18.6.11

Οι τράπεζες ποντάρουν σε κέρδη από μια αναδιάρθρωση της Ελλάδας

ZZ
Εκ του πονηρού συντηρούν οι ξένοι τραπεζίτες τη συζήτηση γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υποστηρίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες αποβλέπουν σε υψηλά κέρδη από τους ευνοϊκούς όρους που θα τη συνοδεύουν. Οπως καταγγέλλει ο αξιωματούχος σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν πως θα έχουν μεν ζημίες από μία αναδιάρθρωση, κρίνουν όμως πως τα οφέλη που θα αποκομίσουν «υπόσχονται πολύ περισσότερα». Πιστεύουν, επίσης, πως οι όποιες ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι περιορισμένες. Μελετώντας τους όρους που συνόδευαν τις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας στις δύο προηγούμενες δεκαετίες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, τα τραπεζικά ιδρύματα διαπιστώνουν πως έγιναν μαζί με «υψηλές εγγυήσεις» τις οποίες πολύ ευχάριστα θα έβλεπαν να επαναλαμβάνονται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, λέει ο Ρέγκλινγκ, οι τράπεζες βάζουν συνεχώς «φωτιά στη συζήτηση» περί αναδιάρθρωσης. Της ίδιας άποψης μάλιστα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, φέρεται να είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Κύκλοι στο Eurogroup που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει προειδοποιήσει σαφώς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών «να μην επηρεάζονται από τις τράπεζες» αναφορικά με ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, προετοιμάζει το έδαφος για το roll-over ελληνικών ομολόγων. Η Ε.Ε. φαίνεται να έχει ζητήσει από την Ελλάδα οι πρώτοι εθελοντές στην επιμήκυνση να είναι οι ελληνικές τράπεζες, αλλά το κόστος αυτό θα κληθεί να το πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο και θα καταγραφεί στο χρέος μέσω των νέων εγγυήσεων(!) που θα δοθούν για την αναπλήρωση της χαμένης ρευστότητας. Η συμμετοχή των τραπεζών σε ενδεχόμενη εθελοντική συμφωνία για τη μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους, εξετάζεται από τους πάντες.
Οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα συμφωνήσουν εθελοντικά σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν κυρίως γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Αλλά η πρόταση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών, για την οποία έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους η ΕΚΤ, η Κομισιόν και η Γαλλία, κυριαρχεί. Να επισημανθεί πως οι διαφωνίες στους κόλπους των διεθνών ευρωπαϊκών οργανισμών αποτυπώνουν τις αντιθέσεις τραπεζικών και οικονομικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει, εκτός από σκληρά μέτρα λιτότητας, χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα 90 δισ. ευρώ, ποσό που θα επιτρέψει στη χώρα μας να επανέλθει στις αγορές στα μέσα του 2014. Το 1/3 θα προέλθει από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, το 1/3 από τα έσοδα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και το 1/3 από εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών. Αντίθετα, η ΕΚΤ υποστηρίζει την εθελοντική επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από ξένες τράπεζες αμέσως μετά τη λήξη τους, αποκλείοντας κάθε άλλη λύση.
Τέλος, η Γερμανία υποστηρίζει ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι σοβαρή» και γι’ αυτό απαιτείται ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα προκειμένου με την καταβολή της πέμπτης δόσης (12 δισ. ευρώ) να αποφευχθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών και οι βαρύτατες συνέπειες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

No comments: