24.7.12

Καταλωνία: Ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της



Η υπερχρεωμένη Καταλονία θα ζητήσει κεφάλαια στήριξης από την ισπανική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της περιφέρειας στο BBC.

Ερωτηθείς για το αν η Καταλονία θα χρειαστεί να αιτηθεί βοήθειας, ο Andreu Mas-Colell απάντησε: "Ναι. Η κατάσταση έχει ως εξής: η Καταλωνία δεν έχει άλλη τράπεζα παρά την κυβέρνηση της Ισπανίας. Αυτά έχει η ζωή -όλοι γνωρίζουν την κατάσταση στις αγορές".

Εκπρόσωπος της περιφέρειας ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ παρερμηνεύτηκαν και πως η Καταλονία δεν έχει λάβει απόφαση ακόμη για το αν θα ζητήσει οικονομική στήριξη ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η διοίκηση της Βαλένθια ανακοίνωσε -σύμφωνα με το Dow Jones Newswires- πως θα υποβάλει αίτημα για την ένταξη της στο νέο μηχανισμό ρευστότητας της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη χρηματοδότησή της. Δύο ημέρες αργότερα η περιφέρεια της Μούρθια έγινε η δεύτερη ισπανική περιφέρεια που ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο κυβερνητικό ταμείο των 18 δισ. ευρώ για να στηρίξει τα οικονομικά της, μετέδωσε το Reuters, προσθέτοντας ότι και άλλες τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαλένθια.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1567556


Μάϊος 2012


Τα χρέη πνίγουν την Καταλωνία

Oικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση της Mαδρίτης ζήτησε την Παρασκευή η πλουσιότερη αυτόνομη περιοχή της Iσπανίας, η Kαταλωνία. Tο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Kαταλωνίας έχει διπλασιαστεί την τελευταία διετία, ενώ ο εσωτερικός δανεισμός μέσω της έκδοσης «πατριωτικών ομολόγων» έχει εξαντλήσει τα όριά του, καθώς το ένα τέταρτο των καταλανικών αποταμιεύσεων έχει ήδη τη μορφή τέτοιων ομολόγων. «Δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνουν (στη Mαδρίτη), αλλά στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. H οικονομία δεν ανακάμπτει αν δεν πληρώνεις τους λογαριασμούς σου» δήλωσε ο πρόεδρος της Kαταλωνίας Aρτούρ Mας. Tα χρέη των ισπανικών τοπικών κυβερνήσεων, καθώς και των ισπανικών τραπεζών καθιστούν συζητήσιμο το ενδεχόμενο προσφυγής της Iσπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_27/05/2012_483690

Σε δυσχερέστατη κατάσταση βρίσκεται η κυβέρνηση της Καταλονίας, η οποία ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση βοήθεια για να πληρώσει τα χρέη της. «Δεν με αφορά πώς θα γίνει, αλλά πρέπει να κάνουμε πληρωμές στο τέλος του μήνα. Η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν κάνεις πληρωμές» είπε ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας.

Το «άνοιγμα» της Καταλονίας φτάνει τα 13 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το χρέος των 17 αυτόνομων περιοχών φτάνει τα 36 δισ. ευρώ.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=459463

_________________________________________________

επαναλαμβάνεται το σημαντικό της ημέρας σε σχέση με την Ισπανία:

Στο 7,44% το ισπανικό 5ετές - ξεπερνά για πρώτη φορά από το 2001 αυτήν του 10ετούς - update


Studies show that an inverted yield curve, in particular in the 2-year to 10-year range, not only suggests that a recession is looming two- to six-quarters out, but also that inflation is expected to remain low. Thus, when we note that the Spanish yield curve has started to invert around the 6-year note (which is to suggest that shorter-term yields eclipse longer-term yields), it is evident that investors have started to clamor for cash and are shedding risky investments with significant conviction. 

http://finance.yahoo.com/news/euro-remains-under-pressure-spanish-105800738.html

εχθές

The Market Pulse 

πριν δύο (2) χρόνια το είχε σώσει...





αλλά τα τελευταία μέτρα, ύψους 65δισ, δείχνουν ανυπόφορα...



 

No comments: