17.12.11

Reuters: «Δεν είναι εγγυημένη η συμμετοχή των τραπεζών στο PSI»

Στις συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους σημειώνεται πρόοδος, ωστόσο δεν είναι εγγυημένος ούτε ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμφωνίας, ούτε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των τραπεζών, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή υψηλόβαθμη πηγή της τρόικας.

«Οι εν εξελίξει συζητήσεις (για το PSI) είναι εποικοδομητικές, είναι χρήσιμες, αλλά σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να μην κατονομαστεί.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, το στέλεχος είπε:

«Στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική θα σας πω "Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο"».

Στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα προσδοκά να λάβει 90 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, εκ των οποίων 30 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 30 δισ. ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για την συμμετοχή τους στο PSI, καθώς και κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους που λήγει.

Πάντως, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο», είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό», προσέθεσε.

Στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψής τους που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Το ίδιο χρονοδιάγραμμα έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Οι όροι της της νέας δανειακής σύμβασης, που θα περιλαμβάνει και το PSI, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, όποτε το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει ένα σημαντικό ποσό σε ομόλογα που λήγουν.

Η επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες για την ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ και 30 δισ. ευρώ σε μετρητά είναι κρίσιμης σημασίας για την μείωση του χρέους της χώρας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ περίπου, το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

Στόχος του PSI είναι το χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και η χώρα να εξοικονομεί ετησίως περίπου 5 δισ. ευρώ από την εξυπηρέτησή του.

Το θέμα με το PSI είναι ποια μορφή θα λάβει τελικά, το κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο θα κρίνει και την επιτυχία του προγράμματος.

Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για διάφορα θέματα, όπως το καθεστώς που θα απολαμβάνουν οι τράπεζες, το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, καθώς και οι εξασφαλίσεις που θα προσφέρει ο επίσημος τομέας.

Η αποτυχία του προγράμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εξέλιξη που με τη σειρά της θα έκρουε των κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στο Παρίσι η συνέχεια των συζητήσεων


Οι τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια που συμμετέχουν στην συντονιστική επιτροπή των πιστωτών, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και οι σύμβουλοι για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συναντώνται στο Παρίσι από το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι συνομιλίες στην Αθήνα δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με άλλη πηγή του Reuters που συμμετέχει στις συνομιλίες, το κλίμα κατά την διάρκεια των συζητήσεων είναι συχνά τεταμένο, ενώ το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις απαιτήσεις του σχετικά με τις εγγυήσεις που θα προσφέρει ο επίσημος τομέας.

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κρατάει πολύ πιο σκληρή στάση και είναι πολύ απαιτητική όσον αφορά τις εγγυήσεις του ιδιωτικού τομέα», είπε η πηγή.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένως εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, ωστόσο οι συνομιλίες διαρκούν εδώ και μήνες - εν μέρει εξαιτίας και της αναθεώρησης του προγράμματος.

«Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε, γιατί έχω θετικές ενδείξεις από τις διαβουλεύσεις και την πορεία της σχετικής συζήτησης», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή.

Καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή


Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ανταλλάξει τα υφιστάμενα ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες, επιτυγχάνοντας μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με διάφορα θέματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ζημίες που θα υποστούν οι επενδυτές.

Ο Τσάρλς Νταλάρα, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το PSI, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν τελικά να επιτύχουν ισότιμη μεταχείριση με τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό αποτελεί νέο στοιχείο και επ' αυτού δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία.

«Υπάρχουν διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», δήλωσε το στέλεχος, προσθέτοντας ότι οι όροι που έχουν τεθεί στις Συνόδους Κορυφής -εθελοντική συμφωνία με περικοπή του χρέους κατά 50%- είναι δύσκολοι, γιατί απαιτούν πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών.

«Αυτό στο οποίο επικεντρώνονται τώρα οι συζητήσεις είναι να διαπιστωθεί, δεδομένων αυτών των παραμέτρων, αν μπορεί να υπάρξει κάποια προσφορά που θα είναι ελκυστική για τους ιδιώτες ομολογιούχους. Και μετά θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει επαρκής ανταπόκριση στην προσφορά των ελληνικών Αρχών», είπε.

Οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας έχουν προσλάβει τα νομικά γραφεία Allen & Overy, White & Chase και την Blackstone BX, ως συμβούλους για την περικοπή του ελληνικού χρέους.

Στόχος είναι να καταλήξουν σε συμφωνία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε πηγή. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η λύση θα βρεθεί το νωρίτερο στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη φάση των συνομιλιών για το PSI συμμετέχουν τόσο το ΔΝΤ, όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δήλωσε ο αξιωματούχος της τρόικας, αλλά οι συνομιλίες και για τα δυο μέρη του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας - την ανταλλαγή ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση - θα συζητηθούν από κοινού στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=435226&h1=true

No comments: