13.3.12

Αγωνία στις τράπεζες για το μεγάλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης

Με αγωνία περιμένουν οι διοικήσεις των τραπεζών την υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον τρόπο και τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης.
Απομένουν πολλά κρίσιμα ζητήματα να διευκρινιστούν: το πώς θα αντιμετωπιστούν οι νέες κοινές μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, το πώς θα καθοριστεί η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, ο χρόνος διακράτησής τους, το πώς θα γίνει η αποπληρωμή κ. ά. Πάνω απ’ όλα περιμένουν τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο τραπεζικό σύστημα.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα εργάζεται πυρετωδώς για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της σχετικής εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης.
Οπως τονίζουν στελέχη τραπεζών, η δομή και οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου είναι αυτές που θα καθορίσουν τη συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών μετόχων στο μεγάλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης. Αν οι όροι κριθούν μη δελεαστικοί για τον ιδιωτικό τομέα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περάσει το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στον έλεγχο του δημόσιου τομέα. Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση των απαραίτητων ξένων επενδύσεων είναι να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε πριν από λίγες ημέρες την ανάγκη ύπαρξης ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, που θα αναγνωρίζει τον ρόλο των ιδιωτών μετόχων και δεν θα τους απαξιώνει, ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_13/03/2012_475572

No comments: