31.10.11

Le Monde: Ο Παπανδρέου απαντά με δημοψήφισμα στις διαδηλώσεις

«Εν μέσω διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ο έλληνας πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα για τη νέα ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε μία από τις πρώτες αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο γαλλικός Τύπος αλλά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν στις ανταποκρίσεις τους ότι οι Έλληνες τάσσονται κατά της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών για κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους όπως φάνηκε και από την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής».

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠαΣοΚ για την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σημειώνει ότι «πολλοί βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως» και διευκρινίζει ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα.

Επισημαίνεται ωστόσο η αξία του δημοψηφίσματος καθώς «είναι το πρώτο που διοργανώνεται στη χώρα μετά το 1974 όταν μετά την πτώση της δικτατορίας καταργήθηκε η μοναρχία». 
 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=427827
Εκπληξη και απαισιοδοξια στα ξένα ΜΜΕ για το δημοψήφισμα
Με γνήσια έκπληξη και ισχυρές δόσεις απαισιοδοξίας υποδέχτηκαν τα περισσότερα μεγάλα ξένα ΜΜΕ την είδηση του ελληνικού δημοψηφίσματος - ενώ πολλοί ανταποκριτές και αναλυτές δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για το «τελευταίο στοίχημα» της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Οι Financial Times, σε ανταπόκριση τους από την Αθήνα κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για «αιφνίδια ανακοίνωση» από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, που έρχεται «λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την συμφωνία στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ», ενώ χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα «αβέβαιο», καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι «κατακερματισμένη».

«Η κίνηση του πρωθυπουργού ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η ταραγμένη εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ξεφεύγει πλέον από κάθε έλεγχο εν μέσω αυξανόμενης λαϊκής κατακραυγής για τις περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο και τις πρόσφατες αυξήσεις στην φορολογία (…) Αναμένεται ακόμα να προκαλέσει συναγερμό στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, μετά τις διαβεβαιώσεις του κ.Παπανδρεου την περασμένη Τετάρτη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει σε σταθερή τροχιά μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «ακόμη και κομματικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίσαν σοκ την ξαφνική μεταστροφή του Παπανδρέου». Μάλιστα το δημοσίευμα καταλήγει με μια φράση (ανώνυμου) «Αθηναίου τραπεζίτη», ο οποίος λέει πως «η πρωθυπουργική απόφαση είναι ανησυχητική, γιατί μπορεί να εκτροχιάσει όλη την διαδικασία του PSI προτού καν ξεκινήσει»!

Στην απουσία πολιτικής παράδοσης όσον αφορά τα δημοψηφίσματα εστιάζει την προσοχή της και η Guardian, σημειώνοντας ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση «έχει δει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της να μειώνεται δραστικά σε τρεις μόλις έδρες», ενώ «τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις έχουν καταβαραθρωθεί, εν μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας» αλλά και προβλέψεων πως και το 2012 θα είναι έτος βαθιάς ύφεσης.

Για «τεράστιο πολιτικό στοίχημα» της Ελλάδας και του πρωθυπουργού κάνει λόγο το Associated Press, σε μια ανυπόγραφη «ανάλυση - αστραπή» που αναπαράχθηκε σε πλήθος ηλεκτρονικών ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Η κίνηση, όπως αναφέρει το πρακτορείο, επιτρέπει στους σοσιαλιστές βουλευτές - «που έχουν δαιμονοποιηθεί εδώ και μήνες μέσα από σειρά απεργιών και βίαιων διαμαρτυριών για τα μέτρα λιτότητας» - να «μετακυλήσουν την ευθύνη για το πεπρωμένο της χώρας από τους εαυτούς τους στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες»…

Το AP κάνει ειδική αναφορά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης πως η ιστορία του δημοψηφίσματος είναι απλά μια προσπάθεια για να κερδηθεί λίγος ακόμη κυβερνητικός χρόνος, μετά και τα γεγονότα στις παρελάσεις της προηγούμενης Παρασκευής, τα οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ντροπιαστικά» για την κυβέρνηση.

Περνώντας στην ευρω-σκεπτικιστική Daily Telegraph, βρίσκουμε την ανοιχτή παραίνεση του βοηθού αρχισυντάκτη της Τζέρεμι Γουορνερ προς τους Έλληνες να καταψηφίσουν την συμφωνία, ενώ γίνεται λόγος για τον «τρόμο» που ένιωσαν οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει το δημοψήφισμα! «Λογότερο από μια εβδομάδα μετά την συμφωνία σωτηρίας της Ευρώπης, η όλη υπόθεση δείχνει να ξηλώνεται ήδη από τις ραφές», αφού η απόφαση Παπανδρέου «εισάγει ένα πρόσθετο στοιχείο ακραίας αβεβαιότητας»…

Προσθέτει όμως ότι μπορεί να είναι και καλό, αφού αν «πέσει« ο Παπανδρέου μετά από ένα «όχι», «όποιος ηγέτης αναλάβει την εξουσία στο κενό που θα δημιουργηθεί θα αναγκαστεί να αφήσει το ευρώ και να επιβάλει αυστηρό έλεγχο στις κινήσεις κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό θα έχει κατακλυσμιαίες οικονομικές συνέπειες, αλλά θα αποδειχθεί πιθανότατα καλύτερο από τον αργό και βασανιστικό θάνατο με χίλιες χαρακιές, που περιμένει την Ελλάδα αν συμφωνήσει στο «bailout»…

Ανάλογη αντιμετώπιση της είδησης βλέπουμε και στο blog της Wall Street Journal, όπου οι πιθανότητες για νίκη του Παπανδρέου στο δημοψήφισμα χαρακτηρίζονται «ισχνές», με βάση και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε ελληνικά ΜΜΕ. Τονίζεται επίσης ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν άσχημα στα νέα από την Ελλάδα, με το ευρώ να παραμένει ουσιαστικά ανεπηρέαστο - αν και οι αναλυτές, όπως αναφέρει η WSJ, περιμένουν τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος για να κρίνουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=427834&h1=true
 
____________________________

ΕΧΟΥΝ αξία οι πρώτες ανταποκρίσεις

Januah: Ο S&P θα μπορούσε να δει τις 700 μονάδες

Το σχέδιο της Συνόδου των Βρυξελλών δεν θα οδηγήσει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και ο S&P θα προσγειωθεί ως και τις 700 μονάδες, εκτιμά ο κορυφαίος αναλυτής της Normura, Bob Januah.
Σύμφωνα με τον κ. Januah, το σχέδιο της 26ης Οκτωβρίου βασίζεται σε φανταστικές και ανακριβείς υποθέσεις και οδηγεί σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.

Οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας, υπογραμμίζει ο κ. Januah, αποδεικνύονται προκλητικά άτολμες και οδηγούν σε μια τραγωδία “επικών διαστάσεων” και στην γελοιοποίηση, ειδικά όταν ένα ισχυρό μπλοκ κρατών ζητά για την μόχλευση του EFSF, την βοήθεια μιας χώρας όπως η Κίνα, με κατά κεφαλήν εισόδημα 5 δολάρια.

Το μόνο σίγουρο, εκτιμά ο κ. Januah, είναι ότι ο κ. Regling θα γυρίσει από το ταξίδι του στην Κίνα με πολλές υποσχέσεις και ελάχιστα πραγματικά, χειροπιαστά λεφτά.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/664380/ArticleNewsWorld.aspx

______________________________________

Janjuah

ΥΠΟΙΚ: Στα 19,161 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο 2011

Στα 19.161 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 19.242 εκατ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012, διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού στο 9μηνο 2011. Ωστόσο το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από το έλλειμμα 16.650 εκατ. € που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και υψηλότερο από το αρχικό σχέδιο του φετεινού προϋπολογισμού.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664392/Article.aspx

Σε ρόλο "πυροσβέστη" η ΕΚΤ για Ιταλία - Ισπανία

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων, ύστερα από νέα παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.
Η νέα εκτίναξη στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται νωρίτερα έως το 6,14%, προκάλεσε, σύμφωνα με το Reuters, νέα παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα.

Η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικούς και ισπανικούς βραχυπρόθεσμους τίτλους, σημειώνουν οι πηγές του πρακτορείου. Αυτήν την ώρα, η απόδοση του 5ετούς ιταλικού τίτλου υποχωρεί στο 5,86% από 5,92%, ενώ του 2ετούς υποχωρεί στο 4,92% από 5,12% νωρίτερα.

Μικρή υποχώρηση καταγράφει το spread του 10ετούς, που διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο 6,1%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Υψηλότερα και το spread του ισπανικού ομολόγου, που κινείται στις 354 μ.β. (απόδοση 5,59%), ενώ μικρή αποκλιμάκωση καταγράφεται στα spreads του 2ετούς και του 5ετούς τίτλου.

Το spread του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται στις 100 μονάδες βάσης (3,14%), του πορτογαλικού στις 990 μ.β. (11,95%) και του ιρλανδικού στις 618 μ.β. (8,23%).

Την ίδια ώρα, το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στις 2.185 μ.β. (24,19%), του 2ετούς στις 8.876 μ.β. (90,43%) και του 5ετούς στις 3.910 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι η ανεργία στην Ιταλία αναρριχήθηκε στο 8,3% τον Οκτώβριο, από 8% το Σεπτέμβριο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2010.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/664221/Article.aspx

φαινόταν (οι ιστορικές μέρες συνεχίζονται)

κάτι είχε η μέρα...
τελικά, γέννησε...
Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ: Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης


η επόμενη περίοδος θα είναι όντως ιστορική: η Ελλάς θα βρεθεί στο σταυροδρόμι, ξανά ύστερα από την 28η Οκτωβρίου 1940 (ηγεσία)
ας ελπίσουμε να μην ακολουθήσουν τα εθνικιστικά και διχαστικά που μας μάραναν για τα επόμενα σχεδόν 45 χρόνια (ενότητα)

ο μόνος βέβαιος δρόμος είναι η επικυριαρχία επί τούτων των χωμάτων, το ουσιαστικό διακύβευμα του επερχόμενου ιστορικού δημοψηφίσματος - εντάξει, υπάρχουν και (λίγες) πιθανότητες να μην φτάσουμε ως εκεί, να πέσει η κυβέρνηση νωρίτερα, και θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συμβεί

ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει μεταξύ συλλογικής εποπτείας (κάτι σα τις ζώνες του Βερολίνου) και μιας μόνης εποπτείας παρόμοιας με τη περίοδο των συνταγματαρχών
τέτοια περίοδος ήταν και τα μέσα του '30, μετά τη (προηγούμενη) πτώχευση

πολιτικά, η κίνηση ήταν εξαιρετική: μειώνονται οι πιθανότητες γρήγορων πρόωρων εκλογών ("κλειδώνουν βέβαια για την άνοιξη 2012") ενώ αυξάνουν οι πιθανότητες ο ΓΑΠ να κερδίσει και το καζίνο - εκβιασμός, ναι, εγωϊσμός, επίσης
όμως, αυτό λέγεται "πολιτική"

καθ' όλη την επόμενη περίοδο να παρατηρήσετε τους γύρω σας, να δείτε ποιοι λένε τι!
θα δείτε περίεργα πράγματα
μικρομεσαίους και ανήμπορους να θέλουν το ΝΑΙ
μεγαλομεσαίους και κατέχοντες να ουρλιάζουν για το ΟΧΙ
τους περισσότερους μπερδεμένους και να σκέφτονται ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον τους
να προσέξετε και τα κανάλια, πχ τι θα παίζει η θεία Όλγα Τρέμη, ο Αντένας (όπου εκεί βγήκε πρώτα ο Μπένυ), ο ΔΟΨ και όλη η 4η εξουσία
πολύ θα ήθελα να δω τι ακριβώς θα ψηφίσει και η 5η εξουσία: οι τράπεζες με τα κουρεμένα τους ομόλογα

Ομόλογα vs μετοχές: οι αγορές χρέους για πρώτη φορά μετά το 1861 σε καλύτερη "τριακονταετία" από την αγορά μετοχών

Tα κέρδη που καταγράφουν οι επενδύσεις σε ομόλογα είναι τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, οδηγώντας τις αγορές χρέους για πρώτη φορά μετά το 1861 σε καλύτερη "τριακονταετία" από την αγορά μετοχών, μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, οι επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος σημείωσαν αύξηση 6,25%, σχεδόν τρεις φορές πάνω από την αύξηση 2,18% του S&P την περασμένη εβδομάδα.

Οι αγορές χρέους αναμένεται να αποφέρουν φέτος απόδοση 7,63%, τη μεγαλύτερη από το 2002.

Οι επιδόσεις αυτές οδηγούν την αγορά ομολόγων, για πρώτη φορά ύστερα από έναν αιώνα, σε καλύτερη "τριακονταετία" από την αγορά των μετοχών.

Συγκεκριμένα, η τελευταία φορά όπου τα ομόλογα εμφάνισαν αθροιστικά σε περίοδο 30 χρόνων υψηλότερες αποδόσεις από τις μετοχές ήταν το 1861, λίγο πριν από την έναρξη του αμερικανικού εμφυλίου.

Η εντυπωσιακή πορεία της αγοράς ομολόγων διαψεύδει τις προβλέψεις των επιφανέστερων αναλυτών, μεταξύ των οποίων οι Bill Gross, Meredith Whitney και Nicholas Taleb.
Ωστόσο, όπως επισήμανε στο Βloomberg ο Jeremy Siegel, συγγραφέας του βιβλίου "Stocks for the long run", ένα ράλι στα ομόλογα συμβαίνει "μία φορά στα χίλια χρόνια" και μακροπρόθεσμα τα κέρδη έναντι των μετοχών θα υποχωρήσουν.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/664303/ArticleNewsWorld.aspx

_________________________________________

χοντρά λεφτά

Ολοκληρώνεται η συμφωνία με ΕΕ για λιγνίτες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αλλαγές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο "Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη", που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την Boussias Communications, μεταδίδει το ΑΠΕ.

O υπουργός, αναφερόμενος στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής, ενώ σημείωσε την αισιοδοξία του ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που υπάρχει με την Ε.Ε. για την πρόσβαση στους λιγνίτες χωρίς διακρίσεις, είτε με την πώληση μονάδων, είτε με την ανταλλαγή ισχύος, είτε μέσω της δημιουργίας μιας ''μικρής ΔΕΗ'', είτε με συνδυασμό όλων αυτών των λύσεων.

Επίσης, σημείωσε ότι έως τις αρχές του 2012 θα έχει προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα προωθείται και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, ο υπουργός σημείωσε ότι προωθείται η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί με τον ΔΕΣΜΗΕ (μέσω της επιστροφής ΦΠΑ και με την προώθηση δημοπρασιών - νωρίτερα από το προγραμματισμένο), ώστε μέσα στους επόμενους 3 μήνες να έχει περιοριστεί στο μισό το έλλειμμά του. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη και διάλογος με όλους τους φορείς της αγοράς για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μέχρι το 2013, οπότε και αναμένεται να υπάρχουν αυξημένοι πόροι προς τον ΔΕΣΜΗΕ.

Ο υπουργός σημείωσε τη σημασία προώθησης του επενδυτικού προγράμματος ''Ήλιος'', τονίζοντας ότι «πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την πρωτοβουλία, αλλά η αναφορά του προγράμματος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη συμβολή του στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σημασίας αυτού».

Αναφερόμενος στο γενικότερο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη χώρα μας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα, αυτές τις κρίσιμες στιγμές -οι οποίες έχουν ξανασυμβεί-, πάντα κατάφερνε να προχωρά όταν στον δημόσιο λόγο επικρατούσαν η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, ο ορθός λόγος και το κοινό συμφέρον και όχι το μικροπολιτικό συμφέρον. «Εάν δεν προχωρήσουμε όλοι μαζί, κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να έχουμε βρεθεί πολλά χρόνια πίσω. Μόνο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο υπουργός και κατέληξε:

«Τις τελευταίες μέρες ακούγονται ακραίες φωνές που οδηγούν στην αμφισβήτηση του κράτους, ενώ ακούγονται και φωνές που θέλουν να χαϊδέψουν τα αφτιά των πολιτών, λέγοντας ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πιο ανώδυνα, αλλά τα περιθώρια βελτίωσης είναι συγκεκριμένα, υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε., και αυτό που συμβαίνει είναι μια τελευταία ευκαιρία και μια τεράστια δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα στον βαθμό που θα τα αλλάξουμε εμείς».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664272/Article.aspx

Με option επαναγοράς το Εύρηκα αλά ελληνικά

Μία παραλλαγή της πρότασής τους για την πώληση (με δυνατότητα επαναγοράς) κρατικής περιουσίας, ώστε να αποπληρωθεί τμήμα του δημόσιου χρέους, παρουσίασαν σήμερα ο Στέφανος Μάνος και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ο μηχανικός Γιάννης Παναγιωτίδης, προβλέπει την πώληση κρατικής περιουσίας (ακίνητης αλλά και κινητής) σε ευρωπαϊκό φορέα όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να εκταμιευθούν αμέσως 75 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.

Με βάση την πρόταση, το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα εντός 10 ετών να επαναγοράσει το περιουσιακό στοιχείο που θα εισφέρει στην εταιρία χαρτοφυλακίου (αφού θα έχει καταβάλει στον αγοραστή επιτόκιο που θα συμφωνηθεί).

Στην ουσία, η πρόταση των κ. Μάνου και Στουρνάρα, οι οποίοι έχουν ονομάσει την πρωτοβουλία τους «Πρωτοβουλία Κάππα», είναι αντίστοιχη του γερμανικού σχεδίου «Εύρηκα», αλλά προσφέρει στο Δημόσιο τη δυνατότητα επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση της περιουσίας μεγάλης αξίας (180 έως 200 δισ. ευρώ) στην εταιρία χαρτοφυλακίου, με παράλληλη συμφωνία για την αξιοποίηση των ακινήτων που θα παραχωρηθούν.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την Πρωτοβολία Κάππα, ο Στ. Μάνος υποστήριξε ότι έχει παρουσιαστεί και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και στην τρόικα.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η κυβέρνηση προτίμησε να υποστούμε «κούρεμα 50% στα ομόλογα» και τη χρεοκοπία, παρά να συζητήσει για την πώληση της τεράστιας κρατικής περιουσίας.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, το σχέδιο της Πρωτοβουλίας Κάππα έχει συζητηθεί και με στελέχη της γερμανικής εταιρίας συμβούλων Roland Berger, προκειμένου να βρεθεί κοινή φόρμουλα.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ προτείνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων αξίας 125 δισ. ευρώ σε εταιρία χαρτοφυλακίου χωρίς τη δυνατότητα επαναγοράς από την Ελλάδα.

Τον Ιούνιο η Πρωτοβουλία Κάππα είχε προτείνει ένα πιο ήπιο σχέδιο παραχώρησης κρατικής περιουσίας, το οποίο ανετράπη εξαιτίας της δυσμενούς πορείας της ελληνικής οικονομίας και των νέων συμφωνιών με τους πιστωτές της χώρας.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664286/Article.aspx

Merrill Lynch: «Τσεκούρι» στις ελληνικές τράπεζες

Υποβαθμίζει τις συστάσεις της και τσεκουρώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Merrill Lynch, υπογραμμίζοντας μάλιστα και την έκπληξή της για το ράλι που σημείωσαν μετά την ανακοίνωση του νέου ευρω-deal.
Σε σημερινή της έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο λοιπόν, η Merrill Lynch υποβάθμισε σε underperform (υπο-απόδοση) την σύσταση της για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, σημειώνοντας πως πλέον το ρίσκο για τους κατόχους των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ υψηλό, ενώ σταματά να καλύπτει την μετοχή Eurobank.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, μετά τις ανακοινώσεις της νέας συμφωνίας της Ευρώπης για την Ελλάδα και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη άνοδο, «προς έκπληξή του» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αφού όπως πιστεύει ο κίνδυνος που ενέχουν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, παραμένει εξαιρετικά υψηλός και δεν δικαιολογείται με τίποτα η ανοδική έκρηξη των τιμών τους στο ταμπλό.

Έτσι, η Merrill Lynch προχωρά και σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, με την τιμή-στόχο της Alpha Bank πλέον να διαμορφώνεται υψηλότερα από αυτήν της Εθνικής Τράπεζας, ενώ «βλέπει» την Τράπεζα Πειραιώς να διαπραγματεύεται στο 1 σεντ. Συγκεκριμένα λοιπόν, ο διεθνής οίκος μειώνει την τιμή στόχο της Εθνικής Τράπεζας στο 0,8 ευρώ από 3,5 ευρώ, της Alpha Bank στο 1,1 ευρώ από 2,2 ευρώ πριν, και της Τράπεζας Πειραιώς στο 0,1 ευρώ από 0,4 ευρώ.

Ο οίκος επίσης σημειώνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, με τις επιπρόσθετες απομειώσεις από τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα PSI, το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών θα αγγίξει τα 13,4 δισ. ευρώ, βρισκόμενο εντός του ποσού των 30 δισ. ευρώ που όπως έχει ανακοινωθεί θα διατεθεί για την ενίσχυσή τους.

Η Merrill Lynch εξηγεί πως αν και οι προβλέψεις της δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές κινήσεις των τραπεζών όπως είναι η απομόχλευση και η πώληση των assets τους, θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο το να καταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες να καλύψουν το κενό κεφαλαίων τους.

Όπως επισημαίνεται, μπορεί τα απαιτούμενα κεφάλαια να καλυφθούν από το ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό το πόσο θα «πονέσουν» οι νέοι όροι τους μετόχους.

Σύμφωνα με την εκτιμήσεις του οίκου, το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει τελικά πολύ μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου τομέα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδος.

Υπογραμμίζοντας πως η ίδια αιφνιδιάστηκε από το πρόσφατο ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, και το οποίο θεωρεί ότι δεν θα έχει διάρκεια, σημειώνει πως η σχέση ρίσκου-απόδοσης των τοποθετήσεων στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι καθόλου ελκυστική αυτή τη στιγμή.

Όπως επισημαίνει, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω απώλειες στο ταμπλό για τις μετοχές τους και σημαντική υποαπόδοση σε σχέση με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, λόγω των σημαντικών ελλείψεων κεφαλαίων που θα προκύψουν με το νέο PSI, του εξαιρετικά αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των συνεχιζόμενων ελέγχων από την BlackRock.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1602738&nt=103

Σε 'βαθύ κόκκινο' οι διεθνείς αγορές - Κάτω από το 1,40 το ευρώ

σχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές.

Σημαντική πτώση καταγράφουν στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας οι δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της νέας παρέμβασης της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος κι ενώ οι επενδυτές προχωρούν σε έντονες ρευστοποιήσεις των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνία προχώρησε σήμερα στην πώληση γιεν μετά την άνοδο του νομίσματος σε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,22% στις 12.082 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,19% στις 2.705 μονάδες και ο S&P χάνει 1,36% στις 1.268 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με έντονη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, καθώς αναμένουν λεπτομέρειες απ’ το σχέδιο συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών για μία σειρά από θέματα: απ’ το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στα 1,3997 δολ. υποχωρεί το ευρώ, από 1,41 δολ. την Παρασκευή.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,56% στις 5.613 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει απώλειες 1,78% στις 3.289 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 2% στις 6.219 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,4%, έπειτα από κέρδη 4,2% την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή την εβδομάδα τα βλέμματα των επενδυτών θα στραφούν στη Νίκαια της Γαλλίας όπου Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των χωρών μελών της G20. Εν τω μεταξύ την Πέμπτη θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ με Πρόεδρο τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Μόλις 6 απ’ τους 54 οικονομικούς αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg περιμένουν μείωση επιτοκίων.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=102161

Δε θυμάμαι να ψήφισα Μέρκελ στις τελευταίες εκλογές

Οι παρεμβάσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα δεν αφορούν, πλέον, αποκλειστικά στην οικονομία αλλά και σε θέματα του ελληνικού πολιτεύματος, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β Σόιμπλε να προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Der Spiegel πως το ελληνικό πολίτευμα θα χρειαστεί “προσωρινά” να μετατραπεί από Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε κάτι άλλο (το οποίο θα πρέπει οι ειδικοί να προσδιορίσουν και να ονομάσουν και βέβαια οι πολιτικοί και οι πολίτες να εγκρίνουν και να αποδεχτούν).
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι (η Ελλάδα) θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της», δηλώνει με ηρεμία που παγώνει το αίμα ο Γερμανός πολιτικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα θα πρέπει να χάσει μερικώς την ανεξαρτησία της είναι ώστε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να τρομοκρατηθούν τόσο που να μην προχωρήσουν σε αίτημα για κούρεμα του χρέους τους: «Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές ότι: η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης...
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι (η Ελλάδα) θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα (πέραν την Ελλάδας) θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (μετάφραση από την δημοσιογραφική ομάδα του ΔΟΛ).

Μετά από δύο χρόνια πλύσης εγκεφάλου της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης για να πειστούν ότι η γενεσιουργός αιτία της 'ελληνικής κρίσης' εντοπίζεται αποκλειστικά εντός της χώρας, ήρθε η κρίση στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία να αποδείξουν ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό αλλά και η τραπεζική κρίση να αναδείξει αυτό που ΗΠΑ και Ευρώπη έκαναν, μάταια, τόση προσπάθεια να αποκρύψουν, ότι δηλαδή ο διεθνής τραπεζικός κλάδος παραμένει αδύναμος και ευάλωτος μετά το σοκ που υπέστη μεταξύ 2007-2008 και πως εξακολουθεί να χρειάζεται διάσωση.
Όπως και να έχει γίνεται προφανές πως το ζήτημα χάνει ολοένα και περισσότερο την οικονομική του ταυτότητα και μεταμορφώνεται σε κατ' ουσίαν πολιτικό (κάτι το οποίο υποστήριζα πως συνέβαινε εξ αρχής). Δε θυμάμαι να ψήφισα Μέρκελ, Σαρκοζί ή Σόιμπλε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ούτε και γνωρίζω πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε άλλες χώρες μέσω επιτροπών που ελέγχονται από Γερμανούς και Γάλλους πολιτικούς ή από αξιωματούχους του ΔΝΤ, στο οποίο το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής και συνάμα το μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου έχουν οι ΗΠΑ.
Μα ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι έχει χαθεί η πίστη ενός μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων στις ικανότητες των Ελλήνων πολιτικών ώστε να δικαιολογείται μία ξένη συνδρομή 'τεχνογνωσίας', αυτό δε σημαίνει πως έχει χαθεί και η πίστη τους στο ελληνικό πολίτευμα ώστε να δικαιολογηθεί η έστω έμμεση, μερική και προσωρινή 'αλλοίωση' του.
Ούτε, βέβαια, υπάρχει η παραμικρή εξασφάλιση ότι η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας. Το αντίθετο, μάλιστα, αν δείχνει κάτι η μέχρι τώρα προσέγγιση του προβλήματος από την Τρόικα αυτό είναι πως είναι πιθανότερο οι προβλέψεις που έχουν γίνει να μην επαληθευτούν και οι στόχοι που έχουν τεθεί να μην επιτευχθούν. Και το μόνο σίγουρο είναι πώς ακόμη και τότε, παρά το γεγονός πως θα έχει χαθεί τμήμα της εθνικής κυριαρχίας και η χώρα θα είναι ήδη υπό εποπτεία θα βρεθεί ένας τρόπος το βάρος της αποτυχίας να πέσει και πάλι στην Ελλάδα παρά το ότι μία σειρά διεθνών εκθέσεων μιλούν από την πρώτη ημέρα (και συνεχίζουν να το κάνουν) για εντελώς λάθος προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και προβλέπουν δραματική επιδείνωση της.
Επιπλέον, με βάση την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει στις αγορές κεφαλαίων μέχρι το 2021 (η αρχική εκτίμηση της Τρόικας ήταν για το 2012) ενώ η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αναφέρει την ανάγκη υλοποίησης ενός συγκεκριμένου προγράμματος με πρώτο στόχο τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και δεύτερο τη μείωση του στο 110% το 2030. Βλέποντας κανείς αυτές τις αρκετά μακρινές ημερομηνίες δε μπορεί παρά να αναρωτηθεί πόσο 'προσωρινή' θα είναι αυτή η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.
Αν, με βάση την πρόβλεψη του πρώτου Μνημονίου η χώρα ήταν να παραμείνει υπό εποπτεία μέχρι το 2012 και τελικά φαίνεται πως θα μείνει τουλάχιστον μέχρι το 2020, τώρα που η νέα πρόβλεψη είναι για απώλεια εθνικής κυριαρχίας μέχρι το 2020 για πόσα χρόνια τελικά θα βρεθεί η Ελλάδα να μην ελέγχει τη μοίρα της και να υπομένει ένα απροσδιόριστης φύσης πολίτευμα;
Και τί ακριβώς θα πρέπει να κάνουν οι Έλληνες πολίτες αν απογοητευτούν από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Taskforce (Ομάδα Δράσης της Κομισιόν γιαν την Ελλάδα) το ΔΝΤ, η Γερμανία ή η Γαλλία; Μήπως να μη ξαναψηφίσουν την Λαγκάρντ, τον Σόιμπλε ή τον Σαρκοζί; Ποια θα είναι τα δημοκρατικά όπλα διαμαρτυρίας αλλά και έγκρισης των πολιτικών που θα ακολουθηθούν στα επόμενα χρόνια; Μήπως οι πορείες θα πρέπει να γίνονται έξω από τη γερμανική βουλή;
Έχοντας δώσει τα νομισματικά μας όπλα στην ΕΕ το 2001 (το νόμισμα μας και τον έλεγχο της επιτοκιακής πολιτικής) και τα οικονομικά μας όπλα στην Τρόικα το 2010 βρισκόμαστε σήμερα στην παρούσα κατάσταση η οποία προφανώς δεν είναι η καλύτερη. Από το 2001 και μετά Ευρώπη και Ελλάδα είναι συνυπεύθυνες τουλάχιστον για τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται σε κάθε χώρα της ευρωζώνης ενώ από το 2010 και μετά η Τρόικα φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το πρόγραμμα που συνέταξε και ανάγκασε την Ελλάδα να ακολουθήσει.
Τί θα συμβεί αν μετά την παραχώρηση νομισματικών και οικονομικών όπλων παραχωρήσουμε και την πολιτική διακυβέρνηση στην Τρόικα; Πού ακριβώς σταματά αυτός ο κύκλος νομισματικής και οικονομικοπολιτικής απογύμνωσης για το 'καλό' μας;
Πάνος Παναγιώτου
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/18125-de-thymamai-na-pshfisa-merkel-stis-teleytaies-ekloges

___________________________________________

αν και είναι γνωστά όσα περιγράφονται, έρχεται κάποτε η στιγμή της περισυλλογής...
εκτός από το νόμισμα/επιτόκιο και την ενορμόνιση του δικαίου μας, 
ο Παναγιώτης δεν αναφέρει ότι έχουμε παραδόσει και την εθνική άμυνα στη Τροϊκα: οι εξοπλισμοί μας θα γίνονται υπό το μνημονιακό βάρος, είτε λόγωΓαλλίας (αγοράστε φρεγάτες) είτε λόγω Γερμανία΅(μην αγοράζετε τίποτε, χρωστάτε!)
όσον αφορά την πολιτική διακυβέρνηση, όλες οι κυριακάτικες (σαββατιάτικες) έγραφαν ότι η διατύπωση της Δήλωσης άλλαξε από το "συναρμοδιότητα" σε "Η ιδιοποίηση του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών αρχών."
αλλά πρόκειται για χειρουργική επικάλυψη της επιτροπείας ή, αν θέλετε, το τέλος του εγχώριου υπαρκτού μακρυγιαννισμού, όπου τα εκλογικά λάφυρα γίνονται βορά επί 3/4ετίας
πολλοί θα πουν οτι και αυτό όφελος είναι
το θέμα πλέον είναι εάν θα περάσει από τη βουλή: όποιος δε το ψηφίσει θα χαρακτηριστεί από μερίδα ως "ήρωας"...

Σόρος: Η συμφωνία των Βρυξελλών δεν θα κρατήσει πάνω από τρεις μήνες

Ο βετεράνος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επιτέθηκε με δηλώσεις του κατά της έλλειψης ηγεσίας στην Ευρωζώνη λέγοντας πως η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών για την επίλυση της κρίσης χρεών θα διαρκέσει μόλις από «μία ημέρα ως τρεις μήνες».
Ο Σόρος δήλωσε πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες θα περιορίσει το συνολικό δημόσιο χρέος μόνον κατά 20%, ποσοστό ανεπαρκές για την ανακοπή του οικονομικού μαρασμού στην Ελλάδα με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή.
«Δεδομένης της έκτασης της κρίσης, (η πρόσφατη συμφωνία) είναι πάλι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά», τόνισε ο Σόρος σε δείπνο που οργάνωσε το επενδυτικό δίκτυο Pi Capital στις Βρυξέλλες.
«Θα φέρει ανακούφιση μερικώς γιατί οι αγορές είχαν τρομοκρατηθεί με το έλλειμμα ηγεσίας και το απλό γεγονός ότι κάτι επιτεύχθηκε αποτελεί μία πρόοδο στο επενδυτικό κλίμα η οποία όμως δεν θα διαρκέσει πάνω από μερικές ημέρες έως τρεις μήνες.
Δυστυχώς δεν είναι η τελευταία κρίση γιατί τα θεμελιώδη ζητήματα δεν διευθετήθηκαν. Είναι ξεκάθαρο πως ο όγκος του χρέους που συσσώρευσε και συνεχίζει να συσσωρεύει η Ελλάδα είναι αβάστακτος και η χώρα είναι ουσιαστικά αφερέγγυα».

Όπως τόνισε ο Σόρος, πολλές τράπεζες μπορεί να μην συμμετάσχουν εκούσια στη συμφωνία καθώς θα προτιμήσουν να περιμένουν την ασφαλιστική αποζημίωση τους (ενεργοποίηση CDS που έχουν αγοράσει) μόλις υπάρξει «πιστωτικό γεγονός», κάτι που με το εκούσιο κούρεμα αποφεύγεται μέχρι στιγμής. Υπογραμμίζει τέλος, ότι η συμφωνία θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία στην αφερεγγυότητα.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/18134-soros-h-symfwnia-twn-bryksellwn-den-tha-krathsei-panw-apo-treis-mhnes

Απώλειες 0,31% στο Χ.Α. - 9,96% ο δείκτης των τραπεζών

Με αρνητικό πρόσημο, στις 808,58 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας πτώση 0,31%. «Βουτιά» της τάξης του 9,96% παρουσίασε ο δείκτης των τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επανακεφαλαιοποίησή τους και θα συμμετάσχει το Δημόσιο στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 69,52 εκατ. ευρώ. Εκτός από τις τράπεζες τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες των Ασφαλειών (-4,77%), της Τεχνολογίας (-2,59%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,46%).
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες Ταξιδιών και Αναψυχής (+7,53), Τηλεπικοινωνιών (+6,67%) και Κατασκευών και Υλικών (+2,85%).

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2082472

Ιταλία: Ανοδος των spreads και της ανεργίας

Πάνω από τις 400 μονάδες βάσης ανήλθε σήμερα η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο.
Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου άγγιξε σήμερα το 6,16%. «Μια σαφώς επικίνδυνη, ανοδική πορεία, λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας», τονίζει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
Την ίδια στιγμή, στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (Istat) δείχνουν ανησυχητική άνοδο της ανεργίας στο 8,3%. Ειδικότερα, οι άνεργοι νέοι μέχρι 24 ετών «εκτοξεύθηκαν» στο 29,3%, ποσοστό που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων επτά χρόνων.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται τελικά να παρουσιάσει το διάταγμα για την ανάπτυξη την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς προτιμά να περιμένει τα αποτελέσματα της διάσκεψης του G20, προσπαθώντας παράλληλα να εξασφαλίσει «παράταση ζωής» για την κυβέρνησή του.
Το κύριο σημείο των μεταρρυθμίσεων, στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού, είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Τα συνδικάτα της χώρας, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι πρόκειται να προκηρύξουν σύντομα παν-ιταλική απεργία, καθώς, όπως τονίζουν, «για μια ακόμη φορά, το κύριο βάρος πέφτει στους μισθωτούς και συνταξιούχους».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2082387

Ρεν: Ανοικτή η ΕΕ στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Η Ευρωπαϊκη Ενωση είναι έτοιμη να συζητήσει τη δημιουργία στην Ελλάδα «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο για να βελτιώσει τις επιχειρηματικές συνθήκες στη χώρα, δηλώνει ο επίτροπος Ολι Ρεν σε απάντηση του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Οι συγκεκριμένες ζώνες προσφέρουν στις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εκεί μια σειρά από προνόμια. Αυτά είναι εμπορικά, απλοποιημένες διαδικασίες εμπορικών συναλλαγών και πιθανά διαφορετικά επίπεδα αμοιβών και φορολόγησης απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι από τους Γερμανούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας και διεκδικούν περισσότερο συμφέροντες όρους.

Το θέμα επανέρχεται τώρα στην επικαιρότητα καθώς ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφέρει πως «πιστεύουμε πως είναι μια ιδέα που θα πρέπει να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές, αν δηλαδή θα προχωρήσουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Αν η κυβέρνηση το αποφασίσει, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα την πιθανότητα να δοκιμαστούν αυτές οι ιδέες στην πράξη».

Ο κ. Ρεν σημειώνει πως Ελλάδα δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα και πως αν αυτό γίνει θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή για λόγους πολιτικής, φορολογίας και επιχειρηματικότητας.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664268/Article.aspx

__________________________________________

έχουν πάρει έμπνευση από τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας
είμαστε πιο μπροστά από ότι νομίζουν

Allianz: Δέχεται το "κούρεμα" 50%

Η μεγάλη γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz θα δεχθεί την απομείωση κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων της, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Πάουλ Αχλάιτνερ.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή μας σε πολλές από τις συζητήσεις (σ.σ.: για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων), μπορείτε να υποθέσετε ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτό", είπε ο Πάουλ Αχλάιτνερ σε δηλώσεις που έκανε στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών είχε στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα αξίας 24 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010. Ο ο οικονομικός διευθυντής της Allianz τόνισε ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων μπορεί να αναγκασθούν να αποδεχθούν ένα "κούρεμά" τους, αν δεν είναι επαρκώς μεγάλη η αποδοχή (σ.σ.: της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη για απομείωση 50% της αξίας τους).

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664257/Article.aspx

"Η Ελλάδα παραδίδει την εθνική της κυριαρχία" (επανάληψη)

Η Ελλάδα θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.

Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, τονίζει ο υπουργός, η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί πολύ πιο στενή εποπτεία. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, υπογράμμισε ότι, μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους από τις τράπεζες, «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος».
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, αλλά αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά όπου συναντώνται για το συγκεκριμένο θέμα. 
«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε αν το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αρκεί για μια ενδεχόμενη διάσωση της Ιταλίας, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι το ερώτημα αυτό είναι άσχετο, επειδή η Ιταλία πρέπει απλώς να κάνει τη δουλειά της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να μειώσει το έλλειμμα και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.
«Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσει. Η Ευρώπη λειτουργεί με πράξεις και όχι με τον έναν να καθησυχάζει τον άλλον ότι είναι καλός άνθρωπος», είπε, προσθέτοντας ότι αν η Ρώμη δεν κάνει αυτά που πρέπει οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν αναλόγως.

Ζητά δημοσιονομική ενοποίηση και φόρο Tobin
Δημοσιονομική ένωση της Ε.Ε. ζητά σαφέστατα πλέον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ μόλις τρεις μέρες πριν από την έναρξη του G20 ασκεί πιέσεις για διεθνή επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

«Εκτός από την εναρμονισμένη νομισματική πολιτική που έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρειαζόμαστε ισχυρότερους θεσμούς για να επιβλέψουν την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που θα αποφασίζεται από κοινού», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Αυτό αποκαλώ εγώ δημοσιονομική ένωση. Πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα για να το πετύχουμε. Δεν ήταν εφικτό κατά τη δεκαετία του 1990 με την ίδρυση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, αλλά η κρίση δείχνει ότι το χρειαζόμαστε, ειδικότερα τώρα».

«Με αυτόν τον τρόπο, οι κρίσεις μπορεί να εξελιχθούν σε ευκαιρίες. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε προ της κρίσης», δήλωσε αναφερόμενος ρητά σε αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών. «Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε περιορισμένες αλλαγές των συνθηκών. Δεν θέλουμε να ξαναγράψουμε μία ευρωπαϊκή συνθήκη. Αυτό θα ήταν υπερβολικό και θα έπαιρνε πολύ καιρό».

Ο Γερμανός αξιωματούχος, απαντώντας στην έντονη κριτική για τη στήριξη της Ε.Ε. από την Κίνα, αρνήθηκε ότι θα υπάρξουν πολιτικά ανταλλάγματα για να δελεαστούν ξένοι επενδυτές. Προειδοποίησε, παράλληλα, την Ιταλία ότι πρέπει να λύσει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα.

Εν όψει του G20, που συνεδριάζει στις 3 Νοεμβρίου, ο κ. Σόιμπλε δείχνει τις προθέσεις του ειδικότερα ως προς τα ζητήματα της εποπτείας του χρηματοοικονομικού κλάδου και της επιβολής φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε διεθνές επίπεδο. Κατά την άποψή του, μάλιστα, η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία ακόμη και χωρίς τη στήριξη του G20 ή και των μελών της Ε.Ε. που δεν εντάσσονται στην ΟΝΕ, απευθυνόμενος κατά κύριο λόγο στη Βρετανία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν επιβάλουμε φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ε.Ε., τότε οι πιθανότητες για διεθνή συμφωνία θα αυξηθούν τρομερά», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πριν, όμως, χρησιμοποιήσουμε το G20 ως δικαιολογία για μακροχρόνια απραξία, εάν δεν μπορέσουμε να κάνουμε κάτι σε αυτό το επίπεδο, τότε είμαι υπέρ να προχωρήσουμε στην Ευρώπη».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664235/Article.aspx

Fitch: Κινδυνεύουν λόγω ΟΕΚ οι τράπεζες και τα RMBS

Σε κίνδυνο βρίσκονται τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (RMBS, residential mortgage-backed securitization transactions), εξαιτίας της καθυστέρησης, εάν όχι του «παγώματος» των πληρωμών επιτοκίων από τον ΟΕΚ.

Όπως επισημαίνει η Fitch, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές στις επιχορηγήσεις επιτοκίων το 2009, αλλά κάλυπταν τις ανάγκες πληρώνοντας τα ποσά οι τράπεζες.

Προσθέτει ακόμη πως εάν ο ΟΕΚ κηρύξει στάση πληρωμών, ο δανειζόμενος θα πρέπει να καταβάλλει το πλήρες ποσό του επιτοκίου του δανείου. Οι περισσότεροι δανειζόμενοι δεν γνωρίζουν αυτή την υποχρέωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη των στάσεων πληρωμών.

Η Fitch διευκρινίζει ωστόσο πως αν και ο ΟΕΚ λαμβάνει τη χρηματοδότησή του από την ελληνική κυβέρνηση, αυτό δεν είναι υποχρέωσή της. Οι ελληνικές τράπεζες που εμπλέκονται, διαπραγματεύονται τώρα με τον ΟΕΚ για να διευθετήσουν τις πληρωμές. Στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία στους επόμενους μήνες.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1316818

Τράπεζες: Σχέδιο για ελαφρύτερο «κούρεμα»

Ελαφρύτερο «κούρεμα» ενδέχεται να υποστούν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ξένες μια και όπως αποκάλυψε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών το IIF που εκπροσωπεί διεθνώς τις τράπεζες υιοθέτησε κατ' αρχάς την πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ο κ. Βενιζέλος, αναλύοντας στο υπουργικό συμβούλιο τη συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και του IIF για το «κούρεμα» του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας κατά 50% και τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ της κυβέρνησης και της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, αποκάλυψε ότι το PSI plus ενδέχεται να έχει δύο διαφορετικές επιλογές για τις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες.

«Μπορεί να εφαρμόσουμε ένα PSI για τις ελληνικές τράπεζες λίγο πιο βολικό από πλευράς ονομαστικής αξίας των ομολόγων και ένα διαφορετικό, αλλά ίδιο στο αποτέλεσμα για τους ξένους», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «είναι κάτι που το πρότειναν, το ήθελαν και το υιοθέτησε και το IIF».

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που κατατέθηκε λίγο πριν από το Eurogroup της 21ης Οκτωβρίου όχι μόνο δεν απορρίφθηκε με την εμφάνισή της, αλλά έγινε και αποδεκτή από το IIF.

Η πρόταση της ΕΕΤ περιλαμβάνει δύο επιλογές: Η πρώτη προβλέπει «κούρεμα» 57,5%. Παρέχει δε ως αντάλλαγμα μετρητά που αντιστοιχούν στο 22,5% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου και νέο 20ετές ομόλογο ελληνικού δημοσίου χωρίς καμία εγγύηση, ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου.

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει «κούρεμα» 30% επί της ονομαστικής αξίας με αντάλλαγμα ομόλογο 20ετούς διάρκειας, ελληνικού δημοσίου, χωρίς εγγύηση, που θα αντιστοιχεί στο 70% της ονομαστικής αξίας του προς ανταλλαγή ομολόγου.

Στόχος της πρότασης, τα ντεσού της οποίας αποκάλυψε το Euro2day (H πρόταση της ΕΕΤ, οι καλένδες και η λευκή πετσέτα), είναι οι μεν ξένες τράπεζες, που αποτιμούν τα ελληνικά ομόλογα σε τιμές αγοράς, να επιλέξουν την πρώτη επιλογή, και επομένως για χρέος έως 120 δισ. ευρώ να επέλθει «κούρεμα» 57,5%, οι δε εγχώριες τράπεζες και οι ασφαλιστικές καθώς και τα ταμεία να στραφούν στη δεύτερη επιλογή.

Η συγκεκριμένη πρόταση οδηγεί σε μείωση του χρέους έως και 95 δισ. ευρώ, εφόσον επιτευχθεί συμμετοχή στο 100% για τα ομόλογα ύψους 205 δισ. ευρώ που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες. Και το Δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει μόνο τη ζημία στα ταμεία ύψους 6,6 δισ. ευρώ, αφού οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους.

Τα κριτήρια της ανακεφαλαιοποίησης διά χειρός… Βενιζέλου
Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η κυβέρνηση παρόμοια πρόταση από το IIF, σημειώνοντας στο υπουργικό συμβούλιο πως «εφόσον δεν βλάπτει τις ελληνικές τράπεζες από πλευράς εξυγίανσης χαρτοφυλακίου, είναι κάτι που θα το δούμε. Σημασία έχει τι συμφέρει τελικά εμάς ως Δημόσιο και εμάς ως μετόχους των τραπεζών».

Ένα από τα κριτήρια που φαίνεται να έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω της συμφωνίας για το PSI plus.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο «κούρεμα» του χρέους και επομένως το ύψος των ανταλλαγμάτων που θα λάβουν θα πρέπει να κριθούν και υπό το πρίσμα των απαιτήσεων που θέτει η ΕΚΤ καθώς και της επίτευξης εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν τη γρηγορότερη επάνοδό τους στις αγορές.

Με κοινές μετοχές η ανακεφαλαιοποίηση από Τ.Χ.Σ.;
Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες δεν αποφύγουν το «κούρεμα» κατά 50% ή/και δεν επιτύχουν να συγκεντρώσουν από την αγορά τα απαραίτητα κεφάλαια, τότε η ανακεφαλαιοποίησή τους θα διενεργηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κοινές μετοχές, όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η νομοθεσία μας λέει ότι θα γίνει με κοινές μετοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν και πάλι με όρους αγοράς εντός διαστήματος δύο ετών το αργότερο. Υπενθύμισε δε ότι οι ΗΠΑ από μια ανάλογη διαδικασία κέρδισαν σημαντικά ποσά υπέρ του προϋπολογισμού τους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Δημόσιο κατέχει ήδη προνομιούχες μετοχές ελληνικών τραπεζών ύψους 3,9 δισ. ευρώ, που υπερβαίνουν τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους, ενώ υπενθύμισε ότι το Δημόσιο έχει παράσχει εγγυήσεις 128 δισ. ευρώ στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 93 δισ. ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί. «Άρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από οποιονδήποτε βασικό μέτοχο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ζητείται «τρικ» 30 δισ. ευρώ για το χρέος - προνομιούχες από την… πίσω πόρτα
Στην περίπτωση όπου το Δημόσιο ενισχύσει τις τράπεζες μέσω κοινών μετοχών, θα χρειαστεί περίπου 30 δισ. ευρώ (συνυπολογιζομένων και των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για πρόσθετες προβλέψεις). Αυτό σημαίνει ότι το όφελος από το «κούρεμα» κατά 50% θα μειωθεί από τα 103 δισ. ευρώ στα 73 δισ. ευρώ.

Έτσι, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην εγγράψει το παραπάνω ποσό στο χρέος ούτε καν στη μεταβατική περίοδο, όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για νομικό και στατιστικό ζήτημα, το οποίο θα κριθεί αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον δεν βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια από τους ιδιώτες, να διενεργηθεί απευθείας από τον EFSF.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβεί το εξής… τρικ:

Ο μεν EFSF να δανείσει 30 δισ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς αυτό το ποσό να προσμετρηθεί στο χρέος, καθώς θα θεωρηθεί ευρωπαϊκή ενίσχυση και όχι δανεισμός στο Δημόσιο για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Με αυτόν τον τρόπο το Τ.Χ.Σ. μετατρέπεται πρακτικά σε fund του EFSF. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της συνόδου κορυφής αναφέρει πως θα απαιτηθεί ενίσχυση της διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την τρόικα για την αποδοτικότερη χρήση των σημαντικών δανείων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Κι αν γίνει έτσι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με προνομιούχες. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664180/Article.aspx

Αστέρας: Φήμες για ενδιαφέρον από το Κατάρ

Ποιο Ελληνικό; Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Κατάρ και η συνάντησή του με τον Εμίρη Αλ Θανί αναζωπυρώνουν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία το εμιράτο ενδιαφέρεται για το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, και γιατί το Κατάρ θέλει μαζί με το συγκρότημα του Αστέρα και τα ακίνητα της Εκκλησίας που βρίσκονται στη Βουλιαγμένη. Η Εκκλησία διαθέτει περί τα 240 στρέμματα στην περιοχή τα οποία αποδεσμεύθηκαν έπειτα από πολυετή δικαστικό αγώνα. Η αξία τους ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ.

Πρόκειται για περίπου 80 ακίνητα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και συνεπώς θεωρούνται «φιλέτα».

Οσο για τον Αστέρα, εδώ και χρόνια συνεχώς «πωλείται», χωρίς ποτέ να έχουν επιβεβαιωθεί τα σχετικά σενάρια. Ομως, μια δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση είχε συζητηθεί.

Ο κ. Απ. Ταμβακάκης, που κατέχει και τη θέση του προέδρου της Αστήρ Παλάς, είχε υποστηρίξει τότε «μη θεωρείται δεδομένο ότι ο Αστέρας θα ανήκει στην Εθνική Τράπεζα», ενώ τα ίδια είχε δηλώσει και λίγες ημέρες μετά στη γενική συνέλευση της τράπεζας.

Η Εθνική κατέχει περισσότερο από το 85% της Αστήρ Παλάς και αυτή τη φορά η διοίκηση είναι αποφασισμένη (για κάποιους άλλους αναγκασμένη εξαιτίας της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα) να αναζητήσει τρόπους αποδέσμευσης ή καλύτερης αξιοποίησης του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει και στο παρελθόν αναφερθεί στην απεμπλοκή από δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τις τραπεζικές εργασίες. Το επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της σοβαρής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, με τον Αστέρα να θεωρείται ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παρούσα αρνητική συγκυρία όπου οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν τη βυθιζόμενη ελληνική οικονομία.

Ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια η αγορά (και οι μέτοχοι της Αστήρ Παλλάς...) προσπαθεί να εξηγήσει τη χαμηλή αποδοτικότητα του πολυτελούς συγκροτήματος.

Το συγκρότημα της Βουλιαγμένης, ένα από τα «τουριστικά φιλέτα» της Ελλάδας, περιλαμβάνει: • Την ξενοδοχειακή μονάδα ARION RESORT & SPA συνολικής δυναμικότητας 123 δωματίων η οποία ελέγχει και το συγκρότημα των καμπανών συνολικής δυναμικότητας 58 δωματίων.

• Την ξενοδοχειακή μονάδα THE WESTIN ATHENS συνολικής δυναμικότητας 160 δωματίων.

• Την ξενοδοχειακή μονάδα ΑΦΡΟΔΙΤΗ συνολικής δυναμικότητας 165 δωματίων, η οποία παραμένει κλειστή λόγω ανακαίνισης. Εδώ και τρία χρόνια έχουν κατατεθεί οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί!

• Την παραλία ASTIR BEACH.

• Εστιατόρια πολυτελείας, όπως το διάσημο «Nobou Matsouhisa» για την αποδοτικότητα του οποίου είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες μικρομετόχων στο παρελθόν.

• Συνεδριακές αίθουσες (προωθείται νέο συνεδριακό κέντρο το οποίο έχει επίσης εμπλακεί σε καθυστερήσεις με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και πλήρως εξοπλισμένους χώρους εκδηλώσεων, βοηθητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα αθλοπαιδιών, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και ελικοδρόμιο.

Τη διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχει ανατεθεί από 1ης Ιουλίου 2006 και για 15 χρόνια στον διεθνή όμιλο Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. Τα νούμερα, όμως, προβληματίζουν τους μετόχους, κάποιοι από τους οποίους είχαν διαμαρτυρηθεί γιατί ορισμένοι όροι της σύμβασης είχαν γίνει γνωστοί μόνο στην Εθνική Τράπεζα.

Η τελευταία φορά που η Αστήρ Παλλάς έδωσε μέρισμα ήταν το 2002, ενώ εδώ και χρόνια είναι ζημιογόνος. Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 τα έσοδά της μειώθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν σε 12,6 εκατ. από 14,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές διερύνθηκαν στα 4,9 εκατ. από 4,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/664177/Article.aspx

___________________________________

o Ιερώνυμος έχει κάποια σχέση;
ο Πρότον;

Με 30% στο "Ηλιος" το Δημόσιο

Με 30% θέλει να συμμετάσχει το Ελληνικό Δημόσιο στις εταιρείες που θα ενταχθούν στο γερμανικής έμπνευσης πρόγραμμα «Ηλιος» που προβλέπει τη δημιουργία στην Ελλάδα φωτοβολταϊκών ισχύος 10.000 μεγαβάτ.

Η συμμετοχή αυτή θα καλυφθεί μέσω της προσφοράς δημόσιας γης, ενώ τα έσοδα του Δημοσίου από το 30%, υπολογίζονται σε περίπου 25 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Έτσι, η ενδεχόμενη τιτλοποίηση τους θα μπορέσει να ελαφρύνει κατά το ίδιο ποσό το δημόσιο χρέος.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα «Ήλιος», τις λεπτομέρειες του οποίου διαπραγματεύεται με τη Γερμανική πλευρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το συνολικό πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Το κόστος τους υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από την πώληση της ενέργειας σε 3-3,5 δισ. ευρώ και το συνολικό έσοδο σε βάθος 25ετίας σε περίπου 80 δισ. ευρώ. Το κόστος των γραμμών μεταφοράς, εφ' όσον η ενέργεια αυτή θα εξάγεται στη Γερμανία υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.

Με βάση τις παραδοχές αυτές, αν τελικά οι Γερμανοί επενδυτές συμφωνήσουν ότι η αξία της γης που θα προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο και οι άλλες διευκολύνσεις που θα τους παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο, αντιστοιχούν στο 30% της επένδυσης, τα δυνατά έσοδα για την ελληνική πλευρά μπορούν να ανέλθουν σε περίπου 1 δισ. το χρόνο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η πωλούμενη ενέργεια θα τιμολογείται μεταξύ 200 και 250 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των σχεδιασμών επί χάρτου, έστω και αν το σχέδιο «Ήλιος» περιλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρουν στο euro2day άνθρωποι της αγοράς των ΑΠΕ, ένα παρόμοιο σχέδιο-μαμούθ απαιτεί μεγάλες αλλαγές στη δομή του εθνικού συστήματος μεταφοράς και της εγχώριας παραγωγικής υποδομής, έστω και αν μεγάλο μέρος της παραγόμενης ενέργειας θα εξάγεται.

Σημειώνουν απλώς, ότι η ισχύς των συμβατικών μονάδων ανέρχεται σε περίπου 13.000 μεγαβάτ, ενώ μέχρι το 2020 βάσει του προγράμματος 20-2-20, θα πρέπει να κατασκευαστούν αιολικά 10.000 μεγαβάτ, περίπου 2.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και περίπου 1.500 μεγαβάτ άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Ήδη το σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα στην απορρόφηση της ενέργειας των περίπου 2.000 μεγαβάτ ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι μονάδες των φωτοβολταϊκών, λόγω των κορεσμένων δικτύων στη μέση και χαμηλή τάση.

Τέλος να σημειωθεί ότι και η τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών κιλοβατωρών με 200-250 ευρώ οι 1.000, θεωρείται υπερβολική για παρόμοια έργα, όταν η ενέργεια από τα οικιακά φωτοβολταϊκά στη Γερμανία αγοράζεται προς 250 ευρώ (550 ευρώ στην Ελλάδα), παρά τη χαμηλή απόδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στις βόρειες χώρες. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664024/Article.aspx

____________________________________

η μεγάλη εικόνα λέγεται desertec

Γιούνκερ: Μπορούμε και μόνοι μας

Η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ακόμη και εάν δεν συμμετάσχουν η Κίνα και άλλοι επενδυτές στο εγχείρημα αυτό, επισήμανε σε συνέντευξη του προς το ARD ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους χωρίς ξένη βοήθεια, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας όμως ότι θα είχε νόημα ενδεχόμενη συμμετοχή της Κίνας στην επίτευξη μιας «συνολικής λύσης». Σε συνέντευξή του προς το μαγκαζίνο Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επενδύσει τα υψηλά του πλεονάσματα στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αναμένει πολιτικά ανταλλάγματα από μια τέτοια κίνηση. «Αλλά ακόμη και εάν δεν προκύψει κάτι τέτοιο, δηλαδή δεν συμμετάσχουν η Κίνα και άλλοι επενδυτές, οι αποφάσεις που λάβαμε είναι τόσο ουσιαστικές που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε και μόνοι μας την κρίση χρέους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15499394,00.html

Στο τραπέζι το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς;

Ο επικεφαλής του DIHK Φόλκερ ΤράιερΠολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι το Πεκίνο θα ζητήσει πολιτικά ανταλλάγματα. Και το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι. Είναι έτοιμοι να κάνουν συμβιβασμούς για να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ; Ο επικεφαλής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητήριου εξηγεί:

«Το ζητούμενο για την Κίνα είναι να αναγνωριστεί από την ΕΕ ως οικονομία της αγοράς. Γνωρίζει βέβαια ότι μια χώρα μέλος του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (WTO) αναγνωρίζεται μετά από 15 χρόνια αυτομάτως ως οικονομία της αγοράς. Συνεπώς το Πεκίνο ελπίζει ότι το αργότερο το 2016 θα έχει επιτύχει το στόχο του.
Δεν πιστεύω λοιπόν ότι η Κίνα θα επιμείνει να της αναγνωριστεί το στάτους της οικονομίας της αγοράς νωρίτερα. Θα ήταν βέβαια καλό για τη χώρα, όμως η Κίνα δεν έχει προχωρήσει ακόμα τόσο πολύ. Πιστεύω ότι από την πλευρά μας δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τα παζάρια».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15496187,00.html

«Φυσιολογικές» κατά τον Τρισέ οι σινο-ευρωπαϊκές επαφές για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

«Απολύτως φυσιολογικές» χαρακτηρίζει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ τις επαφές Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κίνα, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα περί ...επαιτείας της ΕΕ για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ μίλησε στο BBC την Κυριακή, δύο 24ωρα πριν παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στον Ιταλό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι και τη στιγμή που ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ βρίσκεται στο Πεκίνο σε αναζήτηση κεφαλαίων για την ενίσχυση του EFSF.

Νωρίτερα, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε μιλήσει στη γερμανική εφημερίδα Bild και είχε τονίσει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως απαιτείται γρήγορη και αποφασιστική τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ζητούν τη βοήθεια του Πεκίνου και σύμφωνα με πληροφορίες σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περί τα 100 δισ. δολάρια.

Εν μέσω των ευρωπαϊκών εκκλήσεων για ενίσχυση του EFSF και εν όψει της συνάντησης της G20 στις Κάννες, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο έφτασε την Κυριακή στη Βιέννη. Πρόκειται για τη δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία του, σε μέσα σε έναν χρόνο.

Όμως ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο υποστήριξε πως η ενίσχυση του EFSF με κινεζικά κεφάλαια δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231135288

Δημοσιονομική προσαρμογή 116 δισ. ευρώ Για την περίοδο 2011-2014 συμπεριλαμβανομένων και των αποκρατικοποιήσεων

Δημοσιονομική προσαρμογή, συνολικού ύψους 116 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων και των αποκρατικοποιήσεων-, είναι ο βαρύς λογαριασμός για την περίοδο 2011-2014, που φέρνει μαζί της η συμφωνία για τη διαγραφή του 50% του ιδιωτικού χρέους της χώρας, στην οποία πολλά κρίσιμα σημεία μένουν ακόμη να διευκρινιστούν.
Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέχεια της αγωνιώδους Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, σε ενημέρωση όλων των κρατών - μελών, η Ελλάδα θα πρέπει από το 2011 μέχρι και το 2014 να υλοποιήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 49,755 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ). Παράλληλα, θα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, στο οποίο επιμένει η Επιτροπή. Τούτο παρά το γεγονός ότι χάθηκε ο στόχος για τα έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2011 (εκτιμώνται τώρα στο 1,7 δισ. ευρώ για την Ε.Ε. και 1,1 δισ. από το ΔΝΤ .
Το κείμενο της επιτροπής επιμένει ότι θα πρέπει να εκποιηθεί κινητή και ακίνητη περιουσία ύψους 35 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2014. Στο ποσό αυτό προστέθηκαν από την ελληνική πλευρά μέτρα και επιπλέον έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Helios» για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, και 16 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Μέτρα 50 δισ. έως το 2014
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει όχι μόνο να ψηφιστούν, αλλά τα περισσότερα από αυτά να έχουν και ένα πρώτο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (για παράδειγμα το νέο μισθολόγιο αναμένεται να έχει αποτέλεσμα 115 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011), πριν από το τέλος του χρόνου, και θα αποτελέσουν τη βάση για να χτιστούν και τα μέτρα που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα φτάσουν περίπου τα 50 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2014. Με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το βαρύ πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει:
* Μέτρα ύψους 17.065 εκατ. ευρώ (7,8% του ΑΕΠ) για το 2011.
* Μέτρα ύψους 14.916 εκατ. ευρώ (7 % του ΑΕΠ) για το 2012.
* Μέτρα ύψους 11.390 εκατ. ευρώ (5,3% του ΑΕΠ) για το 2013.
* Μέτρα ύψους 6.385 εκατ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ για το 2014.
Το πρόγραμμα για το 2013 και το 2014 θα αρχίσει να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την ελληνική κοινωνία στην επόμενη επιθεώρηση που αναμένεται να θεσμοθετήσει και τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα.
Πριν συμφωνηθούν οι πηγές από τις οποίες θα προέλθουν νέοι πόροι για τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος θα πρέπει πρώτα να υπάρχουν σαφέστερες ενδείξεις για το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και για τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2081940

30.10.11

Telegraph: Καταδικασμένη να αποτύχει η συμφωνία για Ελλάδα

Απαισιόδοξος εμφανίζεται αρθρογράφος της Daily Telegraph, ο Liam Halligan, για τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ευρωζώνης την προηγούμενη Τετάρτη, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προβλέποντας ότι θα αποτύχει στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως σχολιάζει, η συγκεκριμένη συμφωνία, αντί να καταστήσει την κατάσταση πιο σαφή, επιτρέποντας στους επενδυτές να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις, έκανε την κρίση χρέους ακόμη πιο οξεία, σπέρνοντας περαιτέρω μολυσματικούς σπόρους σύγχυσης.

Τη συμφωνία από μόνη της, την ακολούθησε ένα σχεδόν «υποχρεωτικό» ράλι ανακούφισης. «Ωστόσο, μέχρι αργά την Πέμπτη και οπωσδήποτε και την Κυριακή, τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εκεί. Οι αγορές ομολόγων παγκοσμίως, που παραδοσιακά είναι πιο έξυπνες από τα χρηματιστήρια, τάχθηκαν κατά της συμφωνίας. Αυτό είναι ανησυχητικό».

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η συμφωνία παρουσιάστηκε ως επιτυχία από τους υπέρμαχους του ευρώ. Η συμφωνία για απομείωση 50% είναι εθελοντική, και μεγαλύτερη του 21% που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου. «Στην πραγματικότητα, αυτοί που αφελώς δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα (πρόθυμοι να δρέψουν τις υψηλές αποδόσεις, αναμένοντας πάντα μια διάσωση), θα λάβουν μια πολύ πιο καλή συμφωνία. Μια τέτοια συζήτηση θα εξελιχθεί, με κλειστές πόρτες, στους επόμενους μήνες. Αλλά η καλύτερη αυτή συμφωνία θα πρέπει να πληρωθεί με ακόμη περισσότερο κρατικό δανεισμό, από κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης ή και από άλλους».

Τονίζει ακόμη πως ενώ η συμφωνία της 21ης Ιουλίου περιελάμβανε και τον όρο συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών τουλάχιστον στο 90%, αυτή της 26ης Οκτωβρίου δεν έχει καν ένα τέτοιο νούμερο.

«Επομένως, το επίκεντρο του πακέτου της προηγούμενης εβδομάδας είναι πολύ λιγότερο αποφασιστικό από ό,τι φαίνεται. Η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καθαρίσει τον ισολογισμό της, βασίζεται πλέον μόνο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είναι ήδη απίστευτα εκτός στόχου».

Κατά τον αρθρογράφο της Telegraph, αυτό που χρειάζεται, «επειγόντως, είναι μια ξεκάθαρη, διαφανής ελληνική χρεοκοπία, επιτρέποντας σε αυτή την ημί-αναπτυγμένη οικονομία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, να καθιερώσει μια πιο αδύναμη δραχμή και να ανακτήσει τον αυτοσεβασμό της. Η Πορτογαλία πρέπει να φύγει επίσης, καθώς η συμμετοχή της στο ίδιο νομισματικό μπλοκ με αυτό της Γερμανίας είναι τόσο παράλογη, όσο και αυτή της Ελλάδας».

Παραδέχεται μάλιστα πως θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές. «Αλλά λίγοι ακόμη μήνες μεταβλητότητας, που θα οδηγήσουν όμως σε ένα πιο σταθερό αποτέλεσμα, είναι σίγουρα καλύτεροι από την τρέχουσα κατάσταση όπου όλος ο κόσμος ζει υπό τον φόβο ενός μαζικού ευρώ-σεισμού».


http://www.capital.gr/News.asp?id=1316475 


______________________________________


θα φροντίσει αυτός που την εμπνεύστηκε, ο Γερμανός, να επιτύχει
"ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί", λέει ο κ. Σόιμπλε

και μη μου πει κάποιος ότι, εδώ που φτάσαμε, ο ΓΑΠ θα αρνηθεί να κυρήξει στάση πληρωμών, όταν τον σκουντήσουν μάλιστα οι γερμανοί...

ένας συντηρητικός αντι-ευρωπαϊος έχει κάθε λόγο να ανησυχεί όταν βλέπει χρέη να κουρεύονται... χάνουν και όσοι τα κατέχουν, όχι μόνο όσοι τα εξέδωσαν...

GS: Η οικονομία είναι αδύναμη και τον Οκτώβριο χειροτέρεψε

XRIMANEWS.GR
Μην ακούτε τα όποια καλά νέα έρχονται από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας λέει η Goldman Sachs γιατί το πιθανότερο είναι πως θα απογοητευτείτε - Στην πραγματικότητα η οικονομία παραμένει αδύναμη και μάλιστα τον Οκτώβριο χειροτέρεψε, λέει η Goldman παρουσιάζοντας ως πειστήριο το δείκτη της εικόνας ο οποίος βουλιάζει κοντά στο χειρότερο επίπεδο από το 2009.
Όταν η οικονομία αναρρώνει τότε αυτό ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το μηδέν και κινείται ανοδικά, υποστηρίζει η Goldman. Τώρα, όμως συμβαίνει το αντίθετο και ο δείκτης κινείται έντονα πτωτικά ενώ βρίσκεται κάτω από το μηδέν.
Και αυτό είναι κακό σημάδι.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/18063-goldman-sachs-as-mhn-korodeyomaste--h-oikonomia-einai-adynamh-kai-ton-oktwbrio-xeiroterepse

Αν η Ιταλία έχει πρόβλημα χρέους τότε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία & ΗΠΑ είναι χειρότερα

XRIMANEWS.GR
Αν αποδεχτούμε πως η Ιταλία έχει πρόβλημα χρέους τότε ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουμε την άποψη μας για τη Γερμανία και τη Γαλλία υποστηρίζει η Societe Generale, προσθέτοντας ότι η Ιταλία δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τις αγορές όπως συμβαίνει τώρα - Αλλά αν οι αγορές στράφηκαν στην Ιταλία, τότε υπάρχει κάθε λόγος να κάνουν το ίδιο και για τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς οι δύο αυτές χώρες έχουν μεγαλύτερες εκτός προϋπολογισμού υποχρεώσεις και έτσι περισσότερο 'κρυφό' χρέος, αναφέρει η SocGen.
Οι χώρες έχουν κρυφά χρέη τα οποία είναι εκτός προϋπολογισμού και αυτά θα γίνονται όλο και πιο φανερά από δω και στο εξής, αναφέρει η SocGen, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι σε χειρότερη θέση από την Ιταλία όσον αφορά στο χρέος τους.
Αυτό ακριβώς δείχνει και το διάγραμμα της εικόνας όπου φαίνεται πως η Ισπανία και η Ιταλία είναι στην καλύτερη θέση μεταξύ των υπολοίπων κρατών.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/18062-an-h-italia-exei-problhma-xreoys-tote-gallia-germania-bretania-hpa-einai-xeirotera

Κοινή επιστολή Ρομπέι και Μπαρόζο στη G20

Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπη ζητούν από τους εταίρους τους της G20 να συμβάλουν στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την επίλυση της κρίσης. «Το γεγονός ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα εκπληρώσουμε το ρόλο μας, δεν αρκεί για μια παγκόσμια ανάκαμψη», επισημαίνουν στην επιστολή τους.

Κοινή επιστολή προς τους εταίρους τους της G20 απέστειλαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας τους να συμβάλουν στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την επίλυση της κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Στην επιστολή τους, Μπαρόζο και βαν Ρομπέι παραθέτουν και εξηγούν στα μέλη της G20, η οποία συνέρχεται σε επίπεδο κορυφής στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάνες της νότιας Γαλλίας, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Τετάρτη.
«Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με ακρίβεια και εν καιρώ και είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουν στη γρήγορη επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, το γεγονός ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα εκπληρώσουμε το ρόλο μας, δεν αρκεί για μια παγκόσμια ανάκαμψη και μια ισορροπημένη ανάπτυξη», τονίζουν στην επιστολή τους οι δυο αξιωματούχοι.
«Είναι απαραίτητο να ενεργήσουν από κοινού τα μέλη της G20 στο σύνολό τους υπό το πνεύμα της κοινής ευθύνης και του κοινού στόχου», προσθέτουν και υπογραμμίζουν ότι στόχος της ΕΕ κατά τη σύνοδο στις Κάνες είναι «η συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποστήριξη μιας διαρκούς ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Οι Ευρωπαίοι, πιεζόμενοι από τους εταίρους τους να κινηθούν γρηγορότερα για την επίλυση της κρίσης, θέλουν να μεταβούν στις Κάνες έχοντας μέτρα να προτείνουν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/10/2011_412412

Οι επιπτώσεις από το «κούρεμα» του 50%

Λιτότητα και έκτακτα μέτρα θα συνεχίζονται, όταν ξεφεύγει ο προϋπολογισμός, για όσα χρόνια θα βρισκόμαστε εκτός αγορών

Μετά το haircut, κάθε ευρώ που θα πέφτει έξω ο προϋπολογισμός θα σημαίνει ένα ευρώ επιπλέον έκτακτα μέτρα λιτότητας: φόροι, εισφορές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και περικοπές σε μισθούς του Δημοσίου, σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
Γιατί; Στην πραγματικότητα, το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται αυτόματα όσο λέει το ποσοστό του haircut. Επίσης, το «κούρεμα» δημιουργεί νέες ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο προϋπολογισμός.
Ας ακολουθήσουμε κρίκο κρίκο την αλυσίδα των επιπτώσεων από το haircut του 50%. Αυτό το ποσοστό δεν αφορά όλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 350 δισ. Πρέπει να αφαιρεθούν τα δάνεια της τρόικας από το πρώτο Μνημόνιο, τα έντοκα γραμμάτια, όσα ομόλογα κατέχει η ΕΚΤ και όσα βρίσκονται σε απλούς ιδιώτες. Ετσι, απομένουν σχεδόν 205-210 δισ. Ακόμα κι αν μειωθεί αυτό το κομμάτι του χρέους στο μισό, τότε το συνολικό χρέος (μαζί με της τρόικας και της ΕΚΤ) ανέρχεται σε 330 δισ. ευρώ. Δηλαδή το haircut είναι σχεδόν 30%. Στην πραγματικότητα το ποσοστό μείωσης του χρέους είναι ακόμα μικρότερο. Για τρεις λόγους: Πρώτον, τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα δεν έχουν το ίδιο επιτόκιο και την ίδια διάρκεια με τα παλιά. Δεύτερον, δεν λήγουν όλα τα ομόλογα ταυτόχρονα. Επομένως, η καθαρή παρούσα αξία των νέων ομολόγων δεν είναι όση η μείωση της τιμής τους. Τρίτον, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτό μειώνει το όφελος από το «κούρεμα». Ετσι, στα 330 δισ. του χρέους που απομένει θα πρέπει να προστεθούν 30 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών και ένα ποσό για τα Ταμεία (περίπου 1 δισ. το χρόνο). Τα ποσά αυτά θα προέλθουν από το νέο δάνειο των 100 δισ. (πέραν των 30 δισ. για την ανταλλαγή ομολόγων) που θα συνοδεύουν το κούρεμα, αυξάνοντας αντίστοιχα το χρέος. Για τους λόγους αυτούς, υπολογίζεται ότι με κούρεμα 50% το χρέος από 160% του ΑΕΠ φέτος θα πέσει στο 120% το 2020 και στο 90-100% το 2030.
Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μεγέθη; Ενα βασικό μέγεθος που επηρεάζεται θετικά είναι η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» 4 δισ. τον χρόνο που προκύπτει από τη μείωση του κόστους για πληρωμή τόκων υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και ότι οι στόχοι δεν πέφτουν έξω ούτε ένα ευρώ. Αυτό βοηθά στην επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ομως, δεν παίζει ρόλο στο πρωτογενές έλλειμμα. Δηλαδή στα έσοδα μείον τις δαπάνες για τη λειτουργία του Δημοσίου.
Τι σημαίνει αυτό; Η δημοσιονομική πολιτική λιτότητας και λήψης έκτακτων μέτρων κάθε φορά που ξεφεύγει ο προϋπολογισμός -έστω και για ένα ευρώ- θα συνεχιστεί για όσα χρόνια θα βρίσκεται η Ελλάδα εκτός αγορών. Εξάλλου, η δημοσιονομική πολιτική στο εξής θα καθορίζεται από τον ποσοτικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα χρησιμοποιείται και για σταδιακή αποπληρωμή του χρέους.
Τι θα μπορούσε να ρίξει έξω τον προϋπολογισμό; Πολλά. Ενας παράγοντας είναι μία μεγαλύτερη ύφεση με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις. Μία από αυτές είναι η μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία και οι αυξημένες ανάγκες για παροχές επιδομάτων, λόγω υψηλότερης ανεργίας. Κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας, τα Ταμεία χρειάζονται επιπλέον 700 εκατ. επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_29/10/2011_460950


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες

Διαρκή λιτότητα με περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες, αλλά και ελάφρυνση από την άλλη πλευρά στις πληρωμές για τόκους, αναμένεται να επιφέρει το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών του κράτους. Αυτές θα είναι οι δύο βασικότερες επιπτώσεις, ενώ εκφράζεται έντονη ανησυχία από τους προμηθευτές του Δημοσίου για την τύχη των κρατικών ομολόγων που τους έδωσε το Δημόσιο για να τους αποπληρώσει.
Η επόμενη μέρα του «κουρέματος» αναμένεται να επιφέρει τις παρακάτω εξελίξεις στις δαπάνες του προϋπολογισμού:
1. Υπολογίζεται ότι οι πληρωμές για τόκους θα μειωθούν κατά 1,5 - 2% του ΑΕΠ ετησίως (ή περίπου 3 - 4,5 δισ. ευρώ). Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν για να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα, θα έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο από τα υφιστάμενα επιτόκια των δανείων, αλλά πολύ μικρότερη ονομαστική αξία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, εκτιμάται ότι θα προκύψει το παραπάνω όφελος.
2. Κρατικές δαπάνες. Η τρόικα υπολογίζει ότι οι δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν από το 42% του ΑΕΠ που είναι φέτος (92 δισ. ευρώ) στο 33% του ΑΕΠ (περίπου 75 - 80 δισ. ευρώ) το 2020. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να κόψει άλλα 15 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια και για να το επιτύχει αυτό έχει τρία βασικά «εργαλεία»: το κλείσιμο υπηρεσιών και φορέων του κράτους, τη δραστική μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη μείωση των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία.
3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αβέβαιο είναι ακόμα το κατά πόσο θα πληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι προμηθευτές του Δημοσίου, αν και υπάρχει η άποψη ότι τα ομόλογα αυτά δεν θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Πέραν αυτών, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται αυτήν τη στιγμή σε περίπου 7 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να υποστούν και αυτές κάποιο «κούρεμα».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_29/10/2011_460949

ΕΣΟΔΑ - ΜΕΤΡΑ
Μια νέα «ανάσα» για την οικονομία

Το μεγάλο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους μπορεί να είναι η βασική προϋπόθεση προκειμένου να «ανασάνει» η ελληνική οικονομία, αλλά δεν είναι η μοναδική. Απαιτείται η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα συνδυαστεί και με ενισχυμένη εποπτεία από την τρόικα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί κυρίως η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων. Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να οδηγηθεί στη λήψη νέων φορολογικών μέτρων, τα οποία αναμένεται να εξειδικευτούν με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τη νέα συμφωνία. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που θα εφαρμοστεί στην ελληνική οικονομία και το οποίο αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι του «κουρέματος», θα προβλέπεται:
1. Η αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την πλήρη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, νέα ελεγκτικά πρότυπα και την περαιτέρω χρησιμοποίηση ελεγκτικών εταιρειών.
2. Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών. Σχεδιάζεται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο έτος τα φορολογητέα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Βέβαια, θα εφαρμοστούν και αντικειμενικά κριτήρια, από τα οποία θα προκύπτει ελάχιστο εισόδημα.
3. Κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς στην υπόλοιπη Ελλάδα.
4. Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα με συντελεστή 10% - 20%.
5. Μείωση από 12.000 ευρώ στις 8.000 του ελάχιστου ορίου για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Από την αλλαγή αυτή υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι θα υπαχθούν στην υποχρέωση πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100007_29/10/2011_460948

ΤΑΜΕΙΑ
Χαμένοι ως επενδυτές και ως βασικοί μέτοχοι

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαβεβαιώσει ότι από τη συμφωνία των Βρυξελλών για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους δεν υπάρχει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των συντάξεων μεσοπρόθεσμα, τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν εισέλθει σε νέα τροχιά μεγάλης ανασφάλειας λόγω της στενής διασύνδεσης που έχουν τόσο με τις τράπεζες όσο και με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Ως θεσμικοί επενδυτές, τα ασφαλιστικά Ταμεία κατέχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων που υπερβαίνει τα 23 δισ. ευρώ. Αλλά και ως μέτοχοι τραπεζών θα υποστούν απώλειες και από το haircut των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και από τη συρρίκνωση της συμμετοχής τους σε αυτά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικείμενων κρατικοποιήσεων. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ο ασφαλιστικός φορέα των μηχανικών, το πλουσιότερο, σε αποθεματικά, Ταμείο, το οποίο είναι απολύτως εξαρτημένο, ως βασικός μέτοχος στη συμμετοχή με 42% στο κεφάλαιο της ΑtticaBank και σήμερα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταντήσει ένα από τα φτωχότερα Ταμεία της χώρας. Το γεγονός ότι το 70% των αποθεματικών του προέρχεται από κοινωνικούς πόρους δεν αναιρεί τις μεγάλες απώλειες που θα καταγράψει το χαρτοφυλάκιό του εν μια νυκτί. Σημαντικές απώλειες θα καταγράψουν τα Ταμεία και λόγω της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Η συμμετοχή τους θα συρρικνωθεί και η όποια αξία των μετοχών θα μηδενιστεί.
Από το σύνολο των ασφαλιστικών Ταμείων, οι φορείς των νομικών, των μηχανικών και των γιατρών αναδεικνύονται στους μεγάλους χαμένους, αφού φέρεται να έχουν επενδύσει πάνω από 5,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει τοποθετηθεί από την ΤτΕ η οποία διαχειρίζεται εν λευκώ, βάσει του νόμου, τα διαθέσιμα κεφάλαια των Ταμείων. Αν και όπως διατείνονται από το Ταμείο των Επιστημόνων, το ΕΤΑΑ, η ΤτΕ ουδέποτε ενημέρωσε αναλυτικά τον φορέα για το χαρτοφυλάκιο. Αντιστοίχως και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ η συμμετοχή του Ταμείου στη διαγραφή του χρέους προκαλεί μια απώλεια ύψους 900 εκατ. ευρώ, αφού πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένο σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100008_29/10/2011_460947

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Νέο σύστημα για τις συντάξεις
Στο τέλος του 2012 ή και νωρίτερα το ασφαλιστικό σύστημα που σήμερα γνωρίζουμε θα αρχίσει να αποτελεί μια ανάμνηση σε ένα συνταξιοδοτικό μέλλον πολύ διαφορετικό. Με χαμηλότερες συντάξεις, κατάργηση των ευνοϊκών παροχών που διατηρούν ακόμη τα Ειδικά Ταμεία, απάλειψη της πρόωρης συνταξιοδότησης, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αυξημένη ανταπόδοση εσόδων-παροχών και λιγότερα έσοδα από κοινωνικούς πόρους. Οι απώλειες των 12 δισ. ευρώ που θα καταγράψουν στα ομόλογά τους τα ασφαλιστικά Ταμεία, η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης από το κράτος αλλά και η εμπεδωμένη πεποίθηση ότι το συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να αυτοτροφοδοτηθεί από την αγορά εργασίας, θα αποτελέσουν το καλύτερο πρόσχημα για το νέο ασφαλιστικό που θα νομοθετηθεί μέσα στο 2012 αλλάζοντας το τοπίο της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Ηδη, σε επίπεδο υπουργείου Εργασίας, ανεπισήμως έχουν αρχίσει οι προεργασίες για την προσαρμογή των συντάξεων στο νέο μοντέλο εργασίας, με στόχο μέχρι την άνοιξη να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
Επί του παρόντος, το πρόβλημα με τις απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων στα οποία τα Ταμεία έχουν εναποθέσει, σχεδόν, όλη την περιουσία τους (βάσει της νομοθεσίας του 1997 που δίδει απεριόριστες αρμοδιότητες στην ΤτΕ να τοποθετεί διαθέσιμα σε τίτλους χωρίς αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων) θα αντιμετωπιστεί με την εκχώρηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σε αυτήν την ανώδυνα χρηματοδοτικά απόφαση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, την ώρα που οι αποδόσεις από την ακίνητη περιουσία, ύψους 1,28 δισ. που κατέχουν τα Ταμεία μετά βίας αποφέρουν 20 εκατ. ευρώ το έτος, όταν το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στα 13 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή κι ενώ στο τραπέζι έχει αρχίζει να εξετάζεται η δομή και η λειτουργία του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος, οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας αλλά και οι διοικήσεις των Ταμείων δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις υπέρμετρες αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος να λειτουργεί και ως διαχειριστής του κοινού κεφαλαίου στο οποίο εντάσσονται τα διαθέσιμα κι ως θεματοφύλακας των τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τα Ταμεία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100009_29/10/2011_460946

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ
Ηδη έχει γίνει η απομείωση

Δεν θα επιφέρει σημαντική υποχώρηση στις τιμές των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α/Κ) το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Pro Bank, Xρήστο Παπάντο, οι σημερινές τιμές των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ομολογιακών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού δεν θα επηρεαστούν, καθώς αυτή τη στιγμή τα ελληνικά δεκαετή αποτιμώνται mark to market (σε τρέχουσες τιμές) στο περίπου 35% της ονομαστικής τους αξίας στα χαρτοφυλάκια.
Οπως εξηγεί ο κ. Παπάντος, η κατάρρευση της χρηματιστηριακής και της ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς τίτλων (ομόλογα) έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο «κούρεμα» στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Επειδή τα ομόλογα στα Α/Κ αποτιμώνται σε τρέχουσες τιμές, τα περισσότερα ομολογιακά εσωτερικού καταγράφουν ήδη μεγάλες ζημίες λόγω της υποχώρησης των ελληνικών τίτλων. Οπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Σκαπινάκης, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Marfin Bank, το «κούρεμα» θα γίνει πάνω στις ονομαστικές αξίες και έτσι τα ομόλογα των Α/Κ δεν θα επηρεαστούν από τις τρέχουσες τιμές τους, που περιλαμβάνουν υποχώρηση μεγαλύτερη από το «κούρεμα» του 50%.
Σε ό, τι αφορά τους ιδιώτες που έχουν αποκτήσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ο κ. Σκαπινάκης τονίζει ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν θα επηρεαστούν, αφού υπάρχει εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Εάν, όμως, όπως υπογραμμίζει το στέλεχος του ομίλου της MIG, η τελική απόφαση της συνόδου κορυφής άλλαζε την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, τότε σαφέστατα θα είχαμε σοβαρές απομειώσεις στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Οι δύο κατηγορίες (ομολογιακά και μεικτά εσωτερικού) είχαν συνολικό ενεργητικό (στις 30/9/20011) της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, στα οποία μόνο το 1,2 δισ. ευρώ είναι επενδεδυμένο σε ελληνικά ομόλογα. Επίσης ο κ. Σκαπινάκης προσθέτει ότι σημαντικός παράγοντας για την αντίδραση των ομολογιακών Α/Κ είναι η πορεία της καμπύλης επιτοκίων που θα προκύψει από το «κούρεμα» των ομολόγων και ότι υπό ορισμένες συνθήκες ενδεχομένως να υπάρξει και ανοδική κίνηση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100010_29/10/2011_460945

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΔΑΝΕΙΑ
Εγγυημένες οι καταθέσεις

Πλήρως εγγυημένες είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και μετά το γενναίο «κούρεμα» του 50% που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής, ενώ καμία επίπτωση δεν θα έχει η συμφωνία στα υφιστάμενα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που δεν επηρεάζονται τεχνικά από το haircut. Η κυβέρνηση επιμένει στην πλήρη διασφάλιση των καταθετών ακόμα και αν χρειαστεί κάποιες ελληνικές τράπεζες να επανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την κυβερνητική προσέγγιση, η ένταξη στο ΤΧΣ υπό την κρατική ομπρέλα θα προσδώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και εγγύηση στους καταθέτες, ενώ την ίδια στιγμή η βιώσιμη αντιμετώπιση του χρέους, που επιχειρείται μέσα από το «κούρεμα», απομακρύνει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, που θα συμπαρέσυρε σε μια εσωτερική υποτίμηση και στη μείωση της αξίας των καταθέσεων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες φιλοδοξούν ότι το όφελος από τη Συμφωνία -στον βαθμό που αυτή υλοποιηθεί στο ακέραιο- θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς θα ανακόψει το κύμα απόσυρσης των καταθέσεων που οδήγησε σε νέες εκροές το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η αμφισβήτηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου οδήγησε σε νέες εκροές καταθέσεων, που άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, προσγειώνοντας τις καταθέσεις σε νέα χαμηλά επίπεδα κάτω των 180 δισ. ευρώ. Ανευ επιπτώσεων είναι η συμφωνία για το «κούρεμα» του 50% στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των δανείων. Ως εκ τούτου το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν θα επηρεαστεί, ούτε φυσικά θα διαγραφεί μέσα από τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης. Ζητούμενο είναι η επίπτωση που έχει η συμφωνία στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία εξαρτάται κυρίως από τις διαθέσιμες καταθέσεις ή άλλες πηγές άντλησης ρευστότητας. Ο αποκλεισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τις αγορές για μακρύ χρονικό διάστημα θα επιδεινώσει τη διαθέσιμη ρευστότητα και θα περιορίσει τις πιστώσεις, ακόμα και αν ανακοπεί η μεγάλη εκροή καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως η διοχέτευση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία για να κινηθούν οι επιχειρήσεις θα κριθεί μέσα από τα νέα εργαλεία εγγυήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100011_29/10/2011_460944

Σε σημείο καμπής η ιταλική οικονομία

Η πολιτική αστάθεια επιτείνει την αίσθηση ότι έχει αντικαταστήσει την Ισπανία ως ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης

Σειρά δημοσιευμάτων του ιταλικού Τύπου για παραίτησή του στα τέλη Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο και προσφυγή στις κάλπες τον Μάρτιο, ως προϋπόθεση ώστε η σύμμαχος Λέγκα του Βορρά να πει το «ναι» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Επίσης, μια επιστολή 15 σελίδων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία περιείχε αόριστες υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι τα συγκεκριμένα μέτρα που είχαν απαιτήσει στο τελεσίγραφο της περασμένης Κυριακής, Γαλλία και Γερμανία, ώστε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να μην έχει τη μοίρα της γείτονος Ελλάδας. Αυτά κόμισε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχοντας προλάβει να γίνει το αντικείμενο ενός γεμάτου νόημα μειδιάματος, το οποίο αντάλλαξε την περασμένη Κυριακή το δίδυμο Μερκοζί στη γνωστή φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι «κανείς στην Ε.Ε. δεν θα μας δίνει μαθήματα».
Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός που πρόκειται μεθαύριο να διαδεχθεί επισήμως τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στα ηνία της ΕΚΤ, χαρακτήρισε «μπερδεμένη και δραματική» την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία έχει πλέον αντικαταστήσει την Ισπανία ως επόμενος «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης.
Πάντως, οι εξελίξεις για την Ιταλία επήλθαν όχι στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής, αλλά στην ίδια τη Ρώμη. Εκεί, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά και βασικός σύμμαχος στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ουμπέρτο Μπόσι, φέρεται να έδωσε τις ευλογίες του στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη -κατά τα πρότυπα της Γερμανίας- ώς το 2026, με αντάλλαγμα τις εκλογές πριν από την άνοιξη του 2013. Ο κ. Μπόσι διέψευσε τα δημοσιεύματα και ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει επίσημη επιβεβαίωση. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, «ο κ. Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο κατώφλι της παραίτησης πολλούς μήνες τώρα, επιτύγχανε όμως πάντα την ανακωχή. Σήμερα βρίσκεται σε σημείο καμπής και είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου, ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα», και δεν υιοθέτησε μέτρα τόσο αρνητικά όσο η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και η μείωση των μισθών κατά 25%. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, άλλωστε, φερόταν να διαβεβαιώνει στην επιστολή ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας του είναι βιώσιμο. Δεσμευόταν πάντως ότι η Ρώμη θα σεβαστεί τον στόχο της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, μηδενίζοντας το έλλειμμα ώς το 2013 (ο στόχος τέθηκε στις 5 Αυγούστου, με την υιοθέτηση του δεύτερου προγράμματος λιτότητας για τη μείωση του χρέους, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, δεύτερου υψηλότερου της Ευρωζώνης). Διακήρυσσε επίσης την πρόθεση να τονώσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να μειώσει τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και να διευκολύνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Να ανοίξει, τέλος, τα κλειστά επαγγέλματα, να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και να στηρίξει την απασχόληση για γυναίκες και νέους.
Μπορεί ο επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, να χαρακτήρισε σαφή τα μέτρα και φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, όμως οι προθέσεις δεν αρκούν πλέον στην Ε.Ε. Επί σειρά μηνών τα μέτρα εξυγίανσης, ύψους 145 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παραμένουν στο χαρτί λόγω ασυμφωνίας στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού. Ετσι, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η θέση της χώρας, κάτι εμφανέστατο στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού, κοντά στο 6% για τα 10ετή ομόλογα, στα επίπεδα-ρεκόρ των αρχών Αυγούστου, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ιταλικό χρέος. Στη βελτίωση της εικόνας δεν βοηθά ο καβγάς δύο βουλευτών την Τετάρτη, κατά τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στην Κάτω Βουλή, με αφορμή σχόλιο του προέδρου της, Τζιανφράνκο Φίνι, για την πρόωρη σύνταξη που έλαβε προ ετών η σύζυγος του κ. Μπόσι, εκμεταλλευόμενη το γενναιόδωρο ιταλικό σύστημα...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/10/2011_460935

H Eλλάδα μπορεί να καινοτομήσει σε εννέα τομείς

O Λάρι Κίλεϊ, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Doblin, αναζητεί τα μυστικά της καινοτομίας –το DNA της, όπως προτιμά να λέει– εδώ και 25 χρόνια και έχει καταλήξει ότι «η καινοτομία είναι παρόμοια με την ιατρική, καθώς ξεκινά με τη διάγνωση του προβλήματος: ποια είναι η κατάσταση, τι θέλουμε να βελτιώσουμε, ποιοι είναι οι στόχοι μας; Η καινοτομία είναι 20 φορές πιο πιθανό να επιτύχει αν έχουμε συγκεκριμένο στόχο». Στην ομιλία του στην TedX Academy στην Αθήνα, παρουσίασε τους τομείς όπου θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει: τον οικολογικό και ιστορικό τουρισμό, την ανάπτυξη γης, τα δίκτυα εμπορευμάτων και εκπαίδευσης, τις γεωργικές εξαγωγές, την παραγωγή ενέργειας και τις υβριδικές πόλεις. Οπως τονίζει στην «Κ», «ιστορικά, οι πιο πρόσφοροι καιροί για τις σημαντικότερες καινοτομίες δεν συνδέονται με επιτυχημένους, ευτυχισμένους ανθρώπους αλλά με εξαθλιωμένους. Υπάρχει ένα παλιό δημοφιλές κλισέ, ότι «η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης». Το ίδιο ισχύει και για την καινοτομία: Συνήθως όσοι καινοτομούν είναι εκείνοι που βλέπουν ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν καλά και αποφασίζουν να φτιάξουν κάτι καινούργιο, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους. Μιλώντας στους Ελληνες ηγέτες, προσπάθησα να δείξω ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε την καινοτομία, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε η θυμωμένη παρόρμηση να μετατραπεί σε πειθαρχημένη ικανότητα που θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε τη δυσκολία σε πλεονέκτημα».
Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες; «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό που χρειάζεται για την καινοτομία είναι η δημιουργικότητα, ή ό,τι αφορά μόνο επιστήμονες. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η καινοτομία προκύπτει από ανθρώπους που προσπαθούν να απλοποιήσουν κάτι δύσκολο, οπουδήποτε και αν βρίσκεται κανείς: Αν είσαι σε ένα υπουργείο, μπορεί να σημαίνει την προώθηση της διαφάνειας, όπως η Σιγκαπούρη που προσφέρει ηλεκτρονικά υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια συνθήκη που μπορεί να βοηθήσει ως καταλύτης την αλλαγή».
Μήπως όμως οι συνθήκες στην Ελλάδα λειτουργούν αποτρεπτικά, με τις περικοπές μισθών να εξαλείφουν κάθε κίνητρο; Αντιμετωπίζοντας μία συστημική πρόκληση του μεγέθους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν υπάρχει τρόπος να οδηγήσει κανείς τη χώρα σε μια νέα ευμάρεια. Το να αναγκάζεις όλους να δουλέψουν περισσότερο για λιγότερα δεν θα λύσει την κρίση. Ο μόνος τρόπος είναι να δημιουργήσει κανείς τις συνθήκες που θα κάνουν ευκολότερη την έναρξη επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να στηρίξουν νέους οικονομικούς κλάδους. Επίσης, η ενεργοποίηση των πολιτών σε μικρές ομάδες με κοινούς σκοπούς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_29/10/2011_460951