27.9.12

FT Deutschland: Ομπάμα, Τζιαμπάο, Μέρκελ κρατούν την Ελλάδα στο ευρώ - Μόντι: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Βεν Τζιαμπάο είναι υπεύθυνοι για την παραμονή της Ελλάδας ως τώρα στην ευρωζώνη γράφει η εφημερίδα FT Deutschland.

Οι ηγέτες των τριών υπερδυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία) είναι πιο ισχυροί από τις αγορές, γράφει η γερμανική εφημερίδα

Στην γη υπάρχουν τρία μεγάλα κέντρα εξουσίας, τα οποία χρειάζονται, επιθυμούν και εν μέρει μπορούν να επιτύχουν την ηρεμία: είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ή καλύτερα οι Μπαράκ Ομπάμα, Βεν Τζιαμπάο και Άνγκελα Μέρκελ.

Και οι τρεις, π.χ. θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πριν από το καλοκαίρι του 2012 σε εμπιστευτικές συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείτο πώς η Ελλάδα θα αποβαλλόταν από την Ευρωζώνη. Τότε, όμως, υπήρξε μία εξωτερική παρέμβαση: η αμερικανική κυβέρνηση, για παράδειγμα με μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Συλτ ξεκαθάρισε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και ο κίνδυνος μίας νέας διεθνούς ύφεσης εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει να χάσει τις επερχόμενες εκλογές, ενώ και στους Ευρωπαίους είναι προτιμότερη η επανεκλογή του από την ανάδειξη του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ. Οι Κινέζοι κατέστησαν σαφές ότι δεν κατανοούν πως ένα μέλος της ευρωζώνης μπορεί να αποπεμφθεί από αυτήν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. «Θέλουμε το Ευρώ να παραμείνει ανέπαφο», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ντου Κουιβέν. Και οι Κινέζοι έχουν αυτήν την στιγμή ένα ιδιαίτερο συμφέρον να υπάρξει ηρεμία, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί η νέα ηγεσία στην χώρα. Η τριμερής συμμαχία λειτούργησε. Η καγκελάριος Μέρκελ ξαφνικά άρχισε να επαινεί τους Έλληνες, οι Κεντρικές Τράπεζες καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η Κίνα άρχισε και πάλι να αγοράζει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Αν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή η ευρωζώνη και η Κίνα παραμείνουν ενωμένες, δεν μπορεί να υπάρξει κερδοσκοπία. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι υπάρχει μίας μορφής συνομωσία, ένα μυστικό σύμφωνο ή παρόμοιες ανοησίες. Στα σενάρια συνομωσίας ανήκουν φήμες ότι η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί την ημέρα των αμερικανικών εκλογών, ή η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στις Βρυξέλλες ότι η Μέρκελ μετά την επίσκεψή της στην Κίνα μετέβαλε την πολιτική της έναντι της Ελλάδας. Τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα. Οι Μέρκελ, Ομπάμα και Βεν Τζιαμπάο δεν συνεννοήθηκαν ποτέ στο πλαίσιο μίας τριπλής τηλεφωνικής συνδιάλεξης ούτε συναντήθηκαν. Επιπλέον δεν καθορίζει μόνη της η Μέρκελ την πολιτική της Ευρώπης, ενώ ούτε ο Βεν Τζιαμπάο είναι ο ισχυρότερος, αλλά ο πιο προσιτός στην Δύση ηγέτης της Κίνας. Τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα, πράγμα που ισχύει σε κάποιο βαθμό και για τους πολιτικούς. Οι Μέρκελ, Ομπάμα και Βεν Τζιαμπάο είχαν κατά το τελευταίο διάστημα κοινά συμφέροντα. Το ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η κοινή γραμμή είναι αμφίβολο. Ο Ομπάμα μπορεί να χάσει τις εκλογές από τον Ρόμνεϊ, και αυτός πάλι να επιδείξει λιγότερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη ή να ξεκινήσει διαμάχη με την Κίνα, όπως αναφέρεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Στην Κίνα κάτι μπορεί να πάει στραβά και η αδύναμη ηγεσία να αναζητήσει ώθηση μέσω μίας σύγκρουσης με την Ιαπωνία ή με άλλες γειτονικές χώρες. Η Μέρκελ μπορεί να θεωρήσει ότι της είναι πιο σημαντική η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού απ’ ό,τι το Ευρώ, ενώ και οι ίδιοι οι Έλληνες σε κατάσταση πανικού μπορεί από μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από την Ευρωζώνη. Αυτές όμως είναι οι πιο απίθανες εκδοχές, στις οποίες θα στοιχημάτιζαν μόνον οι επαγγελματίες απαισιόδοξοι.

Θα πρέπει λοιπόν να διατηρήσει κανείς την προσοχή του στραμμένη στις τρείς αυτές δυνάμεις και να παρατηρεί κατά πόσον έχουν κοινά συμφέροντα και απόψεις. Αυτές οι τρεις δυνάμεις επισκιάζουν ακόμη και την Ρωσία ή την Ινδία (οι οποίες εξάλλου έχουν και αυτές συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη).

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=476688

Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει εντός ευρώ, διότι έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια», εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Public Broadcasting Service (PBS).
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει οπωσδήποτε να είναι μέλος της ευρωζώνης. Έστω και αν, στο παρελθόν, υπήρξαν τεράστια προβλήματα σε σχέση με την αξιοπιστία της Αθήνας και την ικανότητά της να προχωρήσει στην αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση, τώρα η χώρα καταβάλει σημαντικές, σαφέστατα, προσπάθειες» τόνισε.
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «όταν περνά κανείς μια κρίση σαν και αυτή της Ευρώπης ή αποδέχεται την αποσύνθεση, ή μετά τον κίνδυνο γενικής καταστροφής, αντιμετωπίζει την πρακτική ανάγκη να ξαναμπούν τα πράγματα σε μια τάξη». «Κάθε χώρα πρέπει να δείξει ότι δέχεται να εγκαταλείψει ένα μέρος της κυριαρχίας της, ώστε να την διαχειρισθεί, από κοινού, με τα άλλα κράτη- μέλη», κατέληξε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2239286

No comments: