30.9.12

Πρώτα θετικά δείγματα για την τουριστική κίνηση του 2013 η έως τώρα αύξηση των κρατήσεων κατά 7%

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα των κρατήσεων από το εξωτερικό για την τουριστική σεζόν του 2013. Αν και είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», από την TUI, για κρατήσεις από την αγγλική αγορά προς τον ελληνικό προορισμό δίνουν θετικό πρόσημο σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατήσεις το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ειδικότερα, η αύξηση των κρατήσεων φθάνει σε ποσοστό 7%, το οποίο είναι ενθαρρυντικό δείγμα εν όψει και της μεγάλης διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market, η οποία πραγματοποιείται στα τέλη Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Εκεί θα παρουσιάσουν τα τουριστικά προϊόντα για τη σεζόν του 2013 όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αύξηση των κρατήσεων, ωστόσο, καταγράφεται και προς άλλους προορισμούς, όπως η Τουρκία, σε ποσοστό 6% και η Ισπανία κατά 15%. Στην Αίγυπτο οι κρατήσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Συνολικά, μέχρι στιγμής, το booking μέσω της TUI από την αγγλική αγορά για όλες τις αγορές ανέρχεται σε περίπου 400.000 και διαπιστώνεται αύξηση κατά 10%.
Αισιοδοξία Οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να αυξηθεί κι άλλο το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και από άλλες αγορές. Ειδικά από τη Ρωσία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι οι αφίξεις μπορεί να διπλασιασθούν και να φθάσουν τα 2 εκατ. από περίπου 1 εκατ. που υπολογίζονται φέτος.
Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να διευθετηθούν μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων (βίζας). Ο κ. Ανδρεάδης προτείνει να αυξηθεί η έκδοση του αριθμού πολλαπλών θεωρήσεων εισόδου με την επιβολή πλαφόν. Για παράδειγμα, για του χρόνου θεωρεί ότι πρέπει να μπει πλαφόν έκδοσης ποσοστού τουλάχιστον 30% στην έκδοση πολλαπλών θεωρήσεων επί του συνόλου.
Δηλαδή, αν ο στόχος είναι για 2 εκατ. αφίξεις, θα πρέπει ο αριθμός των πολλαπλών θεωρήσεων να φθάσει σε 600.000. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν σταδιακά οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα δημιουργηθεί επαναλαμβανόμενη πελατεία από τη ρωσική αγορά για τον ελληνικό προορισμό.
Παράλληλα, η επίτευξη του στόχου επιπλέον 1 εκατ. Ρώσων τουριστών θα σημάνει αυτόματα πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προτείνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε όλους τους προξένους που χορηγούν θεωρήσεις Σένγκεν ώστε να λειτουργούν στο επιτυχημένο μοντέλο των προξενικών αρχών της χώρας στη Ρωσία, όπου η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων είναι ταχύρρυθμη.
Προσφορά για παιδιά Επίσης, επικροτεί την ελληνική πρωτοβουλία να δίνονται από φέτος δωρεάν θεωρήσεις στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ του μοντέλου των ηλεκτρονικών θεωρήσεων, ένα θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στις 29 και 30 Οκτωβρίου, όπου θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις, Α. Ταγιάνι.
Εξάλλου, ο κ. Ανδρεάδης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και σε άλλα επίπεδα υπέρ του τουρισμού. Για την Αθήνα θεωρεί απαραίτητη τη σύνδεση της διαπραγμάτευσης επέκτασης της σύμβασης με τη Hochtief για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με τη μείωση του Σπατοσήμου.
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, τονίζει ότι θα πρέπει να μπει ρήτρα μη αύξησης των τελών από τους ιδιώτες, όταν θα αναλάβουν τη λειτουργία τους, για χρονικό διάστημα τριών ετών από την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων στις εγκαταστάσεις τους. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της σύναψης συμβολαίων για τη συντήρηση των αεροδρομίων.
Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του νέου Αναπτυξιακού, θεωρεί βάσει και της μελέτης της McKinsey ότι θα πρέπει μεταξύ άλλων να θέσει ως στόχο οι 4 και 5 αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας να φθάσουν έως το 2020 σε ποσοστό 50% - 50% σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες των ξενοδοχείων της χώρας, από περίπου 35% - 65% που είναι σήμερα. Αυτό εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό με τον ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.
Ξενοδοχεία-μπουτίκ Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία ξενοδοχείων, ξεχωριστή από τις κατηγορίες από 1 έως 5 αστέρια. Πρόκειται για τα «μπουτίκ», τα οποία στην ουσία θα είναι ξενοδοχειακές μονάδες από 3 αστέρων και άνω. Για την ένταξή τους θα λαμβάνονται κριτήρια όπως η γαστρονομία, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η αισθητική κ.ά.
Η πρόταση του ΣΕΤΕ έχει ως κίνητρο αυτή η νέα κατηγορία να χρηματοδοτείται από τον Αναπτυξιακό για ίδρυση νέων ή μετατροπή υφιστάμενων μονάδων σε ποσοστό 10% επιπλέον από τις άλλες μονάδες. Επίσης, ο κ. Ανδρεάδης τάσσεται υπέρ της παροχής χωροταξικών κινήτρων για τη δημιουργία ποιοτικότερων 5 αστέρων μονάδων ή «μπουτίκ».
Σε ό,τι αφορά τον Αναπτυξιακό, θεωρεί ότι θα πρέπει να ενταχθούν και συγκεκριμένες κατηγορίες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τάσσεται υπέρ της υλοποίησης πολιτικών για τη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τα ελληνικά καταλύματα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/09/2012_497103

No comments: