21.6.12

Γερμανία: Συμφωνία για δημοσιονομικό σύμφωνο, ESM

Σε συμφωνία για τα αναπτυξιακά μέτρα στην Ευρώπη κατέληξαν σήμερα η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και η αντιπολίτευση, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου και του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης από το γερμανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Η συμφωνία είναι «ένα καλό σημάδι για την Ευρώπη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός ηγέτης των συντηρητικών της Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με κομματικά στελέχη. Επανέλαβε πάντως τη θέση της Γερμανία ότι δεν θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.
Για ένα «καλό αποτέλεσμα» έκανε λόγο και ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους Πράσινους. Είπε επίσης πως συμφώνησαν να πιέσουν για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην ΕΕ - αν είναι απαραίτητο έστω και μόνο μεταξύ των κρατών μελών που θα σχηματίσουν ένα «συνασπισμό των προθύμων».
Η γερμανίδα καγκελάριος χρειάζεται την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να έχει στις 29 Ιουνίου στο κοινοβούλιο την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να επικυρωθούν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2198561

No comments: