9.3.12

Εξεταστική για το έλλειμμα: «Απόρροια έξωθεν χειραγώγησης» οι χειρισμοί Γεωργίου

Οι χειρισμοί του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που οδήγησαν στην αύξηση του καταγεγραμμένου ελλείμματος για το έτος 2009, υπήρξαν «απόρροια έξωθεν χειραγώγησης», εκτίμησε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ο κ. Λογοθέτης ήταν μαζί με την Ζωή Γεωργαντά τα δύο μέλη της ΕΛΣΤΑΤ που ήρθαν σε ρήξη με τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, εκφράζοντας την αμφισβήτησή τους για την ακολουθούμενη μεθοδολογία καταγραφής των στατιστικών στοιχείων και αύξησης του καταγεγραμμένου ελλείμματος από το 13,6% στο 15,7%, καταγγέλλοντας παράλληλα πως η επεξεργασία των στοιχείων γινόταν εν κρυπτώ.
Ο κ. Λογοθέτης μάλιστα κατηγορείται για παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας του κ. Γεωργίου - κάτι που ο ίδιος απέδωσε σε σκευωρία.
Ερωτηθείς εάν υπήρξε παρέμβαση στο έργο του εκ μέρους πολιτικού προσώπου, απάντησε, κατ΄ αρχήν, αρνητικά: «Εγώ θα ήθελα να είχαμε, διότι προσπαθήσαμε να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει στην ΕΛΣΤΑΤ, τόσο στον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής. Η κυριότερη διένεξή μας υπήρξε το Σεπτέμβριο του 2010, μετά από τη δήλωση του γενικού διευθυντή της Eurostat κ. Ράντερμάχερ, που πήγε τα σπρεντς στα 980 - και απαίτησα να μας πει ο κ. Γεωργίου γιατί συνέβη αυτό, εφόσον είχε καθημερινή επαφή με την Eurostat και τον εκπρόσωπό της, Σόρενσεν. Ζήτησα να συμμετέχουμε κι εμείς στους υπολογισμούς για το έλλειμμα, κάτι που δεν δέχθηκε».
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε πως "εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον κ. Γεωργίου εφόσον το αποτέλεσμα το δέχεται η EUROSTAT". Αργότερα, έμαθα από τηλεφώνημα του γενικού γραμματέα, κ. Πλασκοβίτη, πως διώκομαι ποινικά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με κάλεσε να παραιτηθώ χάριν της εύρυθμης λειτουργίας της Αρχής και τον ρώτησα "Δηλαδή έγινα εχθρός της Ελλάδας επειδή αμφισβήτησα το έλλειμμα; Αυτή η διαφορά του 1,8%, που σημαίνει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια "τρύπα", σας αρέσει που βρέθηκε; Εσείς, δηλαδή, το δεχθήκατε;". Μου λέει "Κύριε Λογοθέτη, με φοβίζετε. Εννοείτε ότι εμείς φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;" Και τότε ήταν που εγώ είπα "Δεν πονάω κανέναν. Ούτε εσάς. Εγώ αμφισβήτησα απλώς το έλλειμμα και ήθελα να δω πώς βγήκε". Έκλεισε βέβαια τη συνάντηση αμέσως, λέγοντάς μου: πως αν δεν παραιτηθώ μέχρι τα μεσάνυχτα, θα το δώσει στα ΜΜΕ, θα το περάσει στη Βουλή, θα καταστραφώ επαγγελματικά και θα ματώσει η Ελλάδα. Εκεί έκλεισε η συζήτηση».
Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, εάν η λήψη πολύ σκληρών μέτρων το τελευταίο τρίμηνο του 2009, θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση του ελλείμματος πέραν του ψυχολογικού (για τις αγορές) ορίου του 10%, ο μάρτυρας απάντησε θετικά.
Ερωτηθείς από τον Παναγιώτη Ρήγα ΠΑΣΟΚ , εάν η αποδοχή της μεθοδολογίας του κ. Γεωργίου χωρίς ενστάσεις εκ μέρους της Eurostat, δεν συνιστά λόγο αποδοχής και του τελικού αποτελέσματος των καταγραφών, ο κ. Λογοθέτης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν αυτή τη μεθοδολογία και πως δεν είναι γνωστό, υπό ποιες διαδικασίες εντάχθηκαν ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Ο κ. Λογοθέτης συμφώνησε με τον Π. Κουρουμπλή, πως ακόμα και με τρεις δεκαδικές μονάδες λιγότερο έλλειμμα για το 2009, τα μέτρα που ελήφθησαν τον επόμενο χρόνο θα είχαν οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος του 2010 κάτω από το 10%, διευκολύνοντας την πρόσβαση της χώρας στον δανεισμό. 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2148115

Επέμεινε η Ζωή Γεωργαντά κατά τη σημερινή της κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή στα περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ φέρεται να επέμεινε στην εκτίμησή της ότι το έλλειμμα δεν ξεπερνούσε το 12,5% και ότι ο κ. Γεωργίου ακολούθησε την αυστηρότερη δυνατή μεθοδολογία καταγραφής του από τις εναλλακτικές που υπήρχαν και προβλέπει ο κανονισμός της Eurostat θεωρώντας την ως υποχρεωτική.

Εκτίμησε ακόμη ότι δεν θα είχε κριθεί αναγκαία η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, αν το έλλειμμα -ακόμα και με την καταγραφή του σε επίπεδο 13,6%, (όπως είχε γίνει πριν τον ορισμό του κου Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ)- ήταν το 2010 μονοψήφιο με τη μείωσή του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κ. Γεωργαντά άφησε σαφείς αιχμές και κατά πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι ήταν «η άπειρα ή ανίκανα, ή μπορεί κάποιοι και να ωφελήθηκαν».

Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε το υπόμνημα της κ. Γεωργαντά «πολιτικό μανιφέστο» και άσκηση έντονη κριτική στο πρόσωπό της: «Η κα Γεωργαντά μου έδωσε την εντύπωση πως διακατέχεται από βαθειά άγνοια των μεθοδολογικών στοιχείων. Όταν της ζήτησα να μου ορίσει επακριβώς ποιοι φορείς δεν θα έπρεπε να μπουν στην καταγραφή και πόσο η εξαίρεσή τους θα μείωνε το έλλειμμα, η κα Γεωργαντά δεν ήταν σε θέση να μου πει. Οι απαντήσεις της ήταν αόριστες. Μιλούσε για "πατριωτική στάση" που έπρεπε να κρατήσει η ΕΛΣΤΑΤ - κάτι που ενέχει πολιτική διάσταση».

Ο κος Ρήγας παρουσίασε στην Επιτροπή και e-mail της κ. Γεωργαντά προς τον Πόουλ Τόμσεν, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στο ίδιο στέλεχος του ΔΝΤ [Βλέπε άρθρο] .
Με την επιστολή αυτή ο κ. Γεωργίου ζητούσε να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να «αποσαφηνιστεί» ο ρόλος του προέδρου της Αρχής.

Στη δική της επιστολή που εστάλη μέσω το e-mail η κ. Γεωργαντά χαρακτηρίζει τις αναφορές του κου Γεωργίου «συκοφαντικές»: «Επιθυμώ να σας αναφέρω, πως οι "παρατυπίες" συνίστανται στην προσπάθειά μας να εκτελέσουμε το ρόλο μας όπως περιγράφεται από το νόμο ως μέλη του Σώματος της ΕΛΣΤΑΤ, εγκεκριμένα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
«Θεωρώ, εν πάση ειλικρινεία, ότι θα έπρεπε να ζητήσετε να σας δώσουμε μία αναφορά των ενεργειών μας στην Αρχή. Προσβλέπω σε μια θετική απάντηση εντός 24 ωρών, ύστερα από την οποία, προκειμένου να εξασφαλίσω την υπόληψή μου, σκοπεύω να δημοσιοποιήσω την επιστολή που έχετε λάβει», αναφέρεται επίσης στο e-mail .

Η κα Γεωργαντά διευκρίνισε πως είχε μιλήσει στον τότε Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του κ. Γεωργίου, προτού στείλει το δικό της e-mail στον Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Κουρουμπλή -που έφερε στο φως την επιστολή του κ. Γεωργίου προς τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ- από πλευράς ΠΑΣΟΚ «επιχειρείται μια προσπάθεια ισοστάθμισης των δύο e-mail».

«Η αποστολή και του δικού της e-mail υπήρξε απαράδεκτη, ωστόσο η κα Γεωργαντά απευθύνθηκε πρώτα στη Βουλή και τον υπουργό Οικονομικών και μετά στον κ. Τόμσεν, από τον οποίο δεν ζητά πολιτική παρέμβαση, όπως ο κος Γεωργίου», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Παράλληλα, ζήτησε να κληθούν ο κ. Γεωργίου, η κ. Γεωργαντά και ο πρώην Διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Στρόμπλος ( που επίσης διαφώνησε με τον Α. Γεωργίου) σε αντιπαράσταση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2147908

Πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου καταλόγισε η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.
Κεντρικός πυρήνας της κατάθεσής της υπήρξε η ελλιπής, κατά την γνώμη της, επιστημονική τεκμηρίωση των επιλογών για την ένταξη των νοσοκομείων και των ΔΕΚΟ στην στατιστική καταγραφή της Γενικής Κυβέρνησης. Καταλογίζοντας ευθύνες στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τον κατηγόρησε ότι «όχι μόνον δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στη σπουδή με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ ανέβασε το έλλειμμα στο 15,7%», αλλά «πίεζε» και την ίδια να πάψει να εκδηλώνει τις διαφωνίες της: «Ο υπουργός έλεγε να μη μιλάμε. Μου είπε μάλιστα ότι "η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι πρυτανικό συμβούλιο για να εκφράζεις γνώμη". Εγώ λειτουργούσα σύμφωνα με τη συνείδησή μου για να εκτελέσω το καθήκον μου...» ανέφερε η μάρτυς.
Ερωτηθείσα για το λόγο που έγιναν όλα αυτά, η κα Γεωργαντά εκτίμησε πως μπορεί να είναι πολιτική επιλογή («να φανεί το 2010 ότι η γενναία κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα», είπε), ή «να αποτελεί ένδειξη αμέλειας, ανικανότητας, ή προσωπικού συμφέροντος» - αν και δήλωσε πως δεν υιοθετεί την τελευταία αυτή εκδοχή: «Δεν μπορώ εγώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο. Θα ήταν εγκληματίας, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Δεν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Απλώς βρίσκω μερικές ερμηνείες» έσπευσε να διευκρινίσει η κα Γεωργαντά.
Εξάλλου χαρακτήρισε τον κ. Παπακωνσταντίνου «νέο και άπειρο και χωρίς μεγάλη εμπειρία με τα στατιστικά, με τα οικονομικά», αλλά και «υπεύθυνο για την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας: Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να συζήτησε με φίλους του και να είπε ότι το έλλειμμα είναι πολύ παραπάνω και αυτοί οι φίλοι να το συζήτησαν με άλλους, οπότε και διαδόθηκε αυτό το πράγμα - και μερικοί άνθρωποι έβγαλαν λεφτά σε βάρος μας» ανέφερε η μάρτυς, χωρίς να μπορέσει να τεκμηριώσει (αν και εκλήθη) τις τελευταίες, βαριές εικασίες της.
Αυστηρή κριτική άσκησε και στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τον οποίον χαρακτήρισε «loner», «άνθρωπο που δεν μπορεί να συνεργαστεί με άλλους». Η μάρτυς παραδέχθηκε πως ζήτησε από τον Πωλ Τόμσεν «να αποσύρει το ΔΝΤ τον κο Γεωργίου και να μας στείλετε κάποιον άλλον», ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, παρατηρούσε για τον κο Γεωργίου πως «ήταν ον υπάκουο στο ΔΝΤ».
Πολιτικές ευθύνες ωστόσο, καταλόγισε η κ. Γεωργαντά και στη Νέα Δημοκρατία - και συγκεκριμένα στον ευρωβουλευτή της, Γιάννη Μαρίνο, ο οποίος «αμφισβήτησε για πρώτη φορά τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο»: «Όλος ο κόσμος, ξένοι και Έλληνες εξανέστησαν: Πώς είναι δυνατόν ευρωβουλευτής χώρας να κατηγορεί την ίδια του τη χώρα; Από εκεί ξεκίνησε το πρώτο και ακολούθησε το 2004 η απογραφή του κου Αλογοσκούφη και η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25% του κου Κοντοπυράκη. Από εκεί και πέρα, όταν χάσουμε την αξιοπιστία μας, προσπαθούν και βρίσκουν αυτά - και σε κατηγορούν για τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυς.
Η ίδια η Eurostat δεν ξέφυγε τέλος, από τις επιθέσεις της κας Γεωργαντά: «Η Eurostat, μηχανορραφούσε πίσω απ' την πλάτη μας - και στις αντιρρήσεις μας, ο γενικός της διευθυντής κος Ράντερμάχερ, μου απάντησε πως «η πατρίδα σας βρίσκεται σε δύσκολη θέση και καλό θα είναι να ακολουθήσετε το positive momentum» (σ.σ. θετική συγκυρία)». Ακόμα και σήμερα, «στην ιστοσελίδα της Eurostat τα ελληνικά στοιχεία αναρτώνται με αστερίσκους. Σου λέει πως ίσως κάποιος μετά από μένα θα βγει να κατηγορήσει την Ελλάδα και ας είμαστε καλυμμένοι…».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2148100

________________________________________________

από τα όσα ξέρουμε μόνο η Φινλανδία και ίσως μερικώς η Ολλανδία εφαρμόζουν τα όσα ξεκίνησε να εφαρμόζει η ΕΣΥΕ το 2009
είναι ακριβώς όπως η Ελλάς ξεκίνησε να έχει στιβαρό νόμισμα το ευρώ ενώ είχε πριν τη-φτερό-στον-άνεμο-δραχμούλα

υπάρχει κάποιο μέλος του ΔΣ που να συμφώνησε με τον Γεωργίου;

τέλος, γελάνε παγκοσμίως με τις ιστορίες της ΕΣΥΕ στα τέλη της δεκαετίας του '90 (με την ευκολία που ..μειωνόταν ο πληθωρισμός)
πολύ φυσικό να γελάνε και στη δεκαετία του 2020 (με την ευκολία που ..αυξήθηκε το έλλειμμα)



3 comments:

Κυριάκος said...

Η μαλακία πάει σύννεφο.

- Πώς αποφάσισε ο Κουρουμπλής πως το 10% είναι "ψυχολογικό όριο" για τις αγορές; Το λέει με βάση τη θεωρητική του κατάρτιση ή με βάση την μακρόχρονη επενδυτική του εμπειρία;

- Πώς απάντησε ο Λογοθέτης πως θα ήταν δυνατό να κλείσει το έλλειμμα του 2009 κάτω από το 10%; Έχει κάνει κάποιον υπολογισμό που να δείχνει κάτι τέτοιο ή το έβγαλε από τον πισινό του το νούμερο;

- Πώς έκρινε ο Λογοθέτης πως η δήλωση του Ράντερμάχερ πήγε τα σπρεντ στο 980; Το διάβασε στο Bloomberg?

- Πώς έκρινε η Γεωργαντά πως θα είχε αποφευθχεί η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης αν το έλλειμμα ήταν μονοψήφιο και πώς πιστεύει τοι θα μπορούσε να γίνει μονοψήφιο;

Είναι δυνατό οι βουλευτές της εξεταστικής να κάνουν τέτοιες μαλακισμένες ερωτήσεις για τις απόψεις του κάθε μαλάκα; Τα γεγονότα δεν θα έπρεπε να αναζητούν; Η μόνη σοβαρή άποψη που διαβάζω στο άρθρο είναι του Ρήγα που ρώτησε τη Γεωργαντά κάτι συγκεκριμένο για τους φορείς που κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να εξαιρεθούν, και βέβαια το νούμερο δεν ήξερε να του πεί γιατί τις μαλακίες που λέει τις βγάζει κι αυτή από τον πισινό της.

Από όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα (συμπεριλαμβανομένου του e-mail του Γεωργίου που ήταν ενημερωτικό και δεν ζητούσε από τον Τόμσεν πολιτική παρέμβαση, είχει ήδη απευθυνθεί στον Παπ για να κάνει τη δουλειά του) είναι φανερό τι συνέβη: Ο Γεωργίου δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τη Γεωργαντά και το Λογοθέτη και προσπάθησε να τους κόψει τις αρμοδιότητες ζητώντας από τον Παπ να αλλάξει το νόμο. Αυτοί στράβωσαν και έκαναν θέμα για να τον εκδικηθούν. Για να είμαι ειλικρινής από τις δηλώσεις που έχω διαβάσει Λογοθέτης και Γεωργαντά είναι προφανώς μεγάλα νούμερα και δεν τον κατηγορώ τον άνθρωπο που ήθελε να τους ξεφορτωθεί, το γεγονός όμως είναι πως αυτό που πήγε να κάνει δεν ήταν σωστό. Αυτό φυσικά δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως συμμετείχε σε κάποια κατευθυνόμενη προσπάθεια διόγκωσης του ελλείμματος. Αντίστοιχα αυτό που κάνουν η Γεωργαντά και ο Λογοθέτης, δηλαδή παίρνουν ένα εσωτερικό θέμα λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ και το κάνουν εθνικό ζήτημα είναι εγκληματικό.

Κυριάκος said...
This comment has been removed by the author.
geokalp said...

τώρα κατάλαβες ότι οι βουλευτές είναι συνήθως άσχετοι με τα περισσότερα θέματα;