23.3.12

Υψηλότερα τα επιτόκια των στεγαστικών στην Ευρώπη

Ανοδικά κινούνται τα τελευταία χρόνια τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε αρκετές από τις οικονομίες της Ευρώπης, ενώ μερικές εξ αυτών αντιμετωπίζουν ουκ ολίγα προβλήματα.

Την επισήμανση αυτή κάνει σε σχετικό της άρθρο η Wall Street Journal, τονίζοντας ότι οι τράπεζες μετακυλίουν στους δανειολήπτες τα υψηλά χρηματοδοτικά τους κόστη και την ανησυχία τους για την δυνατότητα των δανειζομένων να πληρώσουν.

Τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αύξησαν τα επιτόκια στα νέα στεγαστικά τους δάνεια κατά 1%- 2% τον περασμένο χρόνο, ενώ και στη Μ. Βρετανία πολλοί όμιλοι ανακοίνωσαν αυξήσεις επιτοκίων, "κατηγορώντας" για την κινησή τους αυτή τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης που, με τη σειρά τους, αποδίδονται στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η ηπειρωτική Ευρώπη.

«Η αύξηση του κόστους του χρήματος θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που ξοδεύουν. Η κατανάλωση όμως είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης», λέει ο James Ashley, senior οικονομολόγος στην RBC Capital Markets.

Σύμφωνα με αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, η αύξηση των επιτοκίων επί των υπαρχόντων στεγαστικών δανείων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες αναδιαρθρώσεις δανείων ή και αδυναμίες καταβολής.

Οι τράπεζες χρηματοδοτούν τα στεγαστικά δάνεια με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων ή μέσω δανεισμού στη διατραπεζική αγορά. Αλλά τα επιτόκια των καταθέσεων έχουν μείνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κάνοντας δύσκολη την προσέλκυση τέτοιων κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες γενικά διστάζουν να δανείσουν η μία στην άλλη για περισσότερο από πολύ σύντομες χρονικές περιόδους και με υψηλές τιμές.

Παρά την εισροή περισσότερων από 1 τρισ. ευρώ που η ΕΚΤ διοχέτευσε για ρευστότητα στον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο τον Δεκέμβριο, αρκετά τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι τα διατραπεζικά δάνεια εξακολουθούν να είναι δύσκολα. «Αντί για αυτά, οι τράπεζες προτιμούν να μεταφέρουν το κόστους στους πελάτες», λέει ο Andrea Filtri, αναλυτής στην λονδρέζικη Mediobanca Securities. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/687484/ArticleNewsWorld.aspx

_________________________________________

δείχνει πόσο πίσω είναι η ΕΚΤ από τη ΦΕΝΤ


No comments: