3.7.12

crude vs s&p500

To παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κεφάλαιο στις 30.06.12
Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 20% από την αρχή της χρονιάς, αλλά από τα υψηλά του Φεβρουαρίου οι απώλειες φθάνουν το 27,50%. Έχοντας πολύ μεγάλη συσχέτιση με τη διάθεση για ρίσκο, τις μετοχές αλλά και με τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, το πετρέλαιο σημείωσε εξαιρετικά κέρδη τις πρώτες ημέρες του 2012.
Στη συνέχεια άρχισε μια πτώση η οποία οδήγησε το μαύρο χρυσό από τα $110 στα $78,00 πριν από λίγες ημέρες. Η διάθεση για ρίσκο είναι εμφανές ότι απουσιάζει από την αγορά, ενώ και τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, δείχνουν την ταχύτατη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Αν λοιπόν οι επενδυτές βλέπουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι μειωμένη τους επόμενους μήνες, τότε ορθώς η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα.
Αυτό που αποτελεί μια σημαντική ανακολουθία, είναι η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει με τις μετοχές. Ενώ παραδοσιακά, η θετική συσχέτιση μετοχών και πετρελαίου είναι πολύ υψηλή, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σοβαρή και κρίσιμη απόκλιση. Αυτό φαίνεται και στο διάγραμμα του Reuters.
Συσχέτιση αργού πετρελαίου και δείκτη S&P 500 (Πράσινη γραμμή: αργό WTI, πορτοκαλί γραμμή: S&P 500)

Πηγή Γραφήματος: Reuters
Το γεγονός αυτό δε μπορεί να ερμηνευτεί εύκολα. Η πτώση του πετρελαίου υποδεικνύει σημαντικό πρόβλημα ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό συνεπάγεται ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων θα είναι και αυτά μειωμένα. Άρα, αυτό εξηγεί τη θετική συσχέτιση που παρατηρήσαμε παραπάνω. Η τρέχουσα απόκλιση δείχνει ξεκάθαρα ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ηπιότερο κλίμα για την παγκόσμια οικονομία.
Το ζητούμενο όμως είναι να δούμε αν αυτή η απόκλιση μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Η απάντηση είναι όχι. Μια απλή στρατηγική που θα εφάρμοζαν κάποια Hedge Funds θα ήταν να πουλήσουν τον S&P 500 και να αγοράσουν πετρέλαιο. Με απλά λόγια, αυτή η market neutral στρατηγική μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα σε ένα χαρτοφυλάκιο.
Τα σενάρια για το πετρέλαιο
Με την κατάσταση στην Ευρωζώνη να επιδεινώνεται συνεχώς, η πτώση του πετρελαίου θεωρείται αναπόφευκτη και ίσως απαραίτητη, αφού περιορίζει τη ρευστότητα στο σύστημα. Η πρόσφατη απόφαση της Fed να μην υπάρξει κάποιο QE3 λειτούργησε αρνητικά για το πετρέλαιο. Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι στενά συνδεδεμένη με την πορεία του πετρελαίου.
Πλέον όμως, το πετρέλαιο έχει εισέλθει σε μια πάρα πολύ κρίσιμη ζώνη τιμών. Η πρόσφατη πτώση κάτω από τα $80,00 ενίσχυσε το σενάριο της ακόμα μεγαλύτερης πτώσης των τιμών, με την περιοχή των $72,00-$75,00 να δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να διασπαστεί, τουλάχιστον για αρκετό χρονικό διάστημα.
Άρα, αυτό που θεωρούμε συνετό, είναι στα επίπεδα αυτά να κλείσει ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων short αφού τα κέρδη είναι ήδη μεγάλα. Το πετρέλαιο αναμένεται να διαμορφώσει υψηλές διακυμάνσεις σε αυτά τα επίπεδα και αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η σχέση κινδύνου/απόδοσης σε αυτά τα επίπεδα είναι αρνητική.
Τα επίπεδα αυτά αλλά και το μέγεθος της πτώσης που έχει προηγηθεί, κάνουν το σενάριο της σταθεροποίησης να κερδίζει σημαντικό έδαφος. Αν και δεν προβλέπεται άμεσα, το καλύτερο που έχει να κάνει ένας επενδυτής, είναι να αναζητά καθημερινά ενδείξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σημαντική άνοδο.
Με την ανάπτυξη στην Αμερική να είναι μέτρια, οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα έβαζαν ταφόπλακα στα όνειρα του Obama για μια δεύτερη θητεία. Επομένως αυτή την ώρα, το πετρέλαιο έχει κάθε λόγο να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Σημαντική ώθηση στο πετρέλαιο θα μπορούσε να δώσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Έχουμε ενδείξεις ότι η περιοχή μεταξύ των $70,00-$80,00 χρησιμοποιείται για αγορές από μεγάλα funds. Έχουμε επίσης εκτιμήσεις ξένων οίκων ότι το πετρέλαιο μετά από την ολοκλήρωση της τρέχουσας μεγάλης πτώσης, θα μπορούσε να κινηθεί έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας ακόμα και τα $110,00,
Συμπερασματικά, το πετρέλαιο φαίνεται να είναι σε επίπεδα που αξίζουν της προσοχής των επενδυτών. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν μια μεγάλη κίνηση του πετρελαίου το επόμενο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να εφαρμόζουμε επαγγελματικούς κανόνες διαχείρισης κεφαλαίων, αφού οι αυξημένες διακυμάνσεις μπορεί να επιφέρουν συντριπτικές απώλειες

http://forex.capital.gr/fx/view_list/arthro_kefalaio/2012-07-03/22386

No comments: