14.12.11

«Κλείδωσαν» οι μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ

Το «πράσινο φως» για διπλό «κούρεμα», από τις αρχές του 2012, στις επικουρικές και στα εφάπαξ καθώς και για τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων «άναψε» η τρόικα με την εντολή «να εξαφανιστούν εντός διετίας (δηλ. έως το 2013) τα ελλείμματά τους».

Το σχέδιο των περικοπών και των ενοποιήσεων των επικουρικών ταμείων παρουσίασαν χθες στο κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικας -και ενόψει της σημερινής συνάντησης με τους επικεφαλής- ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης και η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα. Στη συνάντηση αυτή δόθηκαν εξηγήσεις για την αρνητική εξέλιξη των εσόδων και των ληξιπρόθεσμων χρεών των Ταμείων εξαιτίας της ύφεσης καθώς και το περίγραμμα των επικείμενων μειώσεων στις δαπάνες υγείας και για τα κοινωνικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας (συμφωνήθηκε να συζητηθεί με το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων, αύριο Πέμπτη).
ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Με βάση το σχεδιασμό και μετά την άρνηση των διοικήσεων των Ταμείων στην πρόσκληση του Γ. Κουτρουμάνη να υποβάλουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων:
Από τον Ιανουάριο του 2012 θα επανακαθοριστούν στο 20% του συντάξιμου μισθού (ποσοστό που ήδη ισχύει για τους νέους, από 1/1/93 ασφαλισμένους) τα ποσά των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Υψηλότερα ποσοστά, στο 40% - 45% του συντάξιμου μισθού, θα μπορούν να καταβάλουν μόνο όσα Ταμεία έχουν την οικονομική δυνατότητα με βάση τις αναλογιστικές μελέτες. Η μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων θα είναι της τάξης του 15% - 20% χωρίς να αποκλείονται μειώσεις έως και στο 50% σε ακραίες περιπτώσεις έντονα ελλειμματικών ταμείων. Οι μειώσεις αυτές θα είναι οι τρίτες στη σειρά μετά τις παρακρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ (3% - 10%, ανάλογα με το ποσό) και τις μειώσεις που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου (30% σε ποσά άνω των 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ και 15% στο ΤΑΥΤΕΚΩ και 20% - 50%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, στο ΜΤΠΥ). Η τρόικα ζητά, ωστόσο, να γίνουν και οι ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων.
Μειώσεις ζήτησε η τρόικα να γίνουν και στα εφάπαξ «για την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών των εισφορών» όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Μέχρι σήμερα μειώσεις έχουν γίνει στις σχετικές παροχές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (15% το 2010 και 20% για το 2011) του ΤΑΠ - ΔΕΗ (25% το 2010 και 30% το 2011) και της Εμπορικής (-30%).
Σ. Ρομπόλης
«Η πρώτη φάση είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων και αν η κυβέρνηση δει ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου δεν ικανοποιούν τις ανάγκες χρηματοδότησης των συντάξεων και των άλλων επιδομάτων για το υπόλοιπο του 2012, τότε θα έχουμε μια παρέμβαση μείωσης και των κύριων συντάξεων», προέβλεψε χθες ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ καθηγητής Σ. Ρομπόλης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112785072

_____________________________________

ωραία πράγματα!
αναπτυξιακά!

No comments: