23.3.12

Nomura: Οι 10 σημαντικότεροι κίνδυνοι του 2012

Ο κορυφαίος πολιτικός αναλυτής της Nomura Alastair Newton εστιάζει στους 10 κινδύνους που θα επηρεάσουν το μέλλον των αγορών σε μεγάλο βαθμό. Οι επενδυτές και οι αγορές αντιδρούν στις πολιτικές ειδήσεις από ολόκληρο τον κόσμο και ο αναλυτής της Nomura έδωσε στη δημοσιότητα τους 10 σημαντικότερους πολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να ταράξουν τις αγορές το 2012.

Στην 1η θέση βρίσκεται η πολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, αλλά ιδιαίτερα στο Ιράκ και στο Ιράν, η οποία θα διατηρήσει πιθανότατα υψηλά τις τιμές του πετρελαίου. Η Συρία, η Λιβύη, η Υεμένη και η Αίγυπτος βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές αλλαγές μπροστά τους.

Ειδικά για το Ιράν, αν τελικά επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αποτραπούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας. Παρ' όλα αυτά, αναμένεται οι εντάσεις να διατηρηθούν και ενδεχομένως να κλιμακωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, η ταχεία επιδείνωση των συνθηκών στη διακυβέρνηση και στην ασφάλεια στο Ιράκ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή 3,4 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, ενώ ο πολιτικός κίνδυνος (συμπεριλαμβανομένου στη Νιγηρία αλλά και στη Βενεζουέλα) θα συνεχίσει να ασκεί ανοδικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου το 2012, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να ηρεμήσει τις αγορές.

Στη 2η θέση βρίσκεται η Ευρώπη. Παρά τον θετικό αντίκτυπο του προγράμματος LTRO της ΕΚΤ και του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν, κυρίως στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει διαδηλώσεις που κλιμακώνονται κατά των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου ελλείμματος 5,3% για φέτος.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Επίσης, οι αγορές είναι σκεπτικές για τις προτάσεις του Γάλλου υποψήφιου προέδρου François Hollande, αν και τελικά, εφόσον εκλεγεί, μάλλον θα κινηθεί περισσότερο προς το κέντρο, εκτιμά ο Newton.

Στην 3η θέση είναι οι ΗΠΑ. Στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα υπάρξει μάχη μεταξύ των ρεπουμπλικανικών ιδεών περί «ανάκτησης της Αμερικής» και των απόψεων του προέδρου Ομπάμα περί «ανάκτησης των αμερικανικών αξιών».

Οι αποφάσεις στις 20 Μαρτίου για τον προϋπολογισμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν ενισχύσει τις δυσκολίες που αφορούν την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας σε μια σειρά δημοσιονομικά θέματα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του έτους θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό πλήγμα στην οικονομία από την 1η Ιανουαρίου του 2013, καθώς οι φοροαπαλλαγές του Μπους θα λήξουν, θα εφαρμοστεί η επιβολή αυτόματων περικοπών δαπανών και θα υπάρξει ανάγκη αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους.

Στην 4η θέση είναι η Κίνα και η αδυναμία της να εγκρίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις πριν ολοκληρωθεί η μετάβαση της ηγεσίας της το 2013. Η ιδεολογική συζήτηση θα συνεχιστεί στο Πεκίνο, παρά την πρόσφατη αποπομπή του κύριου υπερασπιστή του μοντέλου Chongqing Bo Xilai, ενώ το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης μπορεί να είναι καθοριστικό στοιχείο στη σύνθεση της 5ης γενιάς ηγεσίας και στις πολιτικές που θα ακολουθήσει.

Στην 5η θέση είναι Βόρεια Κορέα, όπου οι συνεχιζόμενες εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο «κακή συμπεριφορά» της με αφορμή την προετοιμασία για την 100ή επέτειο της γέννησης του Kim Il-Sung τον Απρίλιο ή και τις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας στις 19 Δεκεμβρίου.

Στην 6η θέση είναι το Πακιστάν. Σύμφωνα με τη Nomura, οι οικονομικές συνθήκες αλλά και η ασφάλεια στο Πακιστάν επιδεινώνονται, ενώ το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στην Ινδία, η οποία θα προέρχεται από το Πακιστάν, εξακολουθεί να υφίσταται.

Στην 7η θέση είναι η Βενεζουέλα και η πολιτική αβεβαιότητα πριν από τις προεδρικές εκλογές της χώρας του Οκτωβρίου. Καθώς οδεύουμε προς αυτές, η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πάνω από μία δεκαετία, εξηγεί ο Alastair Newton.

Στην 8η θέση βρίσκεται η Ταϊλάνδη, όπου η πολιτική ένταση μεταξύ της ηγεσίας της και της ελίτ συνεχίζεται. Ο Alastair Newton εξηγεί ότι "παρά την πειστική νίκη της Shinawatra στις εκλογές της 3ης Ιουλίου 2011 πιστεύουμε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ξεσπάσουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του κόμματός της, των υποστηρικτών της και της ελίτ της χώρας".

Στην 9η θέση βρίσκεται το Μεξικό, όπου ο επικεφαλής των δημοσκοπήσεων για την προεδρία της χώρας μπορεί να μην είναι σε θέση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Παρότι είναι ευρέως αναμενόμενο ότι ο Enrique Pena Nieto θα κερδίσει στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, το κόμμα του δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κογκρέσο, με αποτέλεσμα οι προοπτικές των μεταρρυθμίσεων να παραμένουν αβέβαιες.

Τέλος, στη 10η θέση με τους κινδύνους είναι η Μαλαισία, χώρα στην οποία θα μπορούσαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές φέτος αφού ο προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2012. 

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/687310/Article.aspx

______________________________________________

η Νο.1 απειλή ίσως είναι ο Ολάντ


No comments: