13.3.12

Η ΕΚΤ απέτρεψε μία τραπεζική κρίση Οι «ενέσεις» του 1 τρισ. δεν φάνηκαν, όμως, αρκετές να τονώσουν και την πραγματική οικονομία

Η προσφορά τριετών δανείων ενός τρισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Δεκέμβριο και στα τέλη Φεβρουαρίου συνέβαλαν στην αποφυγή μιας τραπεζικής κρίσης, επιβεβαιώνει έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αν και δεν είναι αρκετή για να τονώσει την πραγματική οικονομία. Οπως εκτιμά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κέρδισαν πίστωση χρόνου για να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ). Οι παρεμβάσεις αυτές βοήθησαν στην υποχώρηση του κόστους εξυπηρέτησης στο χρέος της Ισπανίας και της Ιταλίας, με την αύξηση των τοποθετήσεων από τράπεζες των χωρών αυτών σε κρατικά ομόλογά τους.
Από την άλλη πλευρά, όμως, «μην αναμένετε να υπάρξει άμεση αύξηση των δανείων στην πραγματική οικονομία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BIS, Στέφεν Σετσέτι, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την απομόχλευσή τους από περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, υπογράμμισε ο κ. Σετσέτι. Οπως τόνισε, η κατάσταση ήταν αρκετά κρίσιμη πριν από τον Δεκέμβριο του 2011. Η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη περιόρισε δραματικά τις πιστώσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ' επέκταση την παροχή δανείων στην πραγματική οικονομία. Η BIS τονίζει, παραδείγματος χάριν, ότι ανεκόπη πλήρως η διάθεση ακάλυπτων τραπεζικών πιστώσεων από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης διαθεσίμων (money market funds) των ΗΠΑ σε ιταλικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές τράπεζες στα τέλη του 2011. Το κόστος των βραχυπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες είχε εκτοξευθεί έως τα τέλη του 2011 στα επίπεδα του φθινοπώρου του 2008, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, επιβεβαιώνει η BΙS.
Στο δεύτερο εξάμηνο του περυσινού έτους, οι πιο αποδυναμωμένες τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, μείωσαν το δανεισμό τους κατά 14,6% σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι πιο υγιείς τράπεζες αναδίπλωσαν τις δικές τους πιστώσεις κατά 6%. Με τα προγράμματα μακροπρόθεσμης ρευστότητας LTRO1 και LTRO2 της ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο και στα τέλη Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν την αιτούμενη ρευστότητα για να καλύψουν την ωρίμανση δικών τους ομολόγων.
Εμμεσα οφέλη από το LTOR1 αποκόμισαν, παράλληλα, τράπεζες της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Φινλανδίας, απορροφώντας ρευστότητα «μέσα από μια σειρά συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τη ρευστότητα των ισολογισμών τους», παρατηρείται στην έκθεση της BIS. Αν και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ βελτίωσαν τις συνθήκες χρηματοδότησης του τραπεζικού κλάδου στην Ευρωζώνη, οδηγώντας σε πτώση τα επιτόκια των τραπεζικών ομολόγων, το περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο. «Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε βγει ακόμη από τη ζώνη κινδύνου», δήλωσε ο κ. Σετσέτι, επισημαίνοντας ότι «βασικά, δεν έχει υπάρξει ανάπτυξη σε ορισμένες οικονομίες την τελευταία πενταετία».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_13/03/2012_475562

______________________________________

δεν έχει υπάρξει ανάπτυξη τη τελευταία πενταετία!!!

No comments: