10.7.12

Η Καρλσρούη απειλεί τον ESM

Μπορεί η εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και η ενεργοποίηση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να... ναυαγήσουν στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο; Ουδείς μπορεί με ακρίβεια να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, αλλά είναι σίγουρο ότι την Τρίτη, 10 Ιουλίου, η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει εκεί στραμμένη την προσοχή της.

Ήδη, η καγκελάριος έχει δεχθεί έντονη ενδοκυβερνητική κριτική για τη στάση που τήρησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και μία απόφαση των δικαστών με τις κόκκινες τηβένους να «μπλοκάρουν» τα δύο σύμφωνα - που σημειωτέον έχουν ψηφιστεί από την Μπούντεσταγκ στις 29 Ιουνίου - θα προκαλούσε πονοκεφάλους όχι μόνο στη Μέρκελ αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Το ζήτημα έχει ως εξής: την Τρίτη 10 Ιουλίου, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης θα λάβει χώρα ακρόαση και το ερώτημα είναι αν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ιδιαίτερα ο ESM συνιστούν εκχώρηση υπερβολικής κυριαρχίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο στόχος των αγωγών ενώπιον του Δικαστηρίου είναι να εκδοθεί μία προσωρινή διαταγή για να μην εφαρμοστούν οι δύο νόμοι μέχρι να εξεταστούν λεπτομερώς οι προβλέψεις τους για να διαπιστωθεί αν συνάδουν με το γερμανικό Σύνταγμα. Ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του στους δικαστές να προχωρήσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Στην ιστορία έχει άλλωστε μείνει η απόφασή του, εν έτει 2009, σύμφωνα με την οποία η Συνθήκη της Λισαβόνας άγγιξε τα όρια μέχρι τα οποία μπορεί να φθάσει η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους κοινοτικούς θεσμούς και εφόσον χρειαστεί περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα απαιτηθεί δημοψήφισμα επί της ανάγκης αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Δικαστήριο εξέτασε επίσης τη νομιμότητα του ελληνικού πακέτου διάσωσης το περασμένο φθινόπωρο, την οποία μεν επιβεβαίωσε, αλλά την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι μόνιμοι μηχανισμοί διάσωσης θα μπορούσαν να «απειλήσουν» τη γερμανική εθνική κυριαρχία.

Αν οι δικαστές της Καρλσρούης αποφασίσουν υπέρ μίας προσωρινής διαταγής μη εφαρμογής των δύο νόμων, η ΕΕ θα μείνει ουσιαστικά χωρίς αυξημένα κονδύλια διάσωσης καθώς θα καθυστερήσει η αρχικά προγραμματισθείσα για την 1η Ιουλίου ενεργοποίηση του ESM. Σημαίνει αυτό ότι μόνο ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF) θα λειτουργεί ώσπου να ξεκαθαρίσει η νομική διαμάχη στη Γερμανία; Ουδείς μπορεί να απαντήσει κατηγορηματικά. Μένει όμως να αποδειχθεί πως θα αντιδράσουν οι αγορές, σε μία περίοδο που τα spreads των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων κινούνται και πάλι ανοδικά. Θα μπορούσε επίσης να θέσει εν αμφιβόλω τις αποφάσεις της Συνόδου της 28ης και 29ης Ιουνίου περί απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=466210

___________________________________________________

να το σημειώσουμε απλά: εάν η Καρλσρούη βγάλει αντι-ευρωπαϊκό αποτελέσμα, η Μέρκελ και ο συνασπισμός της θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα καθώς θα πρέπει να τροποποιηθεί το σύνταγμα έτσι ώστε να μπορούν να αναιρεθούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου
για να αλλάξει το σύνταγμα, ΕΚΕΙ είναι κάπως εύκολο αρκεί να υπάρχει μεγάλη κυβερνητική πλειοψηφία, ήτοι ο "μεγάλος συνασπισμός"
αυτό όμως σημαίνει, α. παζάρια με το άλλο μεγάλο κόμμα β. αντιμετώπιση ενδο-γερμανικού αντι-ευρωπαϊκού μένους, το οποίο έχει ισχυρές πλάτες (πχ Χ.Β.Σινν)

μια υπέρ-Ευρώπης απόφασης ΔΕΝ διαφοροποιεί ιδιαίτερα τα δεδομένα, πάλι θα απαιτηθεί αλλαγή του γερμανικού συντάγματος "kicking the can down the road"

No comments: