9.7.12

Κίνα: Βουτιά πληθωρισμού στο 2,2% από 3% (θέμα)

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Κίνα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί αναλυτές διερωτώνται εάν συνεπάγεται απότομη μείωση της ζήτησης και εάν εγκυμονεί κίνδυνος αποπληθωρισμού για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε χαμηλό 29 μηνών, στο 2,2%, από 3% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,6%. Η μείωση ήταν υπερδιπλάσια από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού θα μειωθεί κατά 1,9%.

Το πρακτορείο Reuters υπενθυμίζει ότι η τελευταία φορά που η Κίνα αντιμετώπισε πρόβλημα αποπληθωρισμού ήταν την περίοδο Φεβρουαρίου – Οκτωβρίου του 2009. Μέχρι το τέλος του 2009, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε μειωθεί κατά 0,7%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας κατρακύλησε σε χαμηλό 8ετίας, στο 6,6%.

«Εάν οι τιμές υποχωρήσουν πολύ, πυροδοτώντας αποπληθωριστικές πιέσεις, τότε η Κίνα ίσως μειώσει και πάλι τα επιτόκιά της» εκτίμησε ο Dongmine Kie, της OCBC Bank στη Σιγκαπούρη. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο, αιφνιδιάζοντας άπαντες, μείωσε τα επιτόκιά του την Παρασκευή. 
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/712334/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: