19.12.11

PSI: Κουρεμένες προσδοκίες, απειλές για πιστωτικό γεγονός

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες είναι πολλές και μερικές προς το παρόν είναι αξεπέραστες, ισχυρίστηκε η πηγή και πρόσθεσε ότι σημαντικοί παράγοντες, εντός αλλά και εκτός, του ΔΝΤ και του IIF εκφράζουν φόβους πάνω απ' όλα για το ποσοστό συμμετοχής στο «κούρεμα». Η πηγή αποκλείει συμμετοχή στο 100% και τονίζει πως στην περίπτωση αυτή τα δισεκατομμύρια που δεν θα καλυφθούν από το «κούρεμα» πρέπει να εξευρεθούν από ελληνικές πηγές. «Είναι αδύνατον», τόνισε, «να βρεθεί ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές».

Η ελληνική κυβέρνηση και το IIF, του οποίου προεδρεύει ο Τσαρλς Νταλάρα, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ώστε να μην αναγκαστούν να ενεργοποιήσουν τα λεγόμενα Collective Actions Clause (CACS). Η πηγή εξήγησε ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις με αυτήν που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, «όταν μία χώρα φτάνει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και αυτοί εκπροσωπούν το 75% των συνολικών πιστωτών, η συμφωνία γίνεται υποχρεωτική για τους υπόλοιπους». Με τα σημερινά δεδομένα, και λόγω του γεγονότος ότι μερικοί εκ των δανειστών «σέρνουν τα πόδια τους», η παραπάνω πιθανότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα για την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει υποχρεωτικό «κούρεμα», άρα θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη πορεία για το θέμα του δικαίου που θα διέπει τα ομόλογα.
Οι δανειστές αποδέχονται το βρετανικό δίκαιο, ενώ ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένουν ότι πρέπει να υπερισχύσει το ελληνικό δίκαιο. Πηγή του IIF δήλωσε στο «ΕτΚ» ότι οι δανειστές εμπιστεύονται περισσότερο τους Βρετανούς δικαστές για να αποφασίσουν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Δεν αποκλείουν κατάρρευση
Αξιωματούχος του IIF, υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκμυστηρεύθηκε ότι δεν αποκλείει πλέον την κατάρρευση. Φέρεται να είπε πως ανάμεσα στις πιο πιθανές προβλέψεις του «είναι και η μη κατάληξη σε συμφωνία». Στην περίπτωση αυτή φέρεται να τόνισε πως «θα οδηγηθούμε σε μη εθελοντικό ''κούρεμα'', το οποίο θα ξεπεράσει πλέον το 50%, με μη προβλέψιμες συνέπειες». Η πηγή πρόσθεσε πως «το θέμα είναι ότι οι ιδιώτες ζητούν επιπλέον εγγυήσεις, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να τους δοθούν, καθώς απαιτούνται γι' αυτές επιπλέον κεφάλαια, τα οποία δεν υπάρχουν». Στην κοινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF αναφέρονται τα εξής:
«Οι διαβουλεύσεις σημείωσαν πρόοδο σήμερα στο Παρίσι αναφορικά με τα στοιχεία του εθελοντικού PSI για την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου των επικεφαλής των κρατών της ζώνης του ευρώ.
Ο ιδιωτικός τομέας χαιρέτισε την προθυμία των Αρχών να εργαστούν για τα μέσα ενίσχυσης της ποιότητας του ανταλλασσόμενου χρέους. Πραγματοποιήθηκε πρόοδος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να βρουν μια εθελοντική λύση, που θα μπορούσε να βοηθήσει να εισέλθει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμου χρέους και οικονομικής ανάπτυξης».
Είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι οι δανειστές δεν αποκλείουν ακόμα και αλλαγή του οικονομικού επιτελείου της σημερινής κυβέρνησης, αφού ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται -όπως τους τόνισε- να αναλάβει μόνος του το βάρος οποιωνδήποτε νέων μέτρων.
«ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ»
Πηγή του ΔΝΤ δήλωσε στο «ΕτΚ» ότι μετά τη διαπίστωση πως έχουν αποτύχει οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, «τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσουν στη διόρθωσή του στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος». Η τρόικα πιστεύει ότι πρέπει να συμπεριληφθεί το μεγαλύτερο έλλειμμα του 2011 στον νέο προϋπολογισμό, διαφορετικά θα δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα για τη συμφωνία επί του νέου προγράμματος.
«Πρέπει να αποφασίσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αν θα υποστηρίξουν τα μέτρα ή όχι» υποστήριξε η πηγή, η οποία προβλέπει ότι «θα χυθεί αίμα», αφού το θέμα των νέων υπογραφών θα είναι το σημείο τριβής που μπορεί να εκτροχιάσει την κυβέρνηση συνεργασίας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112788065

No comments: