23.7.12

Εκρηκτική αύξηση των "κόκκινων" δανείων, στα 50 δισ. οι οφειλές

Τα 50 δισ. ευρώ έφτασαν οι «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τινάζοντας στον «αέρα» τόσο τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, όσο και τα σχέδια για οργανική κερδοφορία των τραπεζών.
Η αύξηση των καθυστερούμενων δανείων τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1% τον μήνα, όταν πέρυσι ο ρυθμός αυτός ήταν 1,5% στο τρίμηνο.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το σχόλιο υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους ότι «φουσκώνουν όπως το κέικ στον φούρνο», σημειώνοντας μάλιστα πως θα πρέπει να βρεθεί λύση -σε πολιτικό επίπεδο- ώστε οι δανειολήπτες να μπορέσουν και πάλι να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.
Τον Μάιο του 2012 τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ανέρχονταν στα 242 δισ. ευρώ. Με τα 50 δισ. ευρώ να είναι σε καθυστέρηση 90 ημερών και πάνω.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2012 οι καθυστερούμενες οφειλές αυξάνονταν κατά 2 δισ. ευρώ τον μήνα. Μάλιστα το διάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου οι πληρωμές των δανείων ήταν σχεδόν «παγωμένες».
Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, αλλά και η εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατακόρυφη άνοδο των «κόκκινων» δανείων και ανησυχούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τον Σεπτέμβριο, όταν τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν τις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το ΕΤΑΚ. Ειδικότερα:
Η κατηγορία της καταναλωτικής πίστης, δηλαδή τα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια (ανοικτά, προσωπικά, αυτοκινήτου κ.λπ.) και οι πιστωτικές κάρτες έχει τιναχθεί κυριολεκτικά στον αέρα με τα «κόκκινα» να βρίσκονται στο 40%. Δηλαδή, τα 4 στα 10 δάνεια δεν εξυπηρετούνται. Οι συνολικές οφειλές της κατηγορίας τον Μάιο ήταν 32 δισ. ευρώ και οι «κόκκινες» οφειλές στα 12,8 δισ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων. Μέχρι πριν από δύο χρόνια τα ποσοστά καθυστέρησης της κατηγορίας ήταν στο 4% και σήμερα βρίσκονται στο 18% με αυξητική τάση.
Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών για στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται στα 77 δισ. ευρώ και τα «κόκκινα» στεγαστικά έχουν ήδη φτάσει τα 13,9 δισ. ευρώ.
Επίσης στο 20% και πάνω βρίσκονται και οι «κόκκινες» οφειλές στα επιχειρηματικά δάνεια. Τα συνολικά υπόλοιπα της κατηγορίας τον Μάιο ήταν στα 116,2 δισ. ευρώ και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 23,2 δισ. ευρώ.
Η κατακόρυφη άνοδος των καθυστερήσεων έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι 800.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί την τελευταία διετία (επιμήκυνση διάρκειας, συγκέντρωση πολλών σε ένα δάνειο κ.λπ.), στη συντριπτική πλειονότητά τους καταναλωτικά και στεγαστικά, προκειμένου να μειωθούν οι δόσεις και οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να τις εξοφλούν κανονικά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112900623

No comments: