16.3.12

Με εγγύηση μετοχές των τραπεζών, η νέα δανειακή σύμβαση - Εγκρίθηκαν τα πρώτα 39,4 δισ. του δανείου - Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Ταμείου ύψους 28 δισ. ευρώ στο νέο δάνειο

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που θα αποκτήσει από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους, θα είναι ο εγγυητής των νέων δανείων που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού στήριξης. Αυτό προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, με την οποία η Ελλάδα εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 109,1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF). Ποσό το οποίο μαζί με τα κεφάλαια που ήδη έχουν εισρεύσει με τη μορφή εγγυήσεων για την ολοκλήρωση του PSI, αυξάνεται στα 144,6 δισ. ευρώ. Χθες, το υπ. Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση. Σήμερα θα υπογραφεί, και η πρώτη εκταμίευση μετρητών θα γίνει στις 19 Μαρτίου, ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν στις 20 του μήνα. Στη δανειακή σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:
1. Το ΤΧΣ εγγυάται την πληρωμή των δόσεων. Δηλαδή, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου, τότε το ΤΧΣ, εκμεταλλευόμενο τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που θα αποκτήσει από την ανακεφαλαιοποίησή τους, θα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του κράτους.
2. Η εκταμίευση των δόσεων θα εξαρτάται από την ομόφωνη απόφαση των κρατών–μελών της Ευρωζώνης αναφορικά με την υλοποίηση των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο. Εάν δεν είναι ομόφωνη η σύμφωνη γνώμη, τότε το EFSF έχει το δικαίωμα να μη διαθέσει κάποια δόση.
3. Για να διαθέσει κάποια δόση το EFSF, θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει η οποιαδήποτε αναθεώρηση του Μνημονίου που κριθεί απαραίτητη από τον έλεγχο που θα έχει διενεργήσει η τρόικα. Επίσης, θα πρέπει να μην υπάρχει κάποια δικαστική διαμάχη, που να θίγει είτε το Μνημόνιο είτε τη δανειακή σύμβαση μεταξύ EFSF και Ελλάδας για τα 109,1 δισ. ευρώ.
4. Το δίκαιο που θα διέπει τα νέα δάνεια θα είναι το αγγλικό και τα δικαστήρια που θα δικάσουν τυχών διαμάχες θα είναι του Λουξεμβούργου.
5. Κάθε δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια 17½ χρόνια.
6. Το EFSF θα έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δανείων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_15/03/2012_475805

Θα καταβάλλονται τμηματικά
Σήμερα αποφασίζει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο

Τμηματικά θα καταβάλλονται οι δόσεις του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε αφενός μεν να διευκολυνθεί ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, αλλά και για να διατηρείται η πίεση στην Ελλάδα ώστε να εφαρμόζει το Μνημόνιο. Χθες, οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης ενέκριναν και τυπικά το νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο μαζί με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το υπόλοιπο του πρώτου πακέτου θα ανέλθει σε 172,7 δισ. ευρώ έως το 2015. Επίσης, ενέκριναν την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 39,4 δισ. ευρώ, η οποία θα καταβληθεί τμηματικά έως τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πολ Τόμσεν επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροπή του προγράμματος. Χθες, το δ.σ. του ΔΝΤ συμφώνησε στην αύξηση της διάρκειας του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά για μια ακόμη φορά κάποια μέλη του εξέφρασαν ισχυρές επιφυλάξεις.
«Οξυγόνο» 16,3 δισ. ευρώΕνεση ρευστότητας ύψους 16,3 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος όπως επίσης και το 2013, λόγω της εξόφλησης οφειλών προς ιδιώτες και της μείωσης των εντόκων γραμματίων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_15/03/2012_475820


«Λουκέτα» στο Δημόσιο και απολύσεις θέλει το ΔΝΤ

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Ταμείου ύψους 28 δισ. ευρώ στο νέο δάνειο
Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε χθες τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 28 δισ. ευρώ, παρά τις ενστάσεις διαφόρων κρατών και την αποχή της Βραζιλίας. Το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις και πως η συνέχιση της χρηματοδότησης εξαρτάται από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Αυτό ετέθη από πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου με πιεστικό και απόλυτο τρόπο, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας των καθυστερήσεων και ανατροπών πολλών εκ των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Ο επικεφαλής του προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με κύριο μοχλό την αύξηση της παραγωγικότητας και τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης του Δημοσίου με κλείσιμο οργανισμών που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_16/03/2012_475932


ΔΝΤ: αντιδράσεις στην έγκριση του δανείου

Θα χορηγηθεί σε 17 δόσεις
Εμφαση σε ανάπτυξη και περιορισμό του Δημοσίου από Π. Τόμσεν


Το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους 28 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου παρά τις ενστάσεις και την αποχή της Βραζιλίας, η σχετική εισήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ έγινε δεκτή. Παράλληλα αποφασίσθηκε η άμεση αποδέσμευση της πρώτης από τις 17 ισόποσες δόσεις ύψους 1,65 δισ.
Το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις και πως η συνέχιση της χρηματοδότησης εξαρτάται από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, υποχρέωση που τίθεται από πολλά μέλη του Δ.Σ. με πιεστικό και απόλυτο τρόπο λόγω της προηγούμενης εμπειρίας των καθυστερήσεων και ανατροπών πολλών εκ των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι παρά την καλύτερη του αναμενομένου συμμετοχή στο PSI, που είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο υπολογίζεται τώρα ότι θα φθάσει στο 116,5% το 2020, πιθανές καθυστερήσεις στην προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σε αποτυχία το όλο εγχείρημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση ενέχει ρίσκο.
«Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να εφαρμόσει ευρείας κλίμακας επώδυνα μέτρα εν μέσω μιας βαθιάς ύφεσης και ενός δύσκολου κοινωνικού περιβάλλοντος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά και η ανταγωνιστικότητα έχει σταδιακά βελτιωθεί. Πάραυτα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παραμένουν σημαντικές και υπάρχει ευρύ χάσμα ανταγωνιστικότητας, υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους και ένα τραπεζικό σύστημα χωρίς τα αναγκαία κεφάλαια» ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την έγκριση του δανείου, και συμπλήρωσε ότι «το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης». Τόνισε, επίσης, ότι το πρόγραμμα στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, προσφέροντας ταυτόχρονα κίνητρα για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα τους.
Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε τη σημασία της δέσμευσης των κύριων πολιτικών κομμάτων της χώρας υπέρ των στόχων και των πολιτικών του προγράμματος, και σημείωσε ότι χρειάζεται και άλλη δημοσιονομική προσαρμογή για να εισέλθει το χρέος σε πτωτική πορεία. «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% έως το 2014 απαιτεί πολιτικά δύσκολες περικοπές σε δημόσιες δαπάνες όπως και αποφασιστικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής», τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου και κατέληξε με την επισήμανση ότι η προσαρμογή θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν, μίλησε για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, με κύριο μοχλό την αύξηση της παραγωγικότητας και τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης του Δημοσίου με κλείσιμο οργανισμών που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, αλλά πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να τερματισθούν σωρεία φοροαπαλλαγών που προσφέρονται για αδικίες. Υπογράμμισε και αυτός ότι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, εκτίμησε ότι δεν θα χρειασθεί άλλη αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πιστά από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Τέλος, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προγράμματος, Μαρκ Φλάναγκαν, υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και πάταξης της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι συντελούνται σημαντικές αλλαγές που όμως θα χρειασθεί χρόνος για να αποδώσουν
Οπως και στο πρώτο δάνειο έτσι και σε αυτό, με το ποσό που παρέχει στην Ελλάδα το ΔΝΤ παραβαίνει καταστατικά όρια, καθώς τα 28 δισ. αντιστοιχούν σε 2.159% του ποσοστού συμμετοχής (quota) της Ελλάδας στον προϋπολογισμό του Ταμείου. Για να εγκριθεί και τυπικά η σχετική εξέλιξη θα υπάρξει και άλλη συνεδρίαση του Δ.Σ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100008_16/03/2012_475927

No comments: