28.9.12

44 ευρωπαϊκές τράπεζες αναζητούν 199 δισ.

Προκειμένου να καλύψουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η συνθήκη Βασιλεία ΙΙΙ
Reuters, Bloomberg
Επιπλέον 199 δισ. ευρώ θα χρειάζονταν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν στον στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 7%, όπως προβλέπει η Βασιλεία ΙΙΙ, αν οι αυστηρότεροι νέοι κανόνες της συνθήκης, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ κλιμακωτά από τον Ιανουάριο, εφαρμόζονταν τον Δεκέμβριο του 2011. Αυτό ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), με τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών αναλογεί στο 53% του παγκόσμιου συνόλου, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συνεπεία αυτού, οι τράπεζες της ηπείρου θα πρέπει να καταβάλουν σκληρότερες προσπάθειες σε σχέση με τις αμερικανικές ή τις ασιατικές προκειμένου να ενισχύσουν τον ισολογισμό τους.
Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα στην ηλεκτρονική σελίδα της, η ΕΒΑ εκτιμά πως η κεφαλαιακή επάρκεια των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν 32 δισ. ευρώ χαμηλότερη στα τέλη Δεκεμβρίου, σε σχέση με εκείνη των τελών Ιουνίου 2011. Οι 44 ευρωπαϊκές τράπεζες –οι οποίες θεωρούνται συστημικά σημαντικές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα– θα έπρεπε να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους συνολικά κατά 8 δισ. ευρώ απλώς για να καλύψουν το ελάχιστο επίπεδο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 4,5%. Το ποσό αυτό –γράφει το Bloomberg– αυξάνεται στα 312 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν επιπλέον επιβαρύνσεις για τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Οπως διευκρινίζεται στην εξαμηνιαία έκθεση, το πραγματικό έλλειμμα κεφαλαίων και ρευστότητας ίσως διαφέρει από τις εκτιμήσεις του ίδιου του κλάδου, καθώς ο τελευταίος «αντιδρά στις μεταβολές του οικονομικού και ρυθμιστικού κλίματος». Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της ίδιας της Επιτροπής της Βασιλείας κάλυπτε 102 μεγάλες τράπεζες του πλανήτη και 107 άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την εκτίμηση πως οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου θα χρειάζονταν επιπλέον 374,1 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου για να καλύψουν τον απαιτούμενο στόχο. Η εκτίμηση αυτή είναι κατά 111 δισ. ευρώ χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη του Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, η κεφαλαιακή επάρκεια των 5 από αυτές τις τράπεζες θα ήταν χαμηλότερη από 4,5% και επιπλέον 25 τραπεζών μικρότερη από 7%.
Οι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας ΙΙΙ υπερτριπλασιάζουν το ύψος των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Η Επιτροπή της Βασιλείας και η ΕΒΑ εκπονούν έρευνα κάθε έξι μήνες και δίνουν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους, διευκρινίζοντας ότι οι τελευταίες δεν είναι συγκρίσιμες με τις προβλέψεις του κλάδου, καθώς οι τράπεζες καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους διακρατώντας κέρδη, περιορίζοντας τα δάνεια, αλλάζοντας επιχειρηματικό μοντέλο και συνυπολογίζοντας την κλιμακωτή αλλαγή.
Σημειωτέον ότι οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ πιθανότατα θα θέσουν τις τράπεζες εκτός χρηματοδότησης. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR), βασικό συστατικό των νέων διεθνών κανόνων, θα άφηνε τις ευρωπαϊκές τράπεζες με χρηματοδοτικό έλλειμμα 1,17 τρισ. ευρώ αν είχε τεθεί σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου. Η προθεσμία για επίτευξη του ζητούμενου από τους νέους κανόνες 100% είναι το 2015.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100011_28/09/2012_496788

No comments: