16.7.12

Γερμανία: 12 Σεπτέμβρη η απόφαση για ESM (ραντεβού)

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας δήλωσε πως θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη νομιμότητα της επικύρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές από παρατάξεις που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό προσέφυγαν στο πανίσχυρο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε επαρκώς τη Bundestag ούτε για το δημοσιονομικό σύμφωνο ούτε και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η ακροαματική διαδικασία έγινε στις 10 Ιουλίου. Βασικό επιχείρημα των ευρωσκεπτικιστών είαι πως μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού μεταφέρεται από το κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Έκτοτε, όμως, τόσο ο ESM όσο και το δημοσιονομικό σύμφωνο επικυρώθηκαν από το κοινοβουλευτικό σώμα και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία χάρη στη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όμως, απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον σχεδιασμό της Angela Merkel για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble κατά την προφορική διαδικασία ενώπιον των δικαστών προσπάθησε να πείσει το Συνταγματικό Δικαστήριο να μην καθυστερήσει την κύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «απρόβλεπτων συνεπειών» για τη γερμανική οικονομία ιδιαίτερα και για την ευρωζώνη γενικότερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Το 2009, επί παραδείγματι, έκρινε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας άγγιξε τα όρια μέχρι τα οποία μπορεί να φθάσει η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους κοινοτικούς θεσμούς και εφόσον χρειαστεί περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα απαιτηθεί δημοψήφισμα επί της ανάγκης αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αν οι δικαστές της Καρλσρούης αποφασίσουν υπέρ προσωρινής διαταγής μη εφαρμογής των δύο νόμων, η Ε.Ε. θα μείνει ουσιαστικά χωρίς αυξημένα κονδύλια διάσωσης καθώς θα καθυστερήσει περισσότερο η ενεργοποίηση του ESM, η οποία, σημειωτέον, αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/713787/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: