25.3.12

Πώς και γιατί οι συνεταιριστικές τράπεζες έφτασαν σε εκκαθάριση


Επισφάλειες έως 60%, παρεμβάσεις και «διευκολύνσεις»

Από τον Νοέμβριο του 2011 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είχε προειδοποιήσει Συνεταιριστικές Τράπεζες για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης. Την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην ανάκληση αδείας της Αχαϊκής, της Λαμίας και της Λέσβου - Λήμνου. Ομως η ΤτΕ ανησυχούσε από πριν. Σε έκθεσή της στα τέλη του 2009 κάνει λόγο για σειρά παρατυπιών αλλά και «σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των οφειλών» αρκετών εξ αυτών όπως στις Τράπεζες Ευβοίας ή Λαμίας. Επίσης αρκετές -Παγκρήτια, Δωδεκανήσου, Καρδίτσας- εμφανίζουν υψηλό ποσοστό επισφαλειών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_24/03/2012_476884


Συνεταιριστικές χωρίς «τραπεζικά» κριτήρια

Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αποκαλύπτει πλήθος παρεμβάσεων και παράνομων ενεργειών

Δελτία κατάθεσης που έχουν υπογραφή για να κάνει καταθέσεις εν λευκώ ο υπάλληλος, εγγυήσεις για τις οποίες αποδεικνύεται ότι ο εγγυητής δεν τις είχε υπογράψει ποτέ, επιταγές που ουδέποτε σφραγίζονταν αν και δεν είχαν κάλυψη την ημέρα που έπρεπε να πληρωθούν, ασυνήθιστες μέθοδοι και άλλα πολλά προσάπτουν οι δικαστικές αρχές της Χαλκίδας, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας σε αποφάσεις και εκθέσεις τους που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ».
Σύμφωνα με έκθεση που έγινε στο τέλος του 2009 από την ΤτΕ, η συγκέντρωση του πιστωτικού κινδύνου ήταν σε λίγους και με προβλήματα πιστούχους. Το 21% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας αφορούσε 16 πιστούχους, αρκετοί από τους οποίους παρουσίαζαν, ήδη, πριν από την όξυνση της κρίσης, «σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους». Ηδη σε εκείνο το χρονικό διάστημα, η τράπεζα είχε ανεπάρκεια προβλέψεων ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ. Aπό 26,4% επισφάλειες που παρουσίαζε στις 31/12/2006, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών έφθασαν το 32% στο τέλος του 2009, οπότε και η διεξαγωγή του ελέγχου. Στο τέλος του 2011 οι επισφάλειες είχαν ξεπεράσει το 50%, ενώ τα 2/3 των μεριδίων -κάπου 10.000- είχαν ρευστοποιηθεί από τους συνεταίρους.
Το ίδιο διάστημα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας παρουσίαζε αρνητικά ίδια κεφάλαια. Οι χορηγήσεις έφθαναν τα 65 εκατ. έναντι 56 εκατ. καταθέσεων και 54% ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στελέχη των τραπεζών τόσο στη Λαμία όσο και στη Χαλκίδα ανέφεραν στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι «οι αναχρηματοδοτήσεις ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες σε βαθμό που το PSI να αποτελέσει τη σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».
Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της ΤτΕ το 2009 στην Τράπεζα της Ευβοίας υπογραμμίζεται ότι «οι ίδιες επισημάνσεις είχαν διαπιστωθεί και στο προηγούμενο πόρισμα της υπηρεσίας μας (Mάιος 2007), χωρίς όμως η Τράπεζα να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν υπερβάσεις των πλαφόν, ενώ στις 30.6.2009 η Τράπεζα της Ευβοίας είχε μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα σε 6 μεμονωμένους πιστούχους και 10 ομίλους, συνολικού υπολοίπου 18 εκατ. ευρώ. Γενικά παρατηρείται ότι υπάρχει εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και εμπράγματες εξασφαλίσεις, χωρίς ουσιαστικά να έχει ληφθεί υπ' όψιν η λειτουργική αποπληρωμή των δανείων», αναφέρεται στο πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ.
Σημειώνεται ότι μία ολόκληρη σειρά των δανείων των πυροπλήκτων λήγουν τον Ιούνιο του 2012, χωρίς προοπτική αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να φορτωθούν τα χρέη αυτά στο χρέος. Το Επιμελητήριο Ευβοίας έχει και επισήμως ζητήσει από τους κ. Βενιζέλο και Σαχινίδη να «κουρέψουν» τα «πυρόπληκτα» δάνεια, με επιμήκυνση και μείωση των τόκων. Σε αρκετές περιπτώσεις, η κάλυψη των επιταγών των πελατών της τράπεζας έγινε με παρέμβαση στελέχους του κεντρικού καταστήματος, ο οποίος απομακρύνθηκε μεν από τη θέση του, αλλά παρέμεινε ως σύμβουλος.
Πάντως, η εικόνα όλων των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είναι η ίδια. Ορισμένες, όπως της Ηπείρου, ετοιμάζονται να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια, ενώ σε άλλες, όπως η Παγκρήτια, το σύνολο των επισφαλειών στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011 ήταν 14,27%, με μείωση μάλιστα έναντι του 2010. Το ίδιο ισχύει και για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Σχετικά χαμηλές επισφάλειες παρουσιάζουν ακόμα οι συνεταιριστικές τράπεζες της Δωδεκανήσου και της Καρδίτσας.
Σε πολλές, πάντως, ισχύει η κοινή παρατήρηση της εποπτικής αρχής ότι τα κριτήριά τους θα πρέπει να γίνουν περισσότερο «τραπεζικά» και να σταματήσουν οι κάθε είδους παρεμβάσεις από τοπικούς παράγοντες. Κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα και αυτή την εβδομάδα στράφηκαν στην ΤτΕ, επιχειρώντας να την πείσουν να μην κάνει τα αυτονόητα.

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100014_24/03/2012_476874


Πάνω από το 60% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια


Από τον Νοέμβριο του 2011 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είχε προειδοποιήσει συνεταιριστικές τράπεζες για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης. Ακολούθησε ακρόαση των διοικήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου δόθηκαν υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, χωρίς ωστόσο αυτές να τηρηθούν.
Παράλληλα, από εποπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η ΤτΕ διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις, όπως εξαγορά συμμετοχών μεριδιούχων μέσω δανείων, αλλά και ευνοϊκή αντιμετώπιση εταιρειών και ατόμων που θεωρείται ότι είχαν ειδική σχέση με τα μέλη του Δ.Σ. της Αχαϊκής. Διαπιστώθηκε επίσης απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ετσι, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η ΤτΕ ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών της Αχαϊκής, της Λαμίας και της Λέσβου-Λήμνου. Σημειώνεται ότι δύο από αυτές η Λαμίας και η Λέσβου-Λήμνου, βρίσκονταν με αρνητικά κεφάλαια 1 και 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η ανάκληση των αδειών προκάλεσε κύμα αντιδράσεων πολιτικών παραγόντων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά., οι οποίοι ζητούν την επαναλειτουργία των τραπεζών. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι σκληρή: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται πάνω από το 60% στη Λέσβου - Λήμνου, 50% στη Λαμίας και στο 40% στην Αχαϊκή. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η αναποτελεσματική διαχείριση, αλλά και η ραγδαία αποδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης: σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που για την επιβίωση των τραπεζών απαιτείται η κεφαλαιακή τους ενίσχυση, οι μεριδιούχοι πιέζαν ασφυκτικά τις διοικήσεις των τραπεζών για την εξαγορά των μεριδίων τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στο ελάχιστο όριο του 12% απαιτούνταν επιπλέον κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ, νούμερο όχι υψηλό, ωστόσο στη δύσκολη σημερινή συγκυρία οι μεριδιούχοι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν.
Σημειώνεται ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουν μετόχους αλλά μεριδιούχους. Επιπλέον έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις κλασικές εμπορικές τράπεζες, έχοντας παρουσία σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, δίνουν δάνεια και παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε μεριδιούχους ενώ για να χορηγήσουν δάνεια σε μη μέλη απαιτείται άδεια απο την ΤτΕ.
Πριν από την ανάκληση των 3 αδειών λειτουργούσαν στη χώρα μας 16 συνολικά συνεταιριστικές τράπεζες από τις οποίες 7 δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική τους περιφέρεια, 6 ασκούν την δραστηριότητά τους σε επίπεδο νομού και 3 έχουν άδεια λειτουργίας σε επίπεδο επικράτειας.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες απασχολούν την ΤτΕ εδώ και πολύ καιρό, ενώ στο παρελθόν σε ορισμένες από αυτές, όπως τη Λέσβου - Λήμνου είχε τοποθετηθεί επίτροπος και είχε αντικατασταθεί η διοίκηση. Η ανάκληση των αδειών προκάλεσε έντονη ανησυχία, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της ΤτΕ, έχουν γίνει τα πάντα ώστε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις. Σημειώνεται ότι οι τρεις τράπεζες είχαν καταθέσεις περίπου 300 εκατ. ευρώ (200 εκατ. η Αχαϊκή, 60 εκατ. ευρώ η Λαμίας και 55 εκατ. ευρώ η Λέσβου - Λήμνου), ενώ αντίστοιχα είναι και τα δάνεια. Διέθεταν συνολικά 21 καταστήματα και απασχολούσαν 180 άτομα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100015_24/03/2012_476873


No comments: