6.3.12

Μυρίστηκε αίμα το καρτέλ της διαπλοκής

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι λεγόμενοι βαρόνοι της διαπλοκής, σε μια εναγώνια προσπάθεια να διασφαλίσουν την παρουσία τους στα νέα projects, ιδιαίτερα σ’ εκείνα που αφορούν χρυσοφόρους τομείς, όπως η ενέργεια, τα σκουπίδια, ο τζόγος, τα περιβαλλοντικά, καθώς και σε ό,τι απέμεινε από τα δημόσια έργα.

Το σμπαραλιασμένο πολιτικό σύστημα που καλείται να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, αντιμετωπίζει πλέον και τις έντονες πιέσεις των διαπλεκόμενων που ενδιαφέρονται πρωτίστως να σώσουν τις δικές τους εταιρείες, εκμεταλλευόμενοι για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες που προσφέρει ο κρατικός κορβανάς, ο οποίος μπορεί να αδυνατεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του κόσμου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις μεγαλόσχημων παραγόντων.

Το ενδεχόμενο να στηθεί και πάλι ένα πάρτι διαπλοκής στην Ελλάδα με τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία πρόκειται να απελευθερωθούν για να προχωρήσει η ανάπτυξη, προβληματίζει έντονα τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το πολιτικό προσωπικό, που θα κριθεί να διαχειριστεί την κατάσταση μετά τις εκλογές. Ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της δημόσιας ζωής, εκθέτοντας τον έντονο προβληματισμό του στην «Ι», επισημαίνει τα ακόλουθα:

1.Οι λεγόμενοι βαρόνοι της διαπλοκής, που εκβιάζουν τη συμμετοχή τους στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, βρίσκονται προ πολλού σε κατάσταση χρεοκοπίας και αδυνατούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους με νέα κεφάλαια.

2. Ο τραπεζικός δανεισμός των γιγάντων με τα ξύλινα πόδια είναι τεράστιος και διαπιστώνεται αδυναμία πληρωμής, ακόμα και για τα ποσά που αφορούν τους τόκους των δανείων.

3. Ανάμεσα στους λεγόμενους βαρόνους περιλαμβάνονται χρεοκοπημένοι μιντιάρχες, οι οποίοι επιχειρούν να διασωθούν, έστω και προσωρινά, πιέζοντας προκειμένου να συμμετάσχουν άμεσα ή έμμεσα στις μεγάλες δουλειές του Δημοσίου.

Κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία

Με τα δεδομένα αυτά, επισημαίνει στην «Ι» η ίδια πηγή, διαμορφώνονται συνθήκες για ένα ακόμα ελληνικό δράμα, με υπαρκτό τον κίνδυνο, το πακέτο που προορίζεται για την ανάπτυξη να καταλήξει σε επιχειρήσεις-κουβάδες και να χαθεί για μια ακόμα φορά η ευκαιρία.

Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τεχνικών εταιρειών που προσβλέπουν στην πίτα των δημοσίων έργων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών αυτών βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, και οι ιδιοκτήτες τους, στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα έχουν πάψει από καιρό να εξοφλούν τους πιστωτές και να πληρώνουν τις τράπεζες.

Η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, εγκυμονεί κινδύνους, αν κρίνουμε από τις πρακτικές που ακολουθούν οι βαρόνοι της διαπλοκής, απέναντι τόσο στο πολιτικό σύστημα με τους συνεχείς εκβιασμούς πολιτικών, όσο και σε διάφορες τράπεζες, στις οποίες χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ από θαλασσοδάνεια.

Όπως προκύπτει από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η BlackRock, εκατοντάδες δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί σε δήθεν μεγαλόσχημους και προβεβλημένους επιχειρηματίες, βρίσκονται στον αέρα. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα δάνεια αυτά δεν είχαν χορηγηθεί με τραπεζικά κριτήρια, αλλά ήταν προϊόν διαπλοκής με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και, βεβαίως, με μεγάλο χαμένο τις τράπεζες και τους μετόχους τους.

Απειλές για έργα και ΔΕΚΟ

Το ζήτημα είναι οικονομικό αλλά πρωτίστως πολιτικό, και ξεπερνάει τον ελλαδικό χώρο. Το καρτέλ της διαπλοκής απειλεί να τινάξει στον αέρα τα φιλόδοξα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων. Οι βαρόνοι απαιτούν εκβιαστικά από τους ξένους επενδυτές ισχυρή μετοχική παρουσία στα σχήματα που θα διεκδικήσουν τις ΔΕΚΟ, χωρίς βέβαια να βάλουν δεκάρα τσακιστή. Στην ουσία, ζητούν να γίνουν οι ίδιοι τα νέα αφεντικά των επιχειρήσεων, ενώ… οι κουτόφραγκοι να αναλάβουν τη χρηματοδότηση.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι βαρόνοι απειλούν, μέσω της σκανδαλολογίας και των επιθέσεων στο πολιτικό σύστημα, να ακυρώσουν έργα ζωτικής σημασίας όπως το Ελληνικό. Άλλωστε, προηγήθηκε το «ναυάγιο» του Αστακού, όπου η ντόπια ολιγαρχία απαιτούσε από τους Άραβες επενδυτές το 30% της συμμετοχής στο έργο, χωρίς βέβαια να καταβάλει ούτε δεκάρα τσακιστή.

Τα ξένα επενδυτικά σχήματα ανησυχούν ιδιαίτερα για την τύχη των διαφόρων projects στην Ελλάδα, γιατί έχουν πειστεί ότι τον κύριο λόγο δεν τον έχει η κυβέρνηση, αλλά το ντόπιο κατεστημένο που επιβάλλει εκβιαστικά τους όρους του.

Σε τεντωμένο σκοινί ο τουρισμός

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα προγράμματα που έχουν σχέση με την τουριστική ανάπτυξη, εξαιτίας των τεράστιων χρεών που παρουσιάζουν οι ξενοδόχοι και τα μεγάλα συγκροτήματα τουριστικών επιχειρήσεων.

Οποιαδήποτε απόπειρα ανάπτυξης του τουρισμού με το σημερινό σύστημα επιχειρηματιών που λυμαίνονται τον χώρο είναι αδύνατη, και τα όποια κονδύλια θα καταλήξουν με μαθηματική ακρίβεια στον κουβά των ήδη χρεοκοπημένων ξενοδοχειακών μονάδων.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=108931

No comments: