15.6.11

Χανς Βέρνερ Ζιν: Βαρέλι δίχως πάτο η Ελλάδα

«Πιστεύω ότι η «γενναιότητα» που επιδεικνύουν εκείνοι που ζητούν μια σκληρή ανδιάρθρωση και αυτό που αποκαλούμε Default της Ελλάδας δεν είναι τίποτε άλλο παρά άγνοια του κινδύνου. Εκείνοι που σπρώχνουν βίαια την Ελλάδα στον γκρεμό, ενεργούν ανεύθυνα έναντι των γερμανών φορολογουμένων και των συμφερόντων τους», τόνισε ο κ. Κάμπετερ και πρόσθεσε: «Αυτό που ο υπουργός Σόιμπλε θέλει είναι η συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση. Οι εναλλακτικές επιλογές θα ήταν το κούρεμα του ελληνικού χρέους δηλαδή ο γκρεμός ή μια ελεγχόμενη διαδικασία, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των γερμανών και των ευρωπαίων φορολογουμένων. Και αυτό είναι η εθελοντική επιμήκυνση του χρέους».

Δεν θα ήταν τόσο δραματικές οι συνέπειες

Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, δεν συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης. «Όχι σε αυτό τον βαθμό», λέει και διευκρινίζει: «Είναι σαφές ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε συνέπειες, αλλά δεν γνωρίζω αν θα είναι τόσο δραματικές όπως υποστηρίζει ο υπουργός. Οι τράπεζες είχαν έναν χρόνο στη διάθεσή τους να προετοιμαστούν. Η Deutsche Bank υποστηρίζει για παράδειγμα ότι θα μπορούσε να αντέξει ένα «κούρεμα» του χρέους που θα προέκυπτε από μια χρεοκοπία. Το ίδιο υποστηρίζουν και άλλοι αναλυτές. Όλα αυτά έχουν υπολογισθεί και δεν αναμένεται οι συνέπειες να είναι τόσο επικίνδυνες».
Ο γερμανός καθηγητής, που έχει προτείνει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα πακέτα βοήθειας προς τις υπερχρεωμένες χώρες. «Θα πρέπει κανείς να δει τους άλλους κινδύνους, δηλαδή να δέχεται διαρκώς η Ελλάδα βοήθεια δηλαδή να γίνει η Ελλάδα βαρέλι δίχως πάτο και να δημιουργούνται χρέη, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε πραγματικό βάρος για όλο το σύστημα του ευρώ. Θεωρώ λοιπόν καλύτερο ένα τέλος με τρόμο παρά έναν τρόμο χωρίς τέλος».

Δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Βερολίνου και ΕΚΤ

Με τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να διαφωνεί η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο Γάλλος τραπεζίτης υποστηρίζει ότι ακόμη και μια εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος μιας νέας βοήθειας θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως αναδιάρθρωση του χρέους. Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών δεν διακρίνει διαφορές μεταξύ της ΕΚΤ και του Βερολίνου. «Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ έρχονται σε αντίθεση με το ενδεχόμενο μιας σκληρής αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να σπρωχτεί στον γκρεμό. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της θέσης που εκφράζει η ΕΚΤ και εκείνης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών», τονίζει ο κ. Κάμπετερ.

Πηγή: Deutsche Welle

http://www.skai.gr/news/finance/article/172226/hans-verner-zin-vareli-dihos-pato-i-ellada-/

No comments: