Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν ότι πρόκειται για τη καλύτερη ταινία με θέμα τη Wall Street "εύκολα". Kαι είναι, το επιβεβαιώνω.
Είναι η καλύτερη διότι το βάρος έπεσε στους ρόλους, στα συναισθήματα, στις αντιδράσεις, στην ατμόσφαιρα και όχι σε βαρετούς οικονομικούς όρους. Είναι όμως δυνατή η ταινία στα βασικά που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση: η ανθρώπινη απληστεία και το συνεπαγόμενο υπεροπτικό ύφος που πηγάζει από το ότι η περίπτωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν business as usual - έχει ξανασυμβεί πάμπολλες φορές, πχ 2000- 1997- 1992- 1994- 1987- 1982- 1973- 1937- 1932- 1929- 1907-κλπ-κλπ, οι υπέρογκες αμοιβές των στελεχών, οι οποίες κινούνται σε πυραμίδα (ο 23χρονος τρέϊντερ κέρδισε τη προηγούμενη χρονιά bonus $1/4εκ, o προϊστάμενός του ???, ο αμέσως παραπάνω €1,4εκ, ο παραπάνω $25εκ, ο πάνω-πάνω $86εκ....) και είναι αντιστρόφως ανάλογες της καταβαλλόμενης προσπάθειας, οι συμπεριφορές των μεγαλοστελεχών που γνωρίζουν τους κινδύνους αλλά μπροστά στα μπόνους κάνουν πίσω, και βέβαια η μεγάλη αλήθεια του πραγματικά σημαίνουν οι βαρύγδουποι οικονομικοί όροι: ότι περίπλοκο χρηματοοικονομικό "προϊόν" κι αν έχετε ακούσει, στο τέλος πρόκειται απλά για κάτι που αγοράζεις ή πουλάς. Χαρακτηριστικές είναι οι προτροπές του μεγάλου αφεντικού (Τζέρεμι Άιρονς) να του μιλούν σε απλή γλώσσα έτσι ώστε να κατανοεί για τι ακριβώς μιλάνε... Τα πιτσιρίκια που μόλις αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο αντιλαμβάνονται πράγματα που το αφεντικό δεν μπορεί... Η ταινία αναφέρεται σχετικά λίγο και στο πόσο σκάρτο ήταν αυτό που αγόραζαν και πουλούσαν οι τύποι. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη σκαρταδούρα όλων των εποχών μέχρι την επόμενη!
Η ταινία εξελίσσεται σε ένα διάστημα 36 ωρών μυστυρίου και σασπένς, κανείς δεν κοιμήθηκε τη νύχτα και οι περισσότεροι στο τέλος έχασαν τη δουλειά τους. Μάλιστα η ταινία ξεκινά αναπαριστώντας το κυνικό τρόπο που γίνονται οι μαζικές απολύσεις στη χρηματοοικονομική βιομηχανία: μέσα σε μια ώρα από προϊστάμενος 10 ανθρώπων χάνεις το εταιρικό email και το κινητό σου τηλέφωνο.
Το κάστ είναι επίσης πολύ δυνατό.
δείτε wiki και rotten tomatoes
2 comments:
http://cinematakias.blogspot.gr/2012/11/margin-call-2011.html
πρέπει να την είδαν 2-3 φορές
εγώ μόνο μία
Post a Comment