22.6.11

Καθυστερεί η συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων

Καθυστερήσεις στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Βέρνης, Βερολίνου και Λονδίνου σημειώνονται σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Γερμανοί και Βρετανοί πολίτες σε ελβετικές τράπεζες. Αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Η ελβετική κυβέρνηση, ωστόσο, ελπίζει ότι ο στόχος θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις αποδίδονται σε τεχνικά ζητήματα.
ΜεσάζοντεςΜε βάση τους όρους της, οι καταθέσεις Γερμανών και Βρετανών θα φορολογηθούν στην πηγή, δηλαδή σε ελβετικό έδαφος. Οι ελβετικές τράπεζες θα λειτουργούν ως μεσάζοντες, αποδίδοντας τους φόρους εκ μέρους των πελατών τους στις φορολογικές αρχές της εκάστοτε χώρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ελβετία καταφέρνει να διατηρήσει άθικτο το καθεστώς τραπεζικού απορρήτου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου και άρα της οικονομίας της. Ο Μάριο Τιουρ, εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Χρηματοοικονομικών (SIF) της Ελβετίας, δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί σύντομα, ακόμη και στις αρχές Ιουλίου. Εάν η Ελβετία καταλήξει σε αυτή τη λύση με το Βερολίνο και το Λονδίνο, αναμένεται να ακολουθήσουν διμερείς συμφωνίες και με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το επίπεδο του φόρου που θα παρακρατείται, παραμένει κρίσιμο θέμα. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα επιβαρύνονται μόνον οι τόκοι και οι αποδόσεις των καταθέσεων ή λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων. Πιθανολογείται ότι μπορεί να επιβληθεί φόρος και στην αξία της υφιστάμενης κινητής περιουσίας. Εκτιμήσεις για το ποσοστό φορολόγησης στις καταθέσεις Γερμανών κυμαίνονται μεταξύ 25% με 35% σε ό,τι αφορά την οποιαδήποτε υπεραξία των καταθέσεων. Στη Γερμανία, οι αποδόσεις κεφαλαίου και τα κέρδη από την πώληση μετοχών φορολογούνται σε ποσοστό 25%.
ΣυμβιβασμόςΠρόκειται για έναν συμβιβασμό της Βέρνης που αποβλέπει στην προστασία του τραπεζικού καθεστώτος της χώρας. Μέλη του Κοινοβουλίου είχαν απειλήσει ακόμη και με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που εξεταζόταν η άρση του απορρήτου, διότι προστατεύεται από το ελβετικό Σύνταγμα. Εχουν υπάρξει μεμονωμένες εξαιρέσεις, όπως αποτέλεσε η υπόθεση της UBS προ διετίας, που κινήθηκε από το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης και δημιούργησε εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βέρνης. Η UBS αναγκάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 780 εκατ. δολ. για να μην παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τα ονόματα 52.000 Αμερικανών πελατών της, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Παρά ταύτα, συναίνεσε στην αποκάλυψη της ταυτότητας και το άνοιγμα των λογαριασμών 4.450 πελατών της.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/06/2011_446553

No comments: