13.3.12

Στο μικροσκόπιο τα νέα μέτρα περικοπής δαπανών

Ανάπτυξη και περιστολή δαπανών θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν, κ. Χ. Ράιχενμπαχ, με Ελληνες υπουργούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα (από χθες έως και την Πέμπτη).
Η παρουσία της Task Force θα ενισχυθεί σημαντικά από εδώ και στο εξής, με στόχο να μη μείνει πίσω η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε, στελέχη της Ομάδας Δράσης θα εγκατασταθούν μόνιμα σε όλα τα «μνημονιακά» υπουργεία.
Ο κ. Ράιχενμπαχ θα συζητήσει με τους υπουργούς την πορεία και τον συντονισμό της τεχνικής βοήθειας, ενώ θα «κλείσει» και η δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα εγκριθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα, ο κ. Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί με την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μάλιστα το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν. Αύριο το πρωί, η κυρία Διαμαντοπούλου θα συναντήσει τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γ. Χαν.
Μέχρι την Πέμπτη, ο κ. Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας κ. Αν. Λοβέρδο, τον υπουργό Επικρατείας κ. Π. Καψή και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Το έργο του κ. Ράιχενμπαχ σε αυτή του την επίσκεψη είναι τριπλό:
1. Να ολοκληρωθεί η παρουσία της Τask Force στην Αθήνα.
2. Να «τρέξουν» κάποιες επενδύσεις. Πρόκειται κυρίως για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσα στον Μάρτιο (πιθανότατα στις 22 του μήνα). Επίσης, θα πρέπει να απεμπλακούν το συντομότερο δυνατόν τα μεγάλα έργα που αφορούν στους οδικούς άξονες (δύσκολα θα ξεμπλοκάρουν πριν από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
3. Τα νέα μέτρα περικοπής δαπανών. Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα είναι μία από τις βασικές «δουλειές» της Ταsk Force. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του κ. Ράιχενμπαχ με τον κ. Σαχινίδη, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να είναι έτοιμη και η έκθεση για την περιστολή δαπανών 6 δισ. ευρώ τουλάχιστον για την περίοδο 2013–2014. Η έκθεση αυτή θα συνταχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε συνεργασία με την Task Force και το ΚΕΠΕ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100007_13/03/2012_475580

No comments: