Εισπράκτορες ΦΠΑ θα γίνουν οι τράπεζες στο σχέδιο άμεσης απόδοσης του φόρου προστιθέμενης αξίας στα ταμεία του Δημοσίου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών. Για να μπουν στο παιχνίδι δυναμικά και οι καταναλωτές, το δέλεαρ δεν είναι άλλο από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.
Το σχέδιο είναι έτοιμο, έχει την έγκριση της τρόικας αλλά και τη σφραγίδα της συμβολής της ομάδας Ράιχενμπαχ στις τεχνικές πτυχές του. Προβλέπει ότι στις περιπτώσεις όπου οι συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όπως επίσης και στην περίπτωση χρήσης τραπεζικών επιταγών, δεδομένου ότι τα χρήματα αποδίδονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με τις οποίες έγινε η συναλλαγή, η ίδια η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια θα αποδίδει το ποσό της συναλλαγής, πλην ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις.
Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο όπως έχουν κάνει για παράδειγμα περίπου 200.000 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ούτε μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην κατρακύλα των εσόδων του προϋπολογισμού και στη μαύρη τρύπα 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έτσι δεν λύνεται ευρύτερα το πρόβλημα απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο καθώς η συνταγή δεν αγγίζει συναλλαγές με χρήμα σε φυσική μορφή.
Δεδομένου ότι οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών δεν είναι ευρέως διαδεδομένες στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου προωθεί την παράλληλη μείωση του ΦΠΑ για όσους πληρώνουν μέσω κάρτας.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «σκεφτόμαστε να δώσουμε ένα κίνητρο πληρωμής με κάρτα το οποίο θα αφορά σε μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή μάλιστα, το σχέδιο είναι σε τέτοιο βαθμό έτοιμο που θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί και από την 1η Ιανουαρίου, εφόσον ληφθεί η πολιτική απόφαση για άμεση προώθησή του.
Το σχέδιο υποστηρίζεται και από την προοπτική μείωσης του ορίου συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται η πληρωμή μέσω καρτών ή τραπεζικών επιταγών από την 1η Ιανουαρίου 2012. Οπως προβλέπουν ισχύουσες διατάξεις νόμου, από την 1η Ιανουαρίου μειώνεται από τα 3.000 ευρώ σήμερα σε 1.500 ευρώ το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.
Μάλιστα, ο νομοθέτης έχει προβλέψει για τις περιπτώσεις όπου ορισμένοι συναλλασσόμενοι δεν έχουν κάρτες ή επιταγές ή κάνουν τις συναλλαγές τους σε ώρες που δεν λειτουργούν οι τράπεζες, επομένως δεν μπορούν να εκδώσουν επιταγή. «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των τραπεζών ή με πρόσωπα ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση με κάρτες ή τραπεζικές επιταγές, προβλέπεται ότι καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος με συγκεκριμένη διαδικασία» ορίζει η σχετική διάταξη.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ. Συγκεκριμένα σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος ορίζει ότι από τον επιτηδευματία - πωλητή εκδίδεται «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων».
Η απόδειξη αυτή εκδίδεται αθεώρητη από διπλότυπο, τουλάχιστον, στέλεχος. Σ' αυτήν αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, τμηματική καταβολή, εξόφληση) και ο αύξων αριθμός του παραστατικού. Ο επιτηδευματίας υποχρεούται το ποσό των μετρητών που εισπράττει να το καταθέσει εντός δύο εργάσιμων ημερών από την έκδοση του παραστατικού σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό και οι συναλλαγές που διενεργούνται με μετρητά, παρά το όριο των 1.500 ευρώ, θα περνούν από τις τράπεζες αν δεν θέλουν οι επιχειρηματίες να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4681249
No comments:
Post a Comment