7.7.12

Αν αποτύχει η τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδος, τότε έρχεται νέο haircut 50% οριζόντια και θα αφορά παλαιά και νέα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα δάνεια της Τρόικα – Το χρέος θα μειωθεί περί τα 105 δις και μαζί με το PSI+ συνολικά 210 δις

Η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο έργο της. Η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη ευκαιρία.
Αν αποτύχει και η τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδος από την κυβέρνηση συνεργασίας τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να παρθούν ριζικά μέτρα για να μην καταρρεύσει στην κυριολεξία πλέον η οικονομία.

Τον τελευταίο 1,5 μήνα σε διεθνή φόρα αλλά και παρεμβάσεις νυν και πρώην θεσμικών παραγόντων επανέρχεται η λύση ενός οριζόντιου haircut σε όλο το ελληνικό χρέος.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται – το οποίο είναι και λογικό – είναι ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει κανένα μέρος του χρέους της.
Δηλαδή τα 365 δις ευρώ χρέους δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και προφανώς θα χαθούν τα δισεκατομμύρια δανείων που έχει χορηγήσει η Τρόικα στην Ελλάδα, η ΕΚΤ τα ομόλογα που κατέχει, αλλά και τα νέα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το PSI+.
H πρόταση που συζητείται είναι τα νέα ελληνικά ομόλογα, τα ομόλογα της ΕΚΤ και το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα από τον επίσημο τομέα να υποστούν ένα haircut 50%.
Ένα νέο haircut 50% στο χρέος σημαίνει νέα μείωση χρέους 105 δις ευρώ.
Το όφελος για την Ελλάδα με το PSI+ παρουσιάστηκε 105 δις ευρώ αλλά στην κυριολεξία ήταν 27-28 δις ευρώ αφαιρώντας προκαταβολές και ανακεφαλαιοποίηση.
Ένα νέο haircut με γρήγορες διαδικασίες και στοχοποιημένες δεν θα προκαλέσουν τις αναταράξεις του παρελθόντος.
Όμως αν υλοποιηθεί το haircut 50% η Ελλάδα θα κερδίζει καθώς μειώνεται το χρέος της κατά 105 δις ευρώ.
Όμως ποιοι θα χάσουν;
Θα χάσει ο επίσημος τομέας τουλάχιστον 50 δις ευρώ. Δηλαδή η Τρόικα θα αποδεχθεί να χάσει 50 δις ευρώ.
Θα χάσει ο ιδιωτικός τομέας οι κάτοχοι νέων ελληνικών ομολόγων αγγλικού δικαίου αν συμπεριληφθούν  καθώς το αγγλικό δίκαιο προσφέρει πολλές δικλείδες ασφαλείας.
Σε μια τέτοια περίπτωση η ζημία που θα μπορούσαν να υποστούν οι τράπεζες και άλλοι θεσμικοί θα ήταν 35 δις.
Όμως να σημειωθεί ότι τα νέα ομόλογα εμφανίζουν μέση τιμή 15-16 μονάδες βάσης άρα δεν θα έχει επίδραση το haircut στην τρέχουσα αποτίμηση.
Όμως ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποια τιμή έχουν εγγραφεί τα ελληνικά ομόλογα στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών.
Θα χάσει και η ΕΚΤ η οποία διαθέτει μαζί με τις άλλες εθνικές τράπεζες περίπου 45 δις ευρώ. Άρα θα χάσουν 22,5 δις ευρώ περίπου.
Η λύση αυτή έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ένα μεγάλο μειονέκτημα.
Το πλεονέκτημα είναι ότι μειώνεται το ελληνικό χρέος και διασφαλίζουν οι κάτοχοι δανείων και ομολόγων ότι αυτό που θα απομείνει θα το πληρωθούν.
Το μειονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα θα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στην Ευρώπη και θα θεωρείται τελείως αφερέγγυα χώρα – παρίας της ευρωζώνης.

Πέτρος Λεωτσάκος 

____________________________________________________


σε συνδυασμό με τα δάνεια που δώθηκαν για το 1ο κουρεμα, δεν θα έχουμε σημαντική ελάφρυνση
νομίζω όμως ότι θα υπολείπεται από τελικό χρέος @ 60%ΑΕΠ, συνεπώς, ότι περιγράφεται είναι λιγότερο κούρεμα από ότι θα έπρεπε...


τέλος, η εκτίμηση δεν αναφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ ποιο θα είναι το αντάλλαγμα για το 2ο κούρεμα, δηλαδή τι θα μας ζητηθεί, οπότε βλέπουμε ότι απέχουμε από κάτι που μοιάζει με λύση

2 comments:

Ζάχαρη said...

Τον Αυγουστο λοιπον.Μαζι με την Ελλαδα και η ΕΚΤ.

geokalp said...

δυσκολεύομαι να πω Αυγ
πέρυσι τέλη Ιουλίου τα αποφάσισαν και τα μαγείρευαν μέχρι τον Οκτ και μετά τα άλλαξαν

1. από την επόμενη εβδομαδά θα έχουμε νέα
2. οι πρώτες αποφάσεις θα είναι γνωστές έως αρχές Αυγ
3. θα μάθουμε όλο το ελλ πρόβλημα έως αρχές Αυγ

καλές βουτιές!!!