Η «ομάδα από τις Βρυξέλλες» που προσπαθεί να φέρει 15 δισ.
Η εκπρόσωπος της Task Force στην Αθήνα, Ζ. Λάλη, μιλάει στην «Κ» Η παρουσία της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, φαίνεται να διχάζει την κοινή γνώμη. Αλλά, ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για την ομάδα από τις Βρυξέλλες, κάποια πράγματα είναι αδιαμφισβήτητα: είναι εδώ για να επισπεύσει την εκταμίευση περίπου 15 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων μέχρι το 2013, καθώς και να παράσχει τεχνογνωσία σε τομείς της δημόσιας διοίκησης με χρόνια προβλήματα όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Η ομάδα, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, εκπροσωπείται στην Αθήνα από τη κ. Ζωρζέτα Λάλη. Υπάλληλος της Κομισιόν από το 1981, η κ. Λάλη διετέλεσε πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. από το 2001 έως το 2004. Σε συνέντευξή της στην «Κ», διαχωρίζει τον ρόλο της Task Force από αυτόν της τρόικας και προαναγγέλλει σειρά δράσεων σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
- Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες της Task Force. Ποιοι είναι οι στόχοι της και ποια τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της;
- Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η Task Force δεν είναι η τρόικα και ούτε είναι κομμάτι αυτής. Είναι υπηρεσία της Κομισιόν. Παρ' όλα αυτά, η αποστολή μας κατά κάποιο τρόπο συνδέεται με αυτήν της τρόικας, καθώς η τελευταία συζητάει με τις ελληνικές αρχές και καθορίζει τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρήσουν ώστε να λάβουν τις δόσεις του δανείου. Ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν αυτές τις υποχρεώσεις. Επίσης, βοηθάμε στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων από το ταμείο συνοχής.
- Πώς απαντάτε σε αυτούς που πιστεύουν πως είστε εδώ για να επιβάλετε εντολές από τις Βρυξέλλες -ή από αλλού- και ότι η παρουσία σας εδώ σημαίνει μειωμένη εθνική κυριαρχία;
- Αυτοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε -υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί αλλά και ο ιδιωτικός τομέας- γνωρίζουν πως τίποτα απ' αυτά δεν είναι αλήθεια. Δεν επιβάλλουμε τίποτα, σεβόμαστε τις επιθυμίες τους και οι αποφάσεις εξαρτώνται από αυτούς.
- Ενα από τα βασικά μελήματα της Task Force είναι η χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων. Πώς σκοπεύετε να βελτιώσετε την κατάσταση;
- Στην παρούσα φάση, επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, 100 αναπτυξιακά προγράμματα. Αργότερα, θα εξετάσουμε την τεχνική βοήθεια που απαιτείται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία απορρόφηση των πόρων.
- Τι είδους προγράμματα θα είναι αυτά;
- Υπάρχει μια σειρά από δράσεις, όπως το πρόγραμμα Business Friendly Greece, το οποίο είναι μεγάλο και δύσκολο, καθώς εμπλέκει όλες τις πλευρές του δημόσιου τομέα και αποτελεί βασικό καταλύτη για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Επιπλέον είναι η ολοκλήρωση 5 αυτοκινητόδρομων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η χρήση εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων στον κρατικό μηχανισμό, το κτηματολόγιο κ.ά.
- Ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής της Ε.Ε.;
- Από τον Ιανουάριο και μετά, η οικονομική συνδρομή της Ε.Ε. στα ελληνικά προγράμματα θα είναι 95%. Αναμένουμε την επίσημη απόφαση αυτό τον μήνα.
- Η πρόσφατη έκθεση έκανε αναφορά σε προγράμματα επιχορήγησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Για τι ποσά μιλάμε;
- Περίπου 500 εκατ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και την παροχή κεφαλαίου κίνησης. Αυτό αποτελεί καινοτομία, καθώς σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς οι κοινοτικοί πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης. Η Task Force έχει καταφέρει να πείσει τους συναδέλφους στις Βρυξέλλες, ότι το πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά είναι τόσο οξύ που ακόμα και βιώσιμες εταιρείες θα εξαφανιστούν. Επιπλέον, θέλουμε να επενδύσουμε 1,5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιμερισμού του κινδύνου έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα πιστωτικά ιδρύματα να μπορούν να δανείσουν στην Ελλάδα για μεγάλα έργα. Η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί χρήματα από την Ε.Ε. ως εγγύηση για να προσελκύσει χρήματα από το εξωτερικό.
- Η Task Force δεν επιβλέπει απλά την επένδυση των χρημάτων, αλλά και την είσπραξή τους. Κάποια κράτη της Ε.Ε. θέλουν να εξάγουν φοροεισπρακτική τεχνογνωσία στην Ελλάδα. Για τι είδους βοήθεια μιλάμε;
- Η είσπραξη των φόρων είναι κρίσιμο τεστ. Πραγματοποιούμε επισκέψεις σε εφορίες, οργανώνουμε workshops, προσφέρουμε εκπαίδευση προσωπικού, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα ανταλλαγής - έτσι εφοριακοί από την Ελλάδα θα πάνε στη Βρετανία ή τη Γερμανία να δουν πώς γίνονται τα πράγματα εκεί. Ενας από τους στόχους είναι η δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα ασχολείται με τον έλεγχο των υψηλών εισοδημάτων.
Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης- Αν και η Task Force έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν 60 δισ. απλήρωτων φόρων, δηλώνει πως μόνο περίπου 8 δισ. μπορούν να εισπραχθούν άμεσα. Με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει ταχεία βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού;
- Βασικό εμπόδιο είναι το νομικό σύστημα. Εργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση λήψης αποφάσεων για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Οσο καθυστερείς μια απόφαση, τόσο λιγότερα εισπράττεις σε φόρους, καθώς εταιρείες κλείνουν, χρεοκοπούν και τα λεφτά εξαφανίζονται.
- Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης στην Ελλάδα;
- Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια σε συγκεκριμένους τομείς. Θέλουν να εκσυγχρονίσουν τον κώδικα πολιτικής και ποινικής δικονομίας. Σε αυτό θέλουν βοήθεια από τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς το ελληνικό νομικό σύστημα βασίζεται στα συστήματα αυτών των δύο χωρών.
- Εχετε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών και ελβετικών αρχών σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες;
- Προσφέρουμε νομική υποστήριξη ώστε να διασφαλίσουμε πως η συμφωνία θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_04/12/2011_464970
Π. Καρβούνης: Οι 3 προτεραιότητες της Task Force
Η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι διαγραφές χρεών ( "κούρεμα" ομολόγων) δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Απαιτείται ευρεία και βιώσιμη μεταρρύθμιση προκειμένου να αποκατασταθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να εξασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Ελλάδα έχει κάνει ορισμένα σημαντικά πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, το μέγεθος του έργου της μεταρρύθμισης είναι τεράστιο.
Αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση ήταν που ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, την παροχή τεχνικής βοήθειας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Συνεστήθη λοιπόν η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα τέλος Ιουλίου 2011 και ετέθη επικεφαλής της ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της, ο κύριος Horst Reichenbach.
Η αποστολή της Ομάδας Δράσης συνίσταται αφενός στον προσδιορισμό και το συντονισμό του συνόλου της τεχνικής βοήθειας που χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ/ΔΝΤ και αφετέρου στην επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ από την Ελλάδα, στοχεύοντάς τα σε μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της επιμόρφωσης. Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε θερμής στήριξης από τους αρχηγούς κρατών της ζώνης του ευρώ.
Η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά ένα μέσο στη διάθεση των ελληνικών αρχών, στην επιδίωξή τους για μια σύγχρονη Ελλάδα: μια Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από οικονομικές ευκαιρίες και κοινωνική δικαιοσύνη και που υπηρετείται από μια αποτελεσματική διοίκηση με ένα ισχυρό ήθος των υπαλλήλων της.
Συνεπώς, η δημιουργία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα συνιστά σαφή πράξη αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την χώρα μας.
Η πρώτη έκθεση της Ομάδας Δράσης που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17/11/2011 αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, σε τρεις τομείς προτεραιότητας:
-Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ) υπέρ 100 έργων προτεραιότητας, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Η επιτάχυνση αυτή θα καταστεί δυνατή όχι μόνον μέσω προώθησης των πιο ώριμων έργων, αλλά και μέσω της μείωσης στο 5% της εθνικής συμμετοχής στην χρηματοδότησή τους, η οποία, λόγω της κρίσης, δεν μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας (π.χ. οι 5 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και η διαχείριση στερεών αποβλήτων).
Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί γενικότερα πηγή ανησυχίας και για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Γι' αυτό μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και άλλων συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών: Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη της χώρας μας. 'Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.
Επιπλέον, η Ομάδα Δράσης θα δώσει άμεση προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν σε διαδικασίες ενώπιον των φορολογικών δικαστηρίων και στην επίλυση φορολογικών διαφορών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην αύξηση των κρατικών εσόδων.
-Τρίτον, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης: Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι διοικητικές διατυπώσεις καταπνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης. Η Ομάδα Δράσης καταρτίζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να επέλθουν αποτελεσματικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας και να βελτιωθεί η εκτέλεση βασικών διοικητικών λειτουργιών, όπως οι δημόσιες προμήθειες και πληρωμές, χρησιμοποιώντας εργαλεία ηλεκτρονικής διαχείρισης.
Με τη συνεργασία των Ελληνικών Αρχών, η Ομάδα Δράσης κατέγραψε τις σημαντικότερες ανάγκες. Καταβάλλονται τώρα προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης για την παροχή της τεχνικής βοήθειας το ταχύτερο δυνατόν. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη ένας αριθμός έργων τεχνικής βοήθειας.
Η Ομάδα Δράσης, σε συνεργασία με τα Κράτη-Μέλη, με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και άλλα θεσμικά όργανα, είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε εκείνους τους τομείς όπου ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, η επιθυμία και η δύναμη για αλλαγή πρέπει να πηγάζουν από την Ελλάδα.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας των παρεμβάσεων της Ομάδας Δράσης είναι συμβουλευτικός. Όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανά της Ελληνικής Πολιτείας. Ο ρόλος της Ομάδας Δράσης είναι συνεπώς πλήρως διαφοροποιημένος από τον ρόλο της Τρόικας που είναι εποπτικός και ελεγκτικός.
Με την ευκαιρία της υποβολής της πρώτης έκθεσης της Ομάδας Δράσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso έκανε την ακόλουθη δήλωση: " Η οικονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να μετασχηματίσει το δυναμικό ανάπτυξης της Ελλάδας, και να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που ο λαός της τόσο επειγόντως χρειάζεται.
Θέλουμε πάλι να τονίσουμε ότι τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Οργανα θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ομάδα Δράσης που συστάθηκε από την Επιτροπή ανέπτυξε γρήγορα καλή συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές με σκοπό την διαπίστωση των αναγκών προτεραιότητας. Κινητοποίησε προσφορές τεχνικής βοήθειας από πολλές πλευρές, αποδεικνύοντας έτσι τον μοναδικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της"
* Ο κ. Πάνος Καρβούνης είναι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/669735/Article.aspx
_____________________________________________
η Task Force δείχνει να αποτελεί μια μετεξέλιξη των διεθνών αποστολών, όπως η UNFICYP ή UNMIK, οι οποίες βέβαια έχουν περάσει σε άλλα επίπεδα: KFOR - SFOR
No comments:
Post a Comment