά τα συμβόλαια. Επίσης, θα εισάγει συμβάσεις για νέους με αμοιβή χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, όπου διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τη μερική απασχόληση και τις ατομικές συμβάσεις για να διαχειριστούν το μισθολογικό κόστος, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία εάν αυτό είναι αναγκαίο έως το τέλος του 2012. Επίσης, επαναβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση των επιχειρησιακών συμβάσεων από την Επιθεώρηση Εργασίας έχει μη δεσμευτικό χαρακτήρα.
Προκειμένου να διευρυνθεί η βάση άντλησης εσόδων από εισφορές και να καταστεί εφικτή η μείωση των εισφορών, η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει σταδιακά τα ανώτατα εισοδηματικά όρια για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στη συνέχεια να μειώσει αντισταθμιστικά τις εισφορές. Το πρώτο βήμα θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2012.
Προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το Μνημόνιο προβλέπει την ίδρυση μιας επιτροπής που θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους. Θα έχει εντολή να εντοπίζει τους τομείς που χρειάζονται μεγαλύτερο δυναμικό και τεχνική βοήθεια και θα θα προτείνει απαραίτητες προσαρμογές. Επίσης, θα διορίζει διαχειριστές σχεδίων (project managers) για κάθε πρωτοβουλία σε κάθε τομέα. Η επιτροπή θα είναι επίσης υπεύθυνη να αναπτύσσει, να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει στον ιστότοπο της κυβέρνησης δείκτες παρακολούθησης για κάθε βασική πρωτοβουλία διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, σε τριμηνιαία βάση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100044_22/06/2011_446573
Μικρότερη η εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς
Ελαφρώς βελτιωμένη για τους φορολογούμενους θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σχεδιάζεται ελάχιστος φόρος για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Ολα τα φορολογικά μέτρα θα παρουσιασθούν σήμερα από τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο στο υπουργικό συμβούλιο, τα οποία, ωστόσο, θα έχουν πάρει νωρίτερα την έγκριση της τρόικας, η οποία από χθες βρίσκεται σε εκτεταμένες συσκέψεις με τα στελέχη του υπουργείου.
Εκτός από τα δύο ανωτέρω μέτρα εξετάζεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση της έκπτωσης από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνονται από τους φορολογούμενους για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου, κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ όπως φαίνεται αναστέλλεται το τέλος ακινήτων. Ειδικότερα, τα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος προβλέπουν:
Εισφορά αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση της επιβάρυνσης από την επιβολή της εισφοράς, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο Παπακωνσταντίνου, διευρύνοντας το πρώτο κλιμάκιο στο οποίο θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 1%. Δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν θα καταβληθεί ο κεφαλικός φόρος. Οσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 24.000 ευρώ θα καταβάλουν για το σύνολο του εισοδήματος φόρο με συντελεστή 1%. Ο φόρος για παράδειγμα σε κάποιον που έχει εισοδήματα 24.000 θα ανέλθει στα 240 ευρώ (24.000 Χ 1%). Από το ποσό αυτό και μέχρι τα 65.000 ευρώ συντελεστής 2% και άνω των 65.000 ευρώ συντελεστής 3%.
Ελάχιστος φόρος επιτηδευματιών.
Η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει τη φοροδιαφυγή οδηγεί το νέο οικονομικό επιτελείο στη θέσπιση φόρου επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που έχουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, και γλιτώνουν επί της ουσίας την έκτακτη εισφορά, θα πληρώνουν τον ελάχιστο φόρο επιτηδεύματος. Ο λόγος που αποφασίσθηκε η επιβολή του εν λόγω φόρου έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ. Προκειμένου, λοιπόν, να συμβάλουν, κατά κάποιο τρόπο στην προσπάθεια για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αντίστοιχα με τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται ο ελάχιστος φόρος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φθάνει τα 300 ευρώ.
Πετρέλαιο θέρμανσης. Αυξάνεται o Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ θα αυξηθεί η λιανική τιμή κατά 5 λεπτά το λίτρο.
Ακίνητα. Το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που είχε ανακοινωθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να ακυρώνεται. Και αυτό διότι το μέτρο θα επιβάρυνε τους χρήστες ακινήτων μεταξύ των οποίων και οι ενοικιαστές. Ωστόσο, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή έκτακτης εισφoράς στα ακίνητα. Το πώς θα γίνει δεν έχει εξειδικευτεί προς το παρόν. Πάντως σε αυτή τη φάση η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν μπορεί να αποστείλει σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την καταβολή έκτακτης εισφοράς δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν είναι του 2008.
Επίσης, εξετάζεται η μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τον ΦΑΠ θα τον πληρώνουν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Θα δοθεί για μία ακόμη φορά η δυνατότητα σε όσους «έβγαλαν» τα χρήματα τους στο εξωτερικό να τα επαναπατρίσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Σημειώνεται ότι χρήση της προηγούμενης ρύθμισης έκαναν ελάχιστοι κεφαλαιούχοι, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στη χώρα μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αποδείξεις. Τέλος στο μπόνους των αποδείξεων βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στις προθέσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου είναι να καταργηθεί η έκπτωση που ισχύει σήμερα από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνει κάποιος για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου.
Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με τρεις άξονες που προβλέπουν:
- Την ταχύτερη μείωση των δαπανών του κράτους.
- Την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
- Την ταχύτερη διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τη διευκόλυνση εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων για τους ανέργους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες. Σημειώνεται, πάντως, ότι περισσότερες τράπεζες έχουν προγράμματα αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τη Βουλή για την επικοινωνία του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών όπου του ζήτησε να μεταφέρει (στα μέλη της Ενωσης) την ιδέα να συμμετάσχει καθοριστικά για τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα καλύψει υποτροφίες φοιτητών, οι γονείς των οποίων είναι άνεργοι
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100045_22/06/2011_446570
Τον διαχωρισμό των δικτύων της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο δράσης για την προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων για ιδιωτικοποίηση αναφέρεται ότι «τα βασικά βήματα για το υπόλοιπο του 2011 και του 2012 περιλαμβάνουν»: (i) τον διαχωρισμό της ΕΥΔΑΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2012, (ii) τον διαχωρισμό της ΔΕΗ το τρίτο τρίμηνο του 2011, (iii) τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2011, (iv) την παράταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το τρίτο τρίμηνο του 2011, (v) την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ, καθώς και την ανάθεση της άδειας διενέργειας νέων παιγνίων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου 2011, (vi) τον μετασχηματισμό των περιφερειακών αεροδρομίων σε εταιρείες έως το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και (vii) σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα, θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση των αγροτικών εξασφαλίσεων μεταξύ όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σε ό,τι αφορά την προεργασία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται:
1. Ενιαία απογραφή των ακινήτων, η οποία θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2012.
2. Νομοθετικές ρυθμίσεις για τον θεσμό της «επιφάνειας», καθώς και τις μακροχρόνιες μισθώσεις έως το τέλος Αυγούστου 2011.
3. Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων και τη θέσπιση σαφών τίτλων ιδιοκτησίας έως το τέλος Αυγούστου 2011.
4. Νόμο πλαίσιο για τον ορισμό των χρήσεων γης, με την ίδια καταληκτική ημερομηνία.
Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία των προς πώληση και αξιοποίηση κρατικών συμμετοχών, τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβασθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, εντός ενός μήνα. Οπως ορίζεται στο Μνημόνιο, «το ταμείο θα έχει την εντολή να αποκρατικοποιήσει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με βάση τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά». Επίσης, το ταμείο δεν θα μπορεί να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία στην κεντρική κυβέρνηση. Η μεταβίβαση κάποιου περιουσιακού στοιχείου στο ταμείο είναι αμετάκλητη και το Δημόσιο δεν διατηρεί κανένα δικαίωμα κυριότητας. Η διοίκηση του ταμείου διορίζεται από τη Βουλή, ύστερα από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα έχουν το δικαίωμα να ορίζουν δύο παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100046_22/06/2011_446572
Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, προκειμένου να ενισχυθούν χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα μεγάλα σχετικά εισοδήματα. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, για παροχές υγείας, όλων των άνεργων μισθωτών ή ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη εργαζόμενων που το 2010 έχουν συμπληρώσει λιγότερα από 80 ένσημα και βελτίωση των παροχών σε ειδικές κατηγορίες αναπήρων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100049_22/06/2011_446566
Απόλυση, ύστερα από ένα 12μηνο στάδιο μισθωτής εφεδρείας, στη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού, προβλέπει για το πλεονάζον προσωπικό των δημοσίων επιχειρήσεων και φορέων το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που πρόκειται να υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα και παρουσιάζει σήμερα η «Κ».
προβλέπονται τα εξής:
- Μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο (0,9% του ΑΕΠ). Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «προσαρμογές θα γίνουν τόσο στην απασχόληση όσο και στους μισθούς του δημόσιου τομέα». Από την πλευρά της απασχόλησης, ο συνολικός στόχος είναι η μείωση των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000 ή περίπου 21%. Η μείωση θα προέλθει από τον κανόνα προσλήψεων/αποχωρήσεων (1:10 το 2011 και 1:5 στη συνέχεια), μειώσεις στον αριθμό των συμβασιούχων και μη εθελούσιες εξόδους (από κλείσιμο δημοσίων φορέων). Το νέο μισθολόγιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε τρία χρόνια. Θα οδηγήσει τους μισθούς σε επίπεδα ίδια με αυτά που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. «Η συνολική εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με κατάργηση των ειδικών καθεστώτων για μισθούς και επιδόματα και μείωση της αυτόματης μισθολογικής προσαρμογής», αναφέρεται. Επίσης, επεκτείνονται οι ώρες εργασίας σε ευθυγράμμιση με τη 40ωρη εβδομαδιαία απασχόληση που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Οι αλλαγές θα περιληφθούν σε νομοθεσία που θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουνίου και θα ψηφισθεί έως το τέλος Ιουλίου.
- Βελτιώσεις στη λειτουργική απόδοση των δημοσίων επιχειρήσεων (0,5% του ΑΕΠ). Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει οδηγίες για την επικαιροποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους έως το τέλος Ιουνίου για την επίτευξη εξοικονομήσεων. Στον πυρήνα αυτών των σχεδίων θα βρίσκονται δράσεις για την αύξηση των τιμολογίων (στον τομέα των μεταφορών) και τη μείωση των δαπανών προσωπικού. Θα προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου (έως το τέλος Ιουνίου) σε αντιστοίχηση με παρόμοιες επιχειρήσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το πλεονάζον προσωπικό είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Οπως αναφέρεται στο κείμενο του Μνημονίου, η εφεδρεία θα υπάρχει για μια περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, αμειβόμενη με το 60% του βασικού μισθού και στο τέλος αυτής της περιόδου, το πλεονάζον προσωπικό εάν δεν έχει βρει εναλλακτική απασχόληση θα αποχωρεί. Μετατάξεις από την εφεδρεία εργασίας σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα θα υπολογίζονται στο ανώτατο όριο προσλήψεων και θα είναι δυνατές μόνο ύστερα από θετική αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Οι μισθοί των υπαλλήλων των δημοσίων επιχειρήσεων θα είναι ευθυγραμμισμένοι με το νέο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους προσωπικού. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουλίου.
- Κατάργηση δημοσίων φορέων και οργανισμών (0,5% του ΑΕΠ). Στόχος είναι η εξυγίανση περισσοτέρων από 1.500 δημόσιων φορέων που υπάγονται σε διάφορα υπουργεία και στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης. Εχουν ήδη καταργηθεί 77 και έως το τέλος Ιουλίου θα καταργηθούν με νόμο άλλοι 44, θα συγχωνευθούν 25, ενώ θα προχωρήσει «το κλείσιμο, η συγχώνευση ή η εξυγίανση επιπλέον 10 μεγάλων φορέων με σύνολο 7.000 εργαζομένων (μεταξύ αυτών επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσίας, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, σταθμοί δημόσιας τηλεόρασης)». Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει ολοκληρώσει έως τον Οκτώβριο την απογραφή όλων των δημόσιων φορέων και οργανισμών και στη συνέχεια να αναθεωρήσει τις λειτουργίες και το κόστος. Με βάση αυτό θα αποφασιστεί ποιοι θα κλείσουν, ποιοι θα συγχωνευθούν και ποιοι θα διατηρηθούν με μειωμένο λειτουργικό κόστος. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100042_22/06/2011_446576
Μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ
– Απλοποίηση και καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών (0,8% του ΑΕΠ). Οι βασικές προσαρμογές που δεσμεύεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν: ανώτατα όρια στο συνολικό συνταξιοδοτικό εισόδημα, αξιολόγηση τεκμηρίων διαβίωσης και επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση διαφόρων επιδομάτων (συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας, εκπτώσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και παροχών σε είδος). Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει έως τον Σεπτέμβριο του 2011 «την αξιολόγηση των κοινωνικών δαπανών για τον προσδιορισμό κι άλλων τρόπων εξορθολογισμού τους και τον περιορισμό ορισμένων υπηρεσιών. Με βάση αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πρώτο τρίμηνο του 2012 νομοθεσία και ρυθμίσεις με στόχο τη συνολική ετήσια εξοικονόμηση 760 εκατ. ευρώ έως το 2014. Οι άμεσες αλλαγές θα περιληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.
– Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις (0,8% του ΑΕΠ). Με βάση τα στοιχεία από αναλογιστικές μελέτες, οι μεταρρυθμίσεις στα επικουρικά ταμεία θα υιοθετηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2011 και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2012. «Στόχος είναι η εξάλειψη των ανισορροπιών, η στενότερη σύνδεση μεταξύ παροχών και εισφορών και η σημαντική μείωση του αριθμού των Ταμείων», αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Στα βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει από τον Ιούλιο νέα λίστα, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των υπαγόμενων σε αυτά εργαζομένων «σε λιγότερο» από 10% του συνόλου. Για τις συντάξεις αναπηρίας, το Μνημόνιο προβλέπει τη μείωση των δαπανών από 14,5% σήμερα στο 10% του συνολου των συνταξιοδοτικών δαπανών. Εως το τέλος Αυγούστου θα εκδοθεί κανονισμός που θα απαιτεί εκ νέου πιστοποίηση της αναπηρίας. Για τα εφάπαξ, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν μελέτες στα σχετικά ταμεία και όπου οι παροχές δεν ευθυγραμμίζονται με τις εισφορές, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές έως το τέλος του έτους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100043_22/06/2011_446575
Ευελιξία στην αγορά εργασίας
Προκειμένου να διευρυνθεί η βάση άντλησης εσόδων από εισφορές και να καταστεί εφικτή η μείωση των εισφορών, η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει σταδιακά τα ανώτατα εισοδηματικά όρια για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στη συνέχεια να μειώσει αντισταθμιστικά τις εισφορές. Το πρώτο βήμα θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2012.
Προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το Μνημόνιο προβλέπει την ίδρυση μιας επιτροπής που θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους. Θα έχει εντολή να εντοπίζει τους τομείς που χρειάζονται μεγαλύτερο δυναμικό και τεχνική βοήθεια και θα θα προτείνει απαραίτητες προσαρμογές. Επίσης, θα διορίζει διαχειριστές σχεδίων (project managers) για κάθε πρωτοβουλία σε κάθε τομέα. Η επιτροπή θα είναι επίσης υπεύθυνη να αναπτύσσει, να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει στον ιστότοπο της κυβέρνησης δείκτες παρακολούθησης για κάθε βασική πρωτοβουλία διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, σε τριμηνιαία βάση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100044_22/06/2011_446573
Ελάχιστος φόρος για επιτηδευματίες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ
Αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης Μικρότερη η εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς
Ελαφρώς βελτιωμένη για τους φορολογούμενους θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σχεδιάζεται ελάχιστος φόρος για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Ολα τα φορολογικά μέτρα θα παρουσιασθούν σήμερα από τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο στο υπουργικό συμβούλιο, τα οποία, ωστόσο, θα έχουν πάρει νωρίτερα την έγκριση της τρόικας, η οποία από χθες βρίσκεται σε εκτεταμένες συσκέψεις με τα στελέχη του υπουργείου.
Εκτός από τα δύο ανωτέρω μέτρα εξετάζεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση της έκπτωσης από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνονται από τους φορολογούμενους για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου, κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ όπως φαίνεται αναστέλλεται το τέλος ακινήτων. Ειδικότερα, τα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος προβλέπουν:
Εισφορά αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση της επιβάρυνσης από την επιβολή της εισφοράς, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο Παπακωνσταντίνου, διευρύνοντας το πρώτο κλιμάκιο στο οποίο θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 1%. Δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν θα καταβληθεί ο κεφαλικός φόρος. Οσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 24.000 ευρώ θα καταβάλουν για το σύνολο του εισοδήματος φόρο με συντελεστή 1%. Ο φόρος για παράδειγμα σε κάποιον που έχει εισοδήματα 24.000 θα ανέλθει στα 240 ευρώ (24.000 Χ 1%). Από το ποσό αυτό και μέχρι τα 65.000 ευρώ συντελεστής 2% και άνω των 65.000 ευρώ συντελεστής 3%.
Ελάχιστος φόρος επιτηδευματιών.
Η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει τη φοροδιαφυγή οδηγεί το νέο οικονομικό επιτελείο στη θέσπιση φόρου επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που έχουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, και γλιτώνουν επί της ουσίας την έκτακτη εισφορά, θα πληρώνουν τον ελάχιστο φόρο επιτηδεύματος. Ο λόγος που αποφασίσθηκε η επιβολή του εν λόγω φόρου έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ. Προκειμένου, λοιπόν, να συμβάλουν, κατά κάποιο τρόπο στην προσπάθεια για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αντίστοιχα με τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται ο ελάχιστος φόρος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φθάνει τα 300 ευρώ.
Πετρέλαιο θέρμανσης. Αυξάνεται o Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ θα αυξηθεί η λιανική τιμή κατά 5 λεπτά το λίτρο.
Ακίνητα. Το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που είχε ανακοινωθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να ακυρώνεται. Και αυτό διότι το μέτρο θα επιβάρυνε τους χρήστες ακινήτων μεταξύ των οποίων και οι ενοικιαστές. Ωστόσο, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή έκτακτης εισφoράς στα ακίνητα. Το πώς θα γίνει δεν έχει εξειδικευτεί προς το παρόν. Πάντως σε αυτή τη φάση η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν μπορεί να αποστείλει σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την καταβολή έκτακτης εισφοράς δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν είναι του 2008.
Επίσης, εξετάζεται η μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τον ΦΑΠ θα τον πληρώνουν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Θα δοθεί για μία ακόμη φορά η δυνατότητα σε όσους «έβγαλαν» τα χρήματα τους στο εξωτερικό να τα επαναπατρίσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Σημειώνεται ότι χρήση της προηγούμενης ρύθμισης έκαναν ελάχιστοι κεφαλαιούχοι, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στη χώρα μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αποδείξεις. Τέλος στο μπόνους των αποδείξεων βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στις προθέσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου είναι να καταργηθεί η έκπτωση που ισχύει σήμερα από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνει κάποιος για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου.
Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με τρεις άξονες που προβλέπουν:
- Την ταχύτερη μείωση των δαπανών του κράτους.
- Την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
- Την ταχύτερη διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τη διευκόλυνση εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων για τους ανέργους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες. Σημειώνεται, πάντως, ότι περισσότερες τράπεζες έχουν προγράμματα αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τη Βουλή για την επικοινωνία του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών όπου του ζήτησε να μεταφέρει (στα μέλη της Ενωσης) την ιδέα να συμμετάσχει καθοριστικά για τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα καλύψει υποτροφίες φοιτητών, οι γονείς των οποίων είναι άνεργοι
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100045_22/06/2011_446570
Διαχωρισμός ΔΕΗ και ΔΕΠΑ εντός του 2011 και της ΕΥΔΑΠ το 2012
Σε ό,τι αφορά την προεργασία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται:
1. Ενιαία απογραφή των ακινήτων, η οποία θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2012.
2. Νομοθετικές ρυθμίσεις για τον θεσμό της «επιφάνειας», καθώς και τις μακροχρόνιες μισθώσεις έως το τέλος Αυγούστου 2011.
3. Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων και τη θέσπιση σαφών τίτλων ιδιοκτησίας έως το τέλος Αυγούστου 2011.
4. Νόμο πλαίσιο για τον ορισμό των χρήσεων γης, με την ίδια καταληκτική ημερομηνία.
Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία των προς πώληση και αξιοποίηση κρατικών συμμετοχών, τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβασθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, εντός ενός μήνα. Οπως ορίζεται στο Μνημόνιο, «το ταμείο θα έχει την εντολή να αποκρατικοποιήσει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με βάση τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά». Επίσης, το ταμείο δεν θα μπορεί να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία στην κεντρική κυβέρνηση. Η μεταβίβαση κάποιου περιουσιακού στοιχείου στο ταμείο είναι αμετάκλητη και το Δημόσιο δεν διατηρεί κανένα δικαίωμα κυριότητας. Η διοίκηση του ταμείου διορίζεται από τη Βουλή, ύστερα από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα έχουν το δικαίωμα να ορίζουν δύο παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100046_22/06/2011_446572
Διεύρυνση δικαιούχων του ΕΚΑΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100049_22/06/2011_446566
No comments:
Post a Comment