7.6.11

Αναλυτές στο CNBC: Προσωρινό μέτρο η ήπια αναδιάρθρωση

Η ήπια αναδιάρθρωση είναι προσωρινό μόνο μέτρο, ενώ το γερμανικό σχέδιο να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν εθελοντικά την παράταση ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, δεν θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, δηλώνουν αναλυτές στο CNBC.com.

Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), υπενθυμίζουν το συνεχές ρίσκο από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους για τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ υπογραμμίζουν το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αρχές καθώς προσπαθούν να πείσουν τον ιδιωτικό κλάδο να συμμετάσχει στην εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, στο πλαίσιο της συνθήκης της Βιέννης.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ανάλυσή της στις 3 Ιουνίου η Deutsche Bank επισημαίνει ότι κάποια μορφή εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, θα είναι όρος για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. Την Κυριακή εξάλλου η Welt am Sonntag ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές να ανταλλάξουν το τρέχον χρέος τους με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας.

Για μερικούς αναλυτές μεταξύ των οποίων ο Jonathan Loynes, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος για την Capital Economics, θεωρεί πως αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. «Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου πρέπει να πω, καθώς νομίζω ότι είναι μια μάλλον διαφορετική κατάσταση. Το βασικό στη συνθήκη της Βιέννης ήταν ότι υπήρχε ένας μικρός αριθμός τραπεζών που είχαν επενδύσει σε οικονομίες της Αν. Ευρώπης, και ήταν προς δικό τους όφελος να διατηρήσουν αυτή τη στήριξη», τόνισε ο Loynes στο CNBC.com. Ο ίδιος προσθέτει πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά  για να πειστούν κάποιοι να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος, με επιτόκιο που είναι αποδεκτό και βιώσιμο για την Ελλάδα, όταν οι ίδιοι οι επενδυτές απαιτούν 15%-20% τόκο για να αποκτήσουν ελληνικά ομόλογα.

Ο Nikan Firoozye, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής στη Nomura, φαίνεται να συμφωνεί. «Νομίζω ότι είναι ένα μέτρο απλώς για τα μάτια του κόσμου. Θα θεωρήσουν επιτυχία εάν το 50% από όλο συνολικά το χρέος μετακυλιστεί, και αυτό θα αφορά κυρίως τις ελληνικές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Στο τέλος, δεν πρόκειται να θεωρηθεί ως μια νίκη στο μέτωπο του κόστους για την Ευρώπη, αλλά θα είναι μια λογική πολιτική νίκη».


http://www.capital.gr/News.asp?id=1212354

No comments: