7.7.12

Οι «διαθήκες» δεν κρατούν ζωντανές τις τράπεζες


The New York Times

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν την Τρίτη τις λεγόμενες living wills (διαθήκες ζωής) για εννέα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: προσχέδια του τρόπου διάλυσής τους σε περίπτωση κατάρρευσης. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές και άλλοι ειδικοί περί τα τραπεζικά προειδοποίησαν ότι οι τράπεζες παραμένουν πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν χωρίς να δημιουργήσουν τσουνάμι που θα συμπαρασύρει όλο το τραπεζικό σύστημα.
Οι διαθήκες δίνουν το περίγραμμα σχεδίων που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι JPMorgan Chase, Bank of America και Citigroup, για τη ρευστοποίησή τους. Τα σχέδια αυτά είναι άλλη μια απόρροια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, όταν η πτώχευση της Lehman Brothers «πάγωσε» ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, με τις γνωστές εξελίξεις. Ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμψε κατά το μεγαλύτερο μέρος του έκτοτε, όμως η δημόσια διαμάχη για τη στήριξή του παραμένει ισχυρή. Από 1ης Ιουλίου, τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 250 δισ. δολαρίων πρέπει να υποβάλουν διαθήκες ζωής στο πλαίσιο του νόμου Dodd-Frank για την τραπεζική μεταρρύθμιση. Βάσει αυτού, περισσότερα από 100 ιδρύματα θα πρέπει να το κάνουν.
Οι αναλυτές προειδοποιούν πως, παρότι οι διαθήκες φιλοδοξούν να αποτρέψουν νέα κυβερνητική διάσωση των τραπεζών και να άρουν την αντίληψη ότι κάποιες εξ αυτών είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, δεν το επιτυγχάνουν. Οπως σημειώνουν, οι μεγάλες τράπεζες είναι τόσο συνδεδεμένες η μια με την άλλη που αν πτωχεύσει κάποια θα συμπαρασύρει άλλες - και μάλλον απίθανο να απομείνουν αρκετές υγιείς τράπεζες για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία των προβληματικών.
Οι διαθήκες ζωής είναι καλή ιδέα στη θεωρία, όμως η αληθινή αξία τους σε μία πραγματική κρίση θα είναι περιορισμένη, τονίζουν οι αναλυτές. Δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική αρχή με τις αρμοδιότητες και τους πόρους να χειρισεί την κατάρρευση ενός κορυφαίου τραπεζικού ιδρύματος χωρίς αυτή να προκαλέσει σοκ στην οικονομία. Σύμφωνα με μια άποψη, η τραπεζική βιομηχανία θα πρέπει να εξαναγκαστεί να δημιουργήσει και να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για ένα ταμείο που θα διασώζει προβληματικά ιδρύματα σε περίπτωση νέας κρίσης. Θα πρέπει το ταμείο να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), στην οποία συνεισφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες, και να έχει πληθώρα νομικών αρμοδιοτήτων. «Η τραγωδία είναι ότι δεν ήμασταν έτοιμοι για τη Lehman και τέσσερα χρόνια αργότερα εξακολουθούμε να μην είμαστε», παραδέχονται οι αναλυτές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_07/07/2012_488188

______________________________________

ο αναλυτής έχει δίκιο: τέτοιες διαθήκες σε συνθήκες κρίσης είναι χαμηλής αξίας
ΟΜΩΣ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ;
δε νομίζω...
η προετοιμασία για πόλεμο διασφαλίζει την ειρήνη, ή κάπως έτσι
 

No comments: