18.7.12

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εγείρει η Deutsche Bank

Γεμάτη προκλήσεις παραμένει η διαδικασία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, προειδοποιεί στη νέα έκθεσή τη με τίτλο "House View" και ημερομηνία 18/7 η Deutsche Bank.
Ο οίκος επιχειρώντας να αναλύσει όλες τις εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους, αμέσως μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), εξηγεί τα υπέρ και τα κατά:
- Στα θετικά συμπεριλαμβάνει το γεγονός πως το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου απέτρεψε τα χειρότερα, ήτοι τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την αποχώρησή της από το ευρώ.
- Στα αρνητικά ο οίκος περιλαμβάνει το γεγονός πως η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας ενέχει πληθώρα κινδύνων. Ειδική μνεία κάνει η Deutsche Bank για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει πηγή μεγάλης ανησυχίας.
Κατά τη Deutsche Bank, η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί πολύ χρόνο."Οι αμφιβολίες για την Ευρωζώνη παραμένουν", προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου.
Μάλιστα, κατά τους ίδιους, το "τείχος προστασίας" που έχουν "χτίσει" οι Ευρωπαίοι, στην προσπάθειά τους να θωρακιστούν έναντι της κρίσης χρέους είναι ανεπαρκές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ευρωπαϊκών κρατών ολοένα και αυξάνονται, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 1 τρις ευρώ, αν συμπεριληφθούν:
- το πακέτο διάσωσης της Κύπρου
- η βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών
- ενδεχόμενη παράταση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας.
- ενδεχόμενο πλήρες πακέτο διάσωσης για Ισπανία, Ιταλία ή Βέλγιο.
"Μόνο μια σημαντική αύξηση των διαθέσιμων πόρων των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ (EFSF, ΕSM) ή η σύσταση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού απομόχλευσης θα καταλαγιάσουν τις αγορές", σχολιάζει η Deutsche Bank.
"Μπορεί οι ελληνικές εκλογές του Ιουνίου να απέτρεψαν τον μεγάλο κίνδυνο, αλλά η επίλυση της κρίσης χρέους θα έρθει μέσα από μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών, με την ταυτόχρονη στήριξη της ΕΚΤ", επισημαίνει ταυτόχρονα ο οίκος.
Εστιάζοντας η Deutsche Bank στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, απαριθμεί τους κινδύνους που την απειλούν. Αυτοί είναι:
- Τυχόν σοβαρή επιδείνωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης
- Η συνεχιζόμενη αδυναμία των οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ
- Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
- Η απότομη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων
 

No comments: