28.9.12

Δύο όροι από τον κ. Φ. Κουβέλη

Να ψηφίσει τα μέτρα, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος που αυτά συνεπάγονται, φέρεται αποφασισμένη η ΔΗΜΑΡ, παρά τις επιφυλάξεις που εξακολουθούν να διατυπώνουν αρκετά στελέχη της. Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών τόνισε ότι «υπήρξε συμφωνία στους βασικούς άξονες», περιοριζόμενος να επαναλάβει τους δύο βασικούς όρους που θέτει το κόμμα του: τη διασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα υπάρξει η διετής επιμήκυνση στην εφαρμογή των μέτρων και κυρίως ότι σε αυτά θα ενταχθεί και η ρήτρα ισοδυνάμων που εισηγείται η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου κάποιες μελλοντικές θυσίες να ματαιωθούν αν -παρ’ ελπίδα- τα έσοδα το 2013 αποδειχθούν μεγαλύτερα των προβλεπομένων.
Αυτό άλλωστε τόνισε ο κ. Φ. Κουβέλης και στη διάρκεια της συνάντησης. Την ανάγκη να εξασφαλίσει πολιτικά η κυβέρνηση πριν από την ψήφιση των μέτρων (είτε στο Γιουρογκρούπ, είτε στην Σύνοδο Κορυφής) ότι το πακέτο αφορά την προσεχή 4ετία και όχι 2ετία, και κυρίως ότι η Ελλάδα δεν θα εξαιρεθεί από τις μελλούμενες αποφάσεις για τη διευθέτηση του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος. Οπως π.χ. τη ρύθμιση που αναμένεται για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Και τούτο, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, για να πεισθούν οι βουλευτές, αλλά και οι πολίτες, ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου πακέτου η θέση της χώρας εντός της Ε.Ε. θα πάψει οριστικώς να αμφισβητείται και ότι, επιπλέον, οι συγκεκριμένες θυσίες μπορεί και να μην επιβληθούν αν η χώρα πετύχει με το παραπάνω τους στόχους της. Γι’ αυτό άλλωστε και ο κ. Κουβέλης θα επιμείνει μέχρι τέλους κάποια από τα μέτρα που αφορούν κυρίως τους συνταξιούχους να μετατεθούν για την τριετία 2014 - 2016, ούτως ώστε να υπάρχει περιθώριο ματαίωσής τους, μέσω της περιβόητης ρήτρας των ισοδυνάμων.
Ενόψει, τώρα, της οριστικοποίησης του πακέτου πέντε είναι οι αξιώσεις της ΔΗΜΑΡ:
1. Να μην υπάρξει οριζόντια διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλων, αλλά η μείωση του Δημοσίου να προκύψει από την απόλυση των επίορκων και μέσω της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.
2. Η αύξηση του κατώτου απαιτούμενου χρόνου συνταξιοδότησης από 15 σε 20 χρόνια να γίνει σταδιακά.
3. Να μπουν εισοδηματικά κριτήρια στην κατάργηση των εποχικών επιδομάτων.
4. Να γίνει σταδιακά η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
5. Να υπάρξουν αναπροσαρμογές και στην κατανομή των μειώσεων των συντάξεων, καθώς υπολογίστηκε ότι με την κατάργηση των δώρων οι λαμβάνοντες 900 ευρώ τον μήνα χάνουν το 7% των αποδοχών τους, ενώ οι των 500 ευρώ το 13% της ετήσιας σύνταξής τους!
Ανεξαρτήτως, πάντως, της προσπάθειας του κ. Κουβέλη να βελτιώσει το τελικό πακέτο, δεν ήταν λίγοι στη ΔΗΜΑΡ όσοι παραδέχονταν ότι θα είναι δύσκολο να περάσει χωρίς απώλειες. Ηδη απο χθες οι κ. Γ. Μιχελογιαννάκης και Οδ. Βουδούρης κατ’ ουσίαν επιβεβαίωσαν την αρνητική ψήφο τους, ενώ και ο κ. Πάρις Μουτσινάς φερόταν να πράττει το ίδιο. Κατόπιν τούτων κρίσιμη θεωρείται η σύγκληση της Κ.Ε. του κόμματος το άλλο Σαββατοκύριακο, καθώς εκεί θα διαφανεί πόσοι εντέλει διαφωνούν με την επιλογή του κ. Κουβέλη να αψηφήσει το πολιτικό κόστος στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_28/09/2012_496877

No comments: