Απολύσεις αφού γίνουν αξιολογήσεις πρότεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς απέτυχε το μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας ζήτησαν να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία τους και ο Δημήτρης Ρέππας τούς απάντησε ότι θα πρέπει να κάνουν οριζόντιες αξιολογήσεις. Το θέμα της εφεδρείας μονοπώλησε το υπουργικό συμβούλιο μαζί με το πρόβλημα του ελλείμματος καθώς η πορεία των εσόδων εξακολουθεί να είναι απογοητευτική και η τρόικα περιμένει από την κυβέρνηση Παπαδήμου προτάσεις για νέα μέτρα που θα καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτει από την αύξηση του ελλείμματος κατά 1% στο 10% του ΑΕΠ.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε εκτενώς στο επιτελικό κράτος με ισχυρό συντονιστικό κέντρο και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, καθώς και σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Όμως το καυτό θέμα που συζητήθηκε, επίσης, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν η εφεδρεία, με τους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να «φύγουμε από τα οριζόντια μέτρα» και να «προχωρήσουμε με ορθολογικά και αξιολογικά κριτήρια».
Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές για το ζήτημα αυτό ενδέχεται να ζητηθούν προτάσεις από την ευρωπαϊκή task force.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ρόβλιας, με τις αποχωρήσεις και την ρύθμιση 1 προς 5, λόγω συνταξιοδότησης, στα τέλη του 2015 «θα είμαστε 150.000 λιγότεροι στον δημόσιο τομέα».
Αναφερόμενος στο θέμα της εφεδρείας, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι για την εργασιακή εφεδρεία επιλέχθηκε ένα αντικειμενικό κριτήριο, προκειμένου να μην υπάρξει καν υποψία για μεροληψία, αλλά αυτό οδηγεί σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες.
Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων με οριζόντιες διαδικασίες και λόγω συνταγματικής επιταγής, αλλά και για να μην οδηγηθεί το κράτος σε κατάρρευση και επανέλαβε ότι το «πολιτικό μήνυμα» της εργασιακής εφεδρείας που συνίσταται στο ότι «δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, έχει εκπεμφθεί».
Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.
Ο κ. Ρέππας εμμένοντας στο ότι η μόνη ορθή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν τις προτάσεις κάθε υπουργείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για την αναδιοργάνωση των δομών, καθώς και την αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, παρότι δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν ζητήθηκαν επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση λέει «όχι» σε απευθείας απολύσεις και «ναι» μόνο σε απολύσεις «με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση», που θα βοηθούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί μελέτη για το προσωπικό και τις ειδικότητες, κάτι για το οποίο -όπως παραδέχτηκε- χρειάζεται χρόνος.
Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές και για την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν για έξοδο εργαζομένων με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις.
«Aς μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουν μόνο στόχους», είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο κ. Τόμσεν «θέτει θέμα απολύσεων με τρόπο που δεν προϋποθέτει λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας».
Έκταση, επίσης, έλαβε στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση για την αξιολόγηση του δημοσίου τομέα, σε ότι αφορά το πλεονάζον προσωπικό, αλλά και εταιρείες -που όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- «υπάρχουν για να υπάρχουν».
Όπως διευκρίνισαν η αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά αξιοποίηση του προσωπικού.
Σε ότι αφορά τις εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας, υπήρξαν υπουργοί που αναφέρθηκαν περιπτωσιολογικά και για πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων λόγω της φύσης του έργου τους, σε εξαιρέσεις.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στον «κανόνα για τα ελλείμματα» είπε ότι θα ήταν δυνατόν αυτός ο κανόνας να αποκτήσει, μέσω διάταξης, διακρατική ισχύ έως
ότου κατοχυρωθεί στα Συντάγματα των χωρών.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα βοηθείται από τις συζητήσεις που διεξάγει για το PSI.
Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για όσα διεμείφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τους, στην οποία για πρώτη φορά συζητήθηκαν ζητήματα πολιτικής και όχι κάποιο νομοσχέδιο.
Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος διάλογος και έλαβαν τον λόγο πολλοί υπουργοί.
Σχετικά με τις επαφές με την τρόικα, στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όχι κάποια συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στους υπουργούς την αναγκαιότητα προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είτε αυτές εμπεριέχονται στο Μνημόνιο, είτε προωθούν την παραγωγική διαδικασία και ζήτησε από τους υπουργούς να επιταχύνουν
το έργο τους, ιεραρχώντας και αξιολογώντας τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και προτείνοντας λύσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, δεδομένου ότι τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα.
Σημειώνεται ότι η επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-20 Ιανουαρίου 2012.
Το υπουργικό συμβούλιο, τέλος, ενέκρινε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το «πάγωμα» του πλειστηριασμού ακινήτων για χρέη.
Τέλος, όπως ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μέχρι τα Χριστούγεννα το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ακόμα δύο φορές, την μία φορά με θέματα του υπουργείου Εργασίας και την άλλη με θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4680755
ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ TASK FORCE ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΟΙ Δ.Υ. ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ
Απολύσεις... με Task Force στο Δημόσιο και εφεδρεία νούμερο δύο για τους πενηντάρηδες το 2012 ετοιμάζουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εναρκτήριο λάκτισμα στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται για τους εργαζομένους στο Δημόσιο αποτελεί η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, την οποία επιβεβαίωσε χθες επισήμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.
Ταυτόχρονα βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση του ενός από τους δύο υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στο στενό πυρήνα του κράτους, καθώς τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει (με βάση και το Μεσοπρόθεσμο) για 150.000 αποχωρήσεις ώς το 2015. Μάλιστα ο κ. Ρέππας μιλώντας για πρώτη φορά για «καθαρόαιμες» απολύσεις υπαλλήλων χωρίς τον μανδύα της εφεδρείας, υπογράμμισε ότι παρόμοιες λύσεις μπορούν να συζητηθούν αρκεί να υπηρετούν τη μεταρρύθμιση του κράτους, να βασίζονται στην αξιολόγηση και να τεθούν στο τραπέζι ως συγκεκριμένη πρόταση.
Με αξιολόγηση
Αναλύοντας επακριβώς το πλαίσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι απολύσεις «θα μπορούσαν να γίνουν μόνον εφόσον υπηρετούν μια συνολική ποιοτική μεταβολή της δημόσιας διοίκησης και κατόπιν αξιολόγησης με αυστηρά κριτήρια όλων των δομών της διοίκησης και των προσώπων. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν είναι χρήσιμες και υπάλληλοι που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, «αλλά αναζητούμε τη μέθοδο, τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων».
Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη την παράταση του χρόνου της εφεδρείας ώστε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το 2012 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήριά της και να συμπεριλάβουν εργαζόμενους σε κατώτερα όρια ηλικίας, διευρύνοντας έτσι τη δεξαμενή των υπαλλήλων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πρόσωπό τους το μέτρο, στην περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε την εφεδρεία ως ένα δραστικό μέτρο, το οποίο «ρίχνει κάστρα και σπάει ταμπού» και παράλληλα παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πτωχά.
Μόνο 10.000
Συγκεκριμένα, οι αποχωρήσεις έως τώρα δείχνουν ότι μόνο το ένα δέκατο των υπαλλήλων που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις (περίπου 10.000) θα ενταχθεί στην πραγματικότητα σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά. Οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ρέππας, υποβλήθηκαν ώς τις 6 Οκτωβρίου 2011 ως συνέπεια του πολυνομοσχεδίου για το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Παράλληλα, ο κ. Ρέππας στάθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με την Task Force για τη μεταρρύθμιση του κράτους, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική. Πρόθεση μάλιστα του υπουργείου, όπως έκανε γνωστό, είναι να υπογράψει με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης και σχετικό μνημόνιο, στο οποίο θα περιγράφονται όλα τα μέτρα για την αναμόρφωση του κράτους και κυρίως η διαδικασία για την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών, καθώς και για τη δημιουργία του επιτελικού κράτους.
Κατά τον Δ. Ρέππα, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να έχουμε καλύτερο κράτος, μπορούν να γίνουν μόνον έπειτα από αξιολόγηση και σίγουρα όχι σε ένα διάστημα ενός-δύο μηνών, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν και τα όργανα και οι απαραίτητες διαδικασίες. Οπως ανέφερε δε η αξιολόγηση μπορεί να γίνει και θα γίνει με την Task Force, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, η οποία μάλιστα, «είναι πολύ προωθημένη σε σχέση με τα άλλα υπουργεία».
Αν και, όπως είπε, από τους 680.000-700.000 υπαλλήλους που υπάρχουν σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί (περίπου 190.000 άτομα) και ένστολοι (περίπου 155.000 άτομα), όπου -όπως παραδέχθηκε- δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποχωρήσεων, υποστήριξε ότι θεωρεί εφικτό το στόχο για μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους (από τους υπόλοιπους μισούς) μέχρι το 2015. «Ο στόχος είναι εφικτός. Πρέπει όμως αυτό να γίνει με προσοχή ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική και λειτουργική κατάρρευση του κράτους».
Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να γίνει και με απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε κανένα κόλλημα σε απολύσεις, όχι όμως όπως γίνονται σήμερα, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης στο κράτος, ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων».
Τέλος βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, η άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι κάτι που έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=332246
________________________________________
για να μη μπερδεύεται κάποιος, ας ρίξει μια ματιά σε ότι έγραφα για το τι λέει το μνημόνιο στη 5η αξιολόγηση για τη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο
No comments:
Post a Comment