4.7.12

Μετά την εκτίμηση - σοκ του ΔΝΤ πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των Κυπριακών τραπεζών ανέρχονται στα 10 δισ., πυροσβεστικές παρεμβάσεις Ηλιάδη, Σιαρλή – "Προσοχή στους αριθμούς" - Κρατικοποιούνται άμεσα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική, αλλάζουν οι διοικήσεις

Μετά την εκτίμηση - σοκ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ, παρεμβαίνουν σε ρόλο "πυροσβέστη" τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Β. Σιαρλής, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου, Α. Ηλιάδης.

Ο κ. Ηλιάδης αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ συνέστησε προσοχή, ενώ τόνισε πως όταν ανακοινώνεται ένα ποσό, θα πρέπει να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ηλιάδης χαρακτήρισε ισχυρή την Τρ. Κύπρου, μια τράπεζα η οποία όπως τόνισε παραμένει όρθια και στηρίζει την οικονομία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συζήτηση με την τρόικα για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τρ. Κύπρου.
Η συνεργασία και η προσπάθεια όλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, πρόσθεσε.
Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης να προσδίδει αριθμούς, εφόσον και εμείς και η τρόικα έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι το θέμα αυτό θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί εν ευθέτω χρόνω", δήλωσε νωρίτερα ο κ. Σιαρλής.
"Δεν βλέπω την ανάγκη να προσδιορίσουμε νούμερα και αριθμούς σε αυτό το στάδιο", τόνισε ο ίδιος αρνούμενος κατηγορηματικά να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. "Οι τεχνοκράτες της τρόικα είναι ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, έχουν τεράστια εμπειρία και όταν λένε ότι χρειάζονται μία έως δύο βδομάδες για να μελετήσουν το θέμα και να επανέλθουν, δεν είναι ανάγκη να προστρέχουμε εμείς για να καθορίσουμε αριθμούς", σημείωσε επίσης.
Με βάση τα τεχνικά μοντέλα που ανέπτυξαν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προκύπτει ότι τα υπό καθυστέρηση δάνεια των Κυπριακών τραπεζών είναι πολλαπλάσια αυτών που παρουσιάζονται στις λογιστικές καταστάσεις.
Είναι προφανές ότι αν η Blackrock ολοκληρώσει τον έλεγχο των δανείων των Κυπριακών τραπεζών θα αποδειχθεί
1)ότι τα περισσότερα επισφαλή δάνεια εμφανίζει η τράπεζα Κύπρου.
2)Η Λαική που είχε στοχοποιηθεί ως η κακή τράπεζα αποδεικνύεται ότι είναι σε οριακά καλύτερη κατάσταση.
3)Υπάρχει απόφαση με βάση αξιόπιστη πηγή να αντικατασταθούν οι διοικήσεις των Κυπριακών τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενδέχεται να ζητήσει την αντικατάσταση της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, ενώ σε μετέπειτα φάση θα υπάρξουν αλλαγές και στο management της Λαϊκής.
Για την Ελληνική θα εξαρτηθεί από τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν από την διαγνωστική εταιρία τύπου Blackrock στα δάνεια.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δις είναι πολύ πιο απαισιόδοξη και δυσμενής από την εκτίμηση της Fitch που υπολόγιζε στα 6 δις.
Στα 7  δις ευρώ εκτιμώνται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των 2 μεγαλύτερων Κυπριακών τραπεζών εφόσον η Blackrock αποτιμήσει όπως αναμένεται τα δανειακά χαρτοφυλάκια.
Αν μάλιστα συμπεριληφθεί και ένα ενδεχόμενο haircut στο κυπριακό χρέος ύψους 3 δις που κατέχουν οι κυπριακές τράπεζες θα σημάνει πρόσθετη ζημία 1,5 δισ άρα και κεφαλαιακή απαίτηση 1,3 με 1,5 δισ.
Με βάση εκτιμήσεις η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση  - χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο haircut - θα φθάσει τα 7  δις ευρώ που αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον η Κύπρου και η Λαϊκή θα κρατικοποιηθούν.
Η Λαϊκή ήδη έλαβε από το κράτος 1,8 δις ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση στην πρόσφατη αύξηση στην οποία οι ιδιώτες μέτοχοι επένδυσαν 3 εκατ ευρώ.
Χρειάζεται επιπλέον 300-500  εκατ για την κάλυψη ομολογιακών και υβριδικών και 1,5 δις ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων δανείων της Blackrock.
Συνολικά η Λαϊκή άντλησε 1,8 δις και χρειάζεται επιπλέον 2 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 3,8 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Λαϊκή έχει διενεργήσει ήδη πολύ υψηλές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, που μετριάζουν τις μελλοντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Η Κύπρου ζήτησε 500 εκατ νέα κεφάλαια τα οποία θα καλύψει το Κυπριακό δημόσιο ωστόσο με βάση ενδείξεις ίσως να χρειαστούν επιπλέον 3 με 3,5  δις ευρώ για να καλυφθούν τα πάσης φύσεως προβληματικά δάνεια.
Σε αυτές τις κεφαλαιακές απαιτήσεις δεν περιλαμβάνεται τυχόν haircut 50% στο χρέος της Κύπρου που αποτελεί ενδεχόμενο, όχι βεβαιότητα αλλά πιθανότητα.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν επιπλέον 1,5  δις ευρώ πρόσθετα κεφάλαια για τις Κυπριακές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι στα 3 δισ. ευρώ είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του κυπριακού δημοσίου.
Το σύνολο του χρέους του κυπριακού δημοσίου πλησιάζει τα 12 δισ. ευρώ, τα τραπεζικά ιδρύματα κατέχουν 3 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία 0,5 δισ. ευρώ ενώ άλλο 1,5 δισ. ευρώ κατέχει η Κεντρική Τράπεζα με δανειακή σύμβαση που συνάφθηκε πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Με βάση τα τελευταία stress tests η Τράπεζα Κύπρου είχε 1,2 δισ. ευρώ σε κυπριακά ομόλογα και η Marfin είχε 285 εκ. ευρώ.  Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του κράτους είχε περί τα  1,4 δισ. ευρώ σε κυπριακά ομόλογα. Η Ελληνική ανέφερε ότι διαθέτει 425 εκ. ευρώ περίπου σε κυπριακά ομόλογα εκ των οποίων τα 100 εκ. ευρώ έληξαν  στις αρχές του 2012.


Η περίπτωση της Ελληνικής τράπεζας

Η Ελληνική τράπεζα η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 66 εκατ στην τιμή των 0,43 ευρώ με στόχο να ενδυναμώσει τα κεφάλαια του ομίλου και να αυξήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Μετά την αύξηση και εφόσον καλυφθεί το core tier 1 θα φθάσει στο 8,1%.
Ήδη η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου που κατέχει το 13,7% της τράπεζας θα συμμετάσχει, η Κύπρου ελέγχει το 5,3% της Ελληνικής, ο Πολυκάρπου 5,6%, η Credit Suisse 5,6% και οι λοιποί μέτοχοι 69%.
Η αύξηση ολοκληρώνεται στις 6 Ιουλίου.
Η Ελληνική μπορεί να μην έχει δανειστεί από την ΕΚΤ καθώς διαθέτει πλεόνασμα ρευστότητας στα 7,9 δις οι καταθέσεις και στα 5,5 δις τα δάνεια αλλά αν η Blackrock αποτιμήσει τα δάνεια των Κυπριακών τραπεζών και υπάρξει και haircut στο χρέος τότε είναι ξεκάθαρο ότι τα 66 εκατ δεν είναι επαρκή.

Το συμπέρασμα

Η κρατικοποίηση της Λαϊκής δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. 
Το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα σχεδόν στο σύνολο του κρατικοποιείται.

bankingnews
 
____________________________________________________________________
 
Πόσο εύκολα γράφεται η λέξη κρατικοποίηση όταν αφορά άλλους...
 
Άλλοι λένε ότι ο Βγεν τα έκανε όλα, όπως πχ στο Παναθηναϊκό, άλλοι τα ρίχνουν στον Προβόπουλο της Κύπρου Ορφανίδη λόγω του PSI, ο οποίος επίσης απεχώρησε
 
βάζω και ..σχόλια!
 
γράφτηκε από charrychavel Μην μασάτε...Αν τα στοιχεία του ΔΝΤ ισχύσουν τελικά τότε πείτε μου πόσο ανακεφαλαιοποίηση χρειάζονται οι Ελληνικές Τράπεζες που έχουν 42 ΔΙΣ Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν δώσει 260 ΔΙΣ δάνεια στην Ελλάδα-23 ΔΙΣ των Κυπριακών Τραπεζών=237 ΔΙΣ...Από τα ΟΕΔ με το 75% κούρεμα χρειάζονται 31 ΔΙΣ περίπου...Αν βάλουμε και το 35% ως επισφαλή δάνεια όπως υπολογίζει το ΔΝΤ για τις Κυπριακές θα χρειαστούν άλλα 82 ΔΙΣ (το 35% των 237 ΔΙΣ δανείων περίπου).Από αυτά έχουν κάνει προβλέψεις οι Ελληνικές Τράπεζες μόνο για τα 15 ΔΙΣ ΑΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ 65 ΔΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΡΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ 31 ΔΙΣ + από ΤΑ ΟΕΔ 65 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ=100 ΔΙΣ ΧΟΝΤΡΙΚΑ...Την ίδια στιγμή ο Λεωτσάκος λέει ότι η ΚΥΠΡ χρειάζεται 3,5 ΔΙΣ (με 2 ΔΙΣ ΟΕΔ +1,3 ΔΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΑ) όταν ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ 9,7 ΔΙΣ (ΜΕ 12 ΔΙΣ ΟΕΔ!!!!!
Μην μασάτε...ΑΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 10 ΔΙΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡ 3,5 ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ 100 ΔΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ...


 γράφτηκε από kostas45 Επαναληψη ακοικτής επιστολής από τον περασμένο φεβρουάριο...
Πέτρο Λεωτσάκο,
Πές στα αφεντικά σου τους τραπεζίτες ότι οι ευρωπάιοι δεν είναι μακάκες γιά να δώσουν άνετη χρηματοδότηση στο ελληνικό δημόσιο, ούτε χαζοί να αφήσουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα ελεύθερο να νομοθετεί ο,τι γουστάρει, γιατί σε αυτήν την περίπτωση οι έλληνες πολιτικοί σε μία νύχτα θα ψήφιζαν νόμο που θα χάριζε τις προνομιούχες μετοχές του νόμου αλογοσκούφη με σκεπτικό ότι αυτή η ενέργεια θα είναι μία ελάχιστη ανταπόδοση γιά το γεναίο κούρεμα που δέχτηκαν οι τράπεζες !! (και άλλα τέτοια παρόμοια όπως αυτό πού ήδη λέγετε γιά 20ετή συμψηφισμό ζημιών, πράγμα που σημαίνει οτι οι τράπεζεσ για τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα ξαναπληρώσουν φόρο εισοδήματος από εκέι που πλήρωναν 2 δις τον χρόνο).
Πές στα αφεντικά σου ότι τα ψωμάκια τους τελίωσαν, ότι γλυκά γλυκά και με το μαλακό θα δεχτούν το αναπότρεπτο, θα χάσουν δηλαδή μεγάλο τμήμα του ποσοστού τους στις τράπεζες. Θα το δεχτούν γιατί θα νομίσουν οτι δεν θα χάσουν τον έλεγχο ! Ομως εκεί κατά τον δεκέμβριο θα αναγκαστούν οι πολιτικοί να αλλάξουν το πλαίσιο διοίκησης των εισηγμένων εταιριών (και ψηφοφορίας μετόχων) και μετά κλάφτα χαράλαμπε, μετά θα χάσουν κάθε ελπίδα ελέγχου των τραπεζών (όχι που θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον κωστόπουλο να ελέγχει την άλφα μόνο με 7% και να την κατακλέβει- αμα θες να σου πω και πως την κλέβει).
Πές τους ότι τέρμα ! αρκετά τους ανεχτήκαμε ! απλά να ξέρεις ότι κατανοούμε ότι η ελπίδα τους πρέπει να πεθάνει τελευταία και παίζουμε πλέον μαζί τους την γάτα με το ποντίκι.
Σκέψου λίγο, κάνε μία αναδρομή στα γεγονότα και θα δεις ποιό είναι το παιχνίδι, οι αναγκαιότητες μία μία εκπληρόνοντε. Καταστροφή παπανδρέου-πασοκ, καταστροφή σαμαρά-νδ, καταστροφή εφημεριδαρχών-καναλαρχών, καταστροφή βενιζέλου, καταστροφή τραπεζικών αφεντικών... και τέλος τέλος αλλαγή συντάγματος. Το πολιτικό-τραπεζικό-εκδοτικό σύμπλεγμα αποδομείτε και ροκανίζετε μεθοδικά, η ελλάδα σιγά σιγά απελευθερώνετε από την σκλαβιά των ελλήνων.
Καιρός να αρχίσεις να ψάχνεις γιά νέα αφεντικά. Ο βγενόπουλος ακολουθεί τον δρόμο του λαυρεντιάδη και ακολουθούν σάλας, λάτσης, κωστόπουλος, ....

Σωστοί οι Διογένης και no one.
(σχόλιο επί του σχολίου: "??????")
 

No comments: