30.9.12

Πανευρωπαϊκή απάτη με ΦΠΑ και εικονικά τιμολόγια

Εταιρείες φαντάσματα με προϊόντα ανύπαρκτα πολλών εκατομμυρίων
Ενα σκάνδαλο φοροδιαφυγής που ξεκινούσε από μία αποθήκη στο Κορωπί και επεκτεινόταν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ισπανία και την Ουγγαρία, αποκάλυψαν δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Η υπόθεση αφορά την εταιρεία Ορμπικομ. Yπολογίζεται ότι μόνο από την έκδοση των εικονικών τιμολογίων ο διαφυγών ΦΠΑ πλησιάζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα πρόστιμα προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ. Πελάτες της ήταν πολλές από τις αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών στο Λεκανοπέδιο. Προμηθευτές της, άλλες εταιρείες, χωρίς δραστηριότητα, με επικεφαλής Λευκορώσους και Κύπριους.
Η εν λόγω εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, σύμφωνα με πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ, που άρχισε τις έρευνές του από το καλοκαίρι του 2009. Ως μέτοχοί της εμφανίζονται δύο Ελληνες υπήκοοι και μία κυπριακή εταιρεία.
Εταιρείες όπως οι SPID, Moutopes, Winextrade, Extreme audio, Fidelta, Sycor, Rospalco, Propin, Ziltimex, φέρονται να εκδίδουν τιμολόγια πώλησης στην εταιρεία του Καπανδριτίου. Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν οι οδηγοί των φορτηγών στο ΣΔΟΕ οι μεταφορές των ηλεκτρικών συσκευών δεν έγιναν ποτέ. Τα εκατοντάδες δρομολόγια που φέρονται να έκαναν από και προς εκείνους που έκοβαν τα διάφορα τιμολόγιά της ήταν... ανύπαρκτα.
Ετσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Από τα τιμολόγια του συγκεκριμένου κυκλώματος επωφελήθηκαν συνολικά 53 μεγαλύτερες ή μικρότερες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου. Συνολικά μόνο μία ξένη αλυσίδα συσσώρευσε πρόστιμα και διαφυγόντες φόρους που προσέγγισαν, χωρίς τον ΦΠΑ, τα 35 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα πρόστιμα, τα ποσά των εικονικών τιμολογίων πρέπει να πληρωθούν στο διπλάσιο και του διαφυγόντος ΦΠΑ στο τριπλάσιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/09/2012_497128

No comments: