25.3.12

“Kλειδώνει” στα 700 δισ. το τοίχος προστασίας

Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα «τοίχος προστασίας» στην ευρωζώνη που θα φτάνει τα 700 δισ. ευρώ και θα αποτελεί συνδυασμό των δυο μηχανισμών στήριξης.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στην σύνοδο της Κοπεγχάγης την Παρασκευή, ενώ όπως σημειώνεται ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι «οτιδήποτε περισσότερο θα ήταν πολύ φιλόδοξο».

Ο Ολι Ρεν πιέζει για ένα «τοίχος προστασίας» αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να συνδράμει και να διασώσει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αν για ένα διάστημα βρεθούν εκτός αγορών. Η Γερμανία όμως (η οποία καλείται να καταβάλει και τα περισσότερα κεφάλαια) αντιδρά.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, οι Βρυξέλλες κυκλοφόρησαν ένα έγγραφο στα κράτη μέλη προτείνοντας την αύξηση των πόρων έως και τα 940 δισ. ευρώ. Τρεις διπλωμάτες υποστήριξαν στο Reuters, ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ήδη τροφοδοτήσει με 1 τρισ. ευρώ τις τράπεζες, ενώ οι χώρες έχουν δεσμευτεί σε σκληρά προγράμματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές.

Ετσι, «κινούμαστε προς την χρυσή τομή, να δώσουμε δηλαδή στους δυο μηχανισμούς ισχύ 700 δισ. ευρώ», σημειώνει διπλωμάτης.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/687712/Article.aspx

No comments: