8.6.11

Οι τράπεζες καθυστερούν τη σύνταξη των νέων κανόνων για τη Γουόλ Στριτ

Εχουν ολοκληρωθεί μόνον 24 από τους 385 για την πλήρη προσαρμογή του ν/σ Ντοντ-Φρανκ
The New York Times

Εναν, σχεδόν, χρόνο μετά τη θριαμβευτική ψήφιση του νομοσχεδίου με τις ριζοσπαστικότερες μεταρρυθμίσεις στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο την τελευταία 80ετία, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην πρακτική εφαρμογή του, με νέους κανόνες για τις τράπεζες και τη Γουόλ Στριτ. Μέχρι σήμερα έχει ζητηθεί παράταση σε 28 περιπτώσεις. Εχουν ολοκληρωθεί μόνον 24 νέοι κανόνες από τους 385 που πρέπει να χαραχθούν για την πλήρη προσαρμογή του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ. Σύμφωνα με τη νομική εταιρεία Davis Polk, μέχρι σήμερα θα έπρεπε να έχουν χαραχθεί 41 νέοι κανόνες από τους προαναφερόμενους 24. Οι καθυστερήσεις αφορούν πολλούς τομείς του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων για τη μείωση των προμηθειών στις πιστωτικές κάρτες που χρεώνουν οι τράπεζες στους εμπόρους ή της απαίτησης να αναλαμβάνουν οι τράπεζες μεγαλύτερο κίνδυνο στη χορήγηση στεγαστικών δανείων.
Αναλυτές μιλούν πλέον για απόπειρες αποπροσανατολισμού από την αυστηρή και κατά γράμμα εφαρμογή του νομοσχεδίου εκ μέρους των αμερικανικών τραπεζών, με παράγοντες της Γουόλ Στριτ να προωθούν την αναβολή αλλαγών σε ό,τι αφορά τις αγορές παραγώγων. Αυτή είναι η πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί, επίσης, στον Λευκό Οίκο. Στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε ομιλία του στην Ατλάντα, τόνισε ότι «υπάρχουν παράγοντες στην αμερικανική χρηματοπιστωτική κοινότητα που θέλουν να μπλοκάρουν πόρους και διορισμούς, επιδιώκοντας να υπερβούν κανόνες που δεν έχουν ακόμη γραφτεί».
Από τη δική τους πλευρά, οι εποπτικές αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει την προσαρμογή του νομοσχεδίου σε νέους κανόνες, δυσκολεύονται να διαχωρίσουν πότε τα τραπεζικά στελέχη εντοπίζουν πρακτικές ανεπάρκειες και πότε υπερβάλλουν στις παρατηρήσεις τους. Οι εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι η λεπτομερέστερη επεξεργασία του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου συμφωνούν με αυτήν την άποψη, ψηφίζοντας σε ειδικές επιτροπές την παράταση ενός έτους, τουλάχιστον. Σύμφωνα με τις αρχικές προθεσμίες, συγκεκριμένα τμήματα του νομοσχεδίου έπρεπε να είχαν μετατραπεί σε κανόνες έως την πρώτη «επέτειο» του νομοσχεδίου.
Σχετικά με το επίμαχο ζήτημα ρύθμισης των αγορών παραγώγων, τραπεζίτες και εκπρόσωποι εταιρειών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ζήτησαν την παραχώρηση μεγάλων χρονικών περιθωρίων για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο Αθανάσιος Δίπλας της Deutsche Bank, ο οποίος τόνισε ότι «θα χρειαστούν 18 με 24 μήνες μόνο και μόνο για να μελετηθούν και να υπογραφούν τα έγγραφα».
Προειδοποίηση ΓκάιτνερΑυστηρή προειδοποίηση στις χώρες που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τις ΗΠΑ διατυπώθηκε από τον υπ. Οικονομικών της χώρας, Τίμοθι Γκάιτνερ. Οι ΗΠΑ δρομολογούν την εφαρμογή νέων κανόνων, με στόχο την αυστηρότερη λειτουργία των τραπεζών και των εταιρειών της Γουόλ Στριτ, γεγονός που παροτρύνει παίκτες του κλάδου να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με ευνοϊκότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. «Το πείραμα της Βρετανίας για “ελαφριά ρύθμιση” των αγορών της, ούτως ώστε να προσελκύσει εταιρείες από Ν. Υόρκη και Φρανκφούρτη, είχε τραγικό τέλος». Οπως τόνισε, στόχος είναι να αποφευχθεί «μια ακόμη παγκόσμια κούρσα στο τέλμα», προσθέτοντας ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να αποτρέψουν την επανάληψη της κρίσης του 2007–09

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_08/06/2011_444939

No comments: