27.9.12

Ξεκινά η μάχη για το 33% του ΟΠΑΠ

Την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 33% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκφράσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2012, στις 19:00, σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με την επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.
Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
«Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του συνολικού εθνικού σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι του προγράμματος είναι η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα εκτελεσθεί με απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να συνδράμει αποφασιστικά στους στόχους αυτούς», δήλωσε ο Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.
Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ έχει προαναγγελθεί από το 2011, αλλά δεν είχε προχωρήσει με την αναμενόμενη ταχύτητα. Βασικές αιτίες της καθυστέρησης από το 2011 μέχρι και σήμερα ήταν η απουσία ρυθμιστικού οργάνου στην αγορά, αφού δεν είχε λειτουργήσει ακόμη η Αρχή Εποπτείας Τεχνικών Παιγνίων, αλλά και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τζόγου. Μετά τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου της νέας αρχής και την ανάγκη για επιτάχυνση του προγράμματος για την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας, η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε.
«Προίκα» του Οργανισμού θα είναι η επέκταση των αδειών για τα παλαιά παιχνίδια για 10 χρόνια μέχρι και το 2030, αλλά και οι άδειες των νέων ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2011 χορηγήθηκε στον ΟΠΑΠ η αποκλειστική άδεια για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), εκ των οποίων 16.500 θα τα λειτουργήσει ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα τα λειτουργήσουν ανάδοχοι που θα επιλεγούν για το σκοπό αυτό.
Το Δημόσιο έχει ορίσει την Εθνική Τράπεζα  Ελλάδος και την Deutsche Bank ως χρηματοοικονομικούς σύμβουλους και τις δικηγορικές εταιρείες Καρατζά & Freshfields ως νομικούς συμβούλους της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
Αγκάθι για την όλη διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τη φορολογία στα μεικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων από το 10% στο 30%, κάτι το οποίο ενδέχεται να αποθαρρύνει ενδεχόμενους στρατηγικούς επενδυτές. Τούτο διότι οι προβλέψεις διεθνών οίκων θέλουν μετά την αύξηση της φορολογίας τα κέρδη του ΟΠΑΠ να μειώνονται έως και 40% το 2013.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2239149

No comments: