10.6.12

Στον Τιτάνα ξορκίζουν το φάντασμα της δραχμής

Να ξορκίσει το φάντασμα της δραχμής αλλά και να αποσυμφορίσει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν μικρομέτοχοι του Τιτάνα στην προσπάθειά τους να εκμαιεύσουν από τη διοίκησή του το «Plan B» στην περίπτωση επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, κατάφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
«Οφείλω να σας πω ότι πάνω από το 80% της περιουσίας του Τιτάνα βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Και μάλιστα είναι περίπου 3,5 με 4 φορές μεγαλύτερη από το σύνολο του δανεισμού μας», ήταν η απάντηση του κ. Παπαλεξόπουλου στον φωνασκούντα και τρομοκρατημένο μικρομέτοχο, που αγωνιούσε για το μέλλον του χαρτοφυλακίου του, εφόσον αυτό θα αποτιμώνταν σε δραχμές.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Τιτάνα κ. Ανδρέας Κανελλόπουλος είχε δώσει τη δική του εκδοχή για το τι θα σήμαινε για τη χώρα η έξοδός της από το ευρώ αλλά και για το αν θα έπρεπε ο Τιτάνας - σε ένα ερώτημα μάλιστα που έθεσε στον εαυτό του - να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα ξένο χρηματιστήριο.
«Η επιστροφή μας στη δραχμή θα μας έκανε ως λαό πολύ φτωχότερο. Θα οδηγούμασταν φοβάμαι σε αλλεπάλληλες υποτιμήσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε καλπάζοντα πληθωρισμό και άλλες άσχημες καταστάσεις. Οτιδήποτε αποξενώνει και απομονώνει τη χώρα από την ευρωπαϊκή κοινότητα, μπορεί να έχει ακόμη και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Μήπως θα έπρεπε να πάμε σε ένα ξένο χρηματιστήριο; Μικροί είμαστε. Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλη εποχή. Ακουν Ελλάδα και φεύγουν», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος
Αναφερόμενος στις προοπτικές του Τιτάνα κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, ο κ. Παπαλεξόπουλος προέβη στην εκτίμηση για περαιτέρω μείωση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου σε επίπεδα κάτω των τριών εκατ. τόνων, τονάζ που κατά τον ίδιο παραπέμπει σε ζήτηση των μέσων της δεκαετίας του '60, όταν η Ελλάδα ήταν πολύ φτωχότερη.
«Η μείωση είναι μεγάλη, στο -65 έως -70% έναντι του 2007. Σε ό,τι μας αφορά, η Ελλάδα αντιπροσώπευε πέρυσι το 12% του συνολικού όγκου πωλήσεων τσιμέντου του ομίλου καθώς και το 20% του συνολικού ενεργητικού του ομίλου. Μ΄ αυτό το δεδομένο αντιμετωπίζουμε πιο αισιόδοξα την κρίση, ενώ είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το σύνολο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η αγορά αρχίζει ν΄ ανακάμπτει και φαίνεται να εμπεδώνεται εκεί θετικό πρόσημο», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνέλευσης του Τιτάνα, η απόφαση της διοίκησης της εταιρείας για μη διανομή μερίσματος για το 2011. Η απόφαση αυτή διακόπτει μία παράδοση συνεχούς καταβολής μερισμάτων επί 58 έτη από τον Τιτάνα, καθώς στα εκατό χρόνια παρουσίας του στο ελληνικό Χρηματιστήριο μόνον την περίοδο από το 1940 έως και το 1952 δεν διένειμε μέρισμα.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1745533&nt=103

____________________________________________

το μέρισμα του Τιτάνα αποτελούσε μία από τις σταθερές στην ελληνική κοινωνία
 

No comments: