Προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, χωρίς όμως να καταφύγει
σε νέες αγορές ομολόγων
Bloombergσε νέες αγορές ομολόγων
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, εκτιμάται ότι θα αποφασίσει αναβολή της εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης ώς τον Οκτώβριο ή και αργότερα, προκειμένου να τονώσει την οικονομία, χωρίς όμως να καταφύγει σε νέες αγορές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Την άποψη εκφράζει το 79% των 58 οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Bloomberg, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 52% του Απριλίου, πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Fed για την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Το 90% των ερωτηθέντων, δε, προβλέπει ότι η Fed θα περιμένει ώς το τέταρτο τρίμηνο του έτους πριν άρει τη δέσμευσή της περί διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο».
Τόσο ο κ. Μπερνάνκι όσο και οι συνεργάτες του δεν έχουν αφήσει επ’ ουδενί να εννοηθεί ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων. Με τον κλάδο μεταποίησης να επιβραδύνεται και την ανεργία να αυξάνεται τον Μάιο στο 9,1%, ο πρόεδρος της Fed χαρακτήρισε πρόσφατα την ανάπτυξη «απελπιστικά αργή». Ο πρόεδρος της Fed αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα, Τετάρτη, συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς στην Ουάσιγκτον και την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης. Η Fed θα δώσει επίσης στη δημοσιότητα προβλέψεις για την οικονομία.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, τονώνοντας τις προσδοκίες περί αναβολής εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης, η Τράπεζα ίσως αυξάνει τις πιθανότητες να καλύψει τον στόχο επίτευξης της μέγιστης απασχόλησης. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της Business Roundtable έδειξε πως η υποτονικότητα στην απασχόληση και την αγορά κατοικίας διέβρωσε την αισιοδοξία των επιχειρηματικών στελεχών το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μόλις το 87% των 135 διευθυνόντων συμβούλων που ερωτήθηκαν, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των πωλήσεων το ερχόμενο εξάμηνο, έναντι 92% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μια ένδειξη ότι οι προσλήψεις και το επιχειρηματικό κλίμα ενδεχομένως να βελτιωθούν με αργούς ρυθμούς.
Οπως παραδέχονται στελέχη που συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση, «οι υποσχόμενες ενδείξεις βελτίωσης που είδαμε στις αρχές του έτους φαίνονται να μένουν στάσιμες». Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, έναντι 3,1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μεταποίηση και το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα μένουν στάσιμα. Οι παράγοντες αυτοί, σύμφωνα με οικονομολόγους, δικαιολογούν την καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς μάλιστα οι χαράσσοντες την πολιτική «έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν βιάζονται» να αποκλιμακώσουν τον ισολογισμό των 2,8 τρισ. δολαρίων της Κεντρικής Τράπεζας.
Θεωρητικά, η Fed ολοκληρώνει τις αγορές ομολόγων αξίας 600 δισ. δολαρίων στα τέλη του μήνα. Την εκπνοή του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης θεωρείται «πολύ απίθανο» να ακολουθήσει τρίτος γύρος, σύμφωνα με το 69% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση του Βloomberg. Το 24% το θεωρεί «κάπως απίθανο».
No comments:
Post a Comment