14.12.11

Τρεις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης-πιστωτών για το PSI

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις και η κυβέρνηση υπέβαλε χθες στους ιδιώτες πιστωτές της τις νέες προτάσεις που σχετίζονται με τη δομή της συμφωνίας για την ανταλλαγή του χρέους. Η κυβέρνηση προσφέρει 15 λεπτά σε μετρητά και 35 λεπτά σε νέα ομόλογα για κάθε ευρώ του χρέους που θα ανταλλαγεί. Το κουπόνι των νέων ομολόγων προτάθηκε στο 4,5%.«Εχουμε κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά μένουν ακόμη αρκετά θέματα να λυθούν», είπε ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη να βρεθεί κοινό έδαφος στην εθελοντική συμφωνία.
Τέλος, ο Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία και το χρέος θα αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Πάντως, η μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο διήμερο είναι ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες στο Παρίσι, ενώ οι διαφωνίες παραμένουν στους τρεις βασικούς τομείς.
Το πρώτο ζήτημα, το οποίο έφερε ξανά στο τραπέζι για διαπραγμάτευση τους ιδιώτες πιστωτές με την ελληνική κυβέρνηση και συζητήθηκε στις συναντήσεις, αφορά την ποιότητα και την εξίσωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα με του επίσημου τομέα (Ε.Ε., ΔΝΤ). Δηλαδή, τα ομόλογα που θα εκδοθούν (για το εναπομείναν 50% του χρέους) ζητούν να είναι πρώτης διαβάθμισης. Η κυβέρνηση το έθεσε ως πιθανή προοπτική, αλλά δεν έχει δεσμευτεί ακόμη, καθώς αφενός αντιδρά το ΔΝΤ, που δεν επιθυμεί να δοθούν εγγυήσεις για να μπορεί το ελληνικό δημόσιο χρέος να δεχτεί και νέο κούρεμα εφόσον χρειαστεί, και αφετέρου διότι δεν είναι βέβαιο αν νομικά μπορεί να κατοχυρωθεί.
Η δεύτερη διαφωνία που θα πρέπει να καμφθεί είναι το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν. Δηλαδή, αν θα υιοθετηθεί το αγγλικό ή το ελληνικό.
Η τρίτη διαφωνία αφορά την καθαρή παρούσα αξία και το επιτόκιο των νέων ομολόγων, για το οποίο η κυβέρνηση κρίνει ότι δεν πρέπει να ξεπερνά το 4,5% και οι ιδιώτες πιστωτές ζητούν το ελάχιστο 7%.
Η συμμετοχή
Το ύψος της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών της χώρας θα κρίνει τις υπόλοιπες επιλογές που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Το 90% της συμμετοχής στο PSI σε εθελοντική βάση φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί, σύμφωνα με πηγές του εξωτερικού οι οποίες αναφέρουν ότι τα hedge funds είναι απρόθυμα να συμμετέχουν. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, καθίσταται αναποτελεσματική η συμφωνία, δεδομένου ότι δεν θα μειώσει επαρκώς ελληνικό χρέος, δηλαδή σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, εφόσον κριθεί ότι θα μπορούσε να συγκεντρωθεί εθελοντικά το 75%, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να θεσμοθετήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses) και να «εξαναγκάσει» το υπόλοιπο 25% να συναινέσει. Αυτό θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα πληρώσει τα CDS, αλλά δεν θα είναι χρεοκοπία, καθώς δε διαπιστώνεται αδυναμία πληρωμής, σύμφωνα με νομικούς. Διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το 90% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Ενα μεγάλο μέρος του διεθνούς χρέους λήγει μετά το 2016. Αυτοί οι παράγοντες, λένε οι αναλυτές του οίκου, έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση που αποφασιστεί να ακολουθήσουν την οδό της αναδιάρθρωσης?
ΔΝΤ
«Κλειδί» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, άρα και της επιτυχίας του προγράμματος, είναι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), υποστήριξε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα, όπου βρίσκεται με τα υπόλοιπα στελέχη της τρόικας.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα απαιτηθεί σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI, με κούρεμα στο 50% και χαμηλό κουπόνι, καθώς και ένα επιτόκιο κοντά στο 4% για να υποχωρήσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Γι' αυτό, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη να υπάρξει υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ. «Με μία περιορισμένη συμμετοχή στο PSI, το οποίο είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος λόγω της εθελοντικής φύσης της πρότασης, το χρέος θα μπορούσε να παραμείνει σε επίπεδα άνω του 145% του ΑΕΠ το 2020», λέει το ΔΝΤ και προτρέπει τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να εξετάσουν εργαλεία που θα εξασφαλίσουν τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των επενδυτών στο πρόγραμμα. Η αδύναμη οικονομία και το PSI θα πλήξουν τις τράπεζες, σημειώνει το ΔΝΤ. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει η στρατηγική επανακεφαλαιοποίησής τους, με τρόπο που θα στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα αποφεύγει την υπερβολική απομόχλευση. Υπογραμμίζει ακόμη ότι στην περίπτωση που χρειαστεί επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να διασφαλιστεί η «ιδιωτική διοίκησή τους».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112784965

_______________________________________

τα CDSs έχουν έρθει πιο κοντά

ωραίο συμμάζεμα

No comments: