28.9.12

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων το μήνυμα του Eurogroup Working Group

Οι επισημάνσεις θα ενσωματωθούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Επισημάνσεις για προσαρμογές στο ελληνικό πρόγραμμα έκαναν στην ελληνική αποστολή που μετείχε στο Eurogroup Working Group οι αποστολές των υπολοίπων κρατών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Χριστίνα Παπακωνσταντίνου παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του πακέτου μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, παρουσία και της τρόικα.

Η Ελλάδα απέσπασε θετικά σχόλια για την μεγάλη πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ παρατηρήσεις διατυπώθηκαν για την καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι παρατηρήσεις του Eurogroup Working Group θα ενσωματωθούν στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν ξανά τη Δευτέρα μεταξύ της τρόικα και του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.

Τη Δευτέρα αναμένεται και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ενσωματώσει μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/421158/epitahunsi-ton-metarruthmiseon-to-minuma-tou-eurogroup-working-group/

Οι βασικοί άξονες των νέων μέτρων ύψους 13,9 δισ. ευρώ, στο οποίο συμφώνησαν χθες οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, παρουσιάστηκαν στους εμπειρογνώμονες του Eurogroup, μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας από τους εκπροσώπους των δανειστών. Πιθανό να διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μεταξύ 8 και 18 Οκτωβρίου.


 Την πιο σκληρή γραμμή φέρεται να κράτησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο οποίος εστίασε στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν μέλη που επέμειναν στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε το περίγραμμα των μέτρων να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ είναι πολύ πιθανόν να γίνει μια τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Ορισμένα κράτη μέλη φαίνεται να επιμένουν στην ανάγκη να εμφανιστεί η Ελλάδα στο Eurogroup με ήδη ψηφισμένα τα μέτρα από τη Βουλή προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να αρθούν οι αβεβαιότητες.
Στην περίπτωση όμως που τελικά τα μέτρα δεν θα έχουν ψηφιστεί έως τις 8 Οκτωβρίου, δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μεταξύ 8 και 18 Οκτωβρίου, ώστε να γίνει λεπτομερής επεξεργασία και προετοιμασία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63717225


Δύσκολες ώρες φέρεται να πέρασε η ελληνική αποστολή στο ΕuroWorkingGroup. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που ενημερώθηκαν διεξοδικά για την παρουσίαση του προέδρου του ΣΟΕ Πάνου Τσακλόγλου, τόσο οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όσο και οι εκπρόσωποι της τρόικας πέρασαν από «κόσκινο» το πακέτο των μέτρων.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη πάντως, αναφέρουν ότι η πίεση ήταν αναμενόμενη για όσους είχαν παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων εβδομάδων στην Αθήνα: Όπως εξηγούν, τα  πακέτα των περικοπών δαπανών (10,5 δισ. ευρώ διετία και 11,5 δισ. ευρώ τετραετία) και η αύξηση των φόρων (κατά 3 δισ. ευρώ) έχουν συμφωνηθεί μόνο εντός του οικονομικού επιτελείου.

Αντιθέτως, αναφέρουν,  συμφωνία με κόμματα και τρόικα δεν υπάρχει:  τα κόμματα συνεχίσουν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για μέτρα που θέλει διακαώς η τρόικα (πχ εφεδρεία) και η τρόικα έφυγε από την Αθήνα διαφωνώντας για την απόδοση του πακέτου των 3 δισ. ευρώ διαθρωτικών αλλαγών, αλλά και των 2 δισ. ευρώ αύξησης φόρων (που αυγάτισε παρ όλα αυτά σε 3 δισ. ευρώ).

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το EWG, το όργανο που προετοιμάζει το επόμενο Ecofin, δεν φαίνεται να.. βιάζεται. Στο επίκεντρο είναι η Ισπανία -αναφέρουν-  και να μπει στο «κάδρο» η Ελλάδα, φέρεται ότι παραμένει  η «κόκκινη γραμμή» της έκθεσης αξιολόγησης του μνημονίου, με τους υπουργούς να αρνούνται να  πάρουν θέση πριν ολοκληρωθεί η εικόνα από την έκθεση.

Επόμενη πράξη θα παιχτεί την Δευτέρα σε δύο πεδία: στο αν η «τρύπα» των 5 δισ. ευρώ μέτρων που απορρίπτει η τρόικα θα κλείσει και στο αν η τρόικα θα δεχθεί «ικανοποιητική πρόοδο» στο υπόλοιπο σκέλος του Μνημονίου στις δεκάδες μεταρρυθμίσεις που παραμένουν ανοικτές. Και βέβαια, εκκρεμεί η συμφωνία των κομμάτων για το πακέτο που έχει προαναγγελθεί ότι θα ανακοινωθεί επισήμως.

Άγνωστός «Χ» παραμένει και το τι συμβαίνει και με την περίφημη «ρήτρα αιρεσιμότητας». Αν δηλαδή (και υπό πόσο αυστηρούς όρους) θα δεχθούν οι δανειστές μικρότερο πακέτο υπό τον όρο άμεσης λήψης μέτρων τον Ιανουάριο του 2014 σε περίπτωση απόκλισης…. Σημειώνεται ότι “ρήτρες αιρεσιμότητας” υπάρχουν από το 2009 στο μνημόνιο και ορίζουν ότι η Ελλάδα υποχρεούται σε περίπτωση απόκλισης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Άλλωστε έτσι «αυγατίζουν» σε κάθε αναθεώρηση τα μέτρα. Το ερώτημα παραμένει τι πιο «αυστηρό» θα "τάξει» αυτή τη φορά η κυβέρνηση…

http://www.capital.gr/news.asp?id=1627521


Επτά ανοικτά μέτωπα μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας


Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών χθες για το βασικό πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 13,6 δισ. ευρώ, είναι ένα μόνο βήμα προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και δεν σημαίνει ότι αυτομάτως λύθηκαν όλα τα ζητήματα. Τα θέματα που βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες πως «τώρα αρχίζει το δυσκολότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης». Ειδικότερα, τα ανοιχτά μέτωπα οικονομικού επιτελείου - τρόικας που θα πρέπει να διευθετηθούν τις επόμενες μέρες είναι επτά:
1. Εγκριση από την τρόικα στην αλλαγή του μείγματος του πακέτου. Αρχικώς, η Ελλάδα θα έπρεπε να προσδιορίσει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 2 δισ. Πλέον, το πακέτο περιλαμβάνει 10,5 δισ. περικοπές δαπανών και 3 δισ. από το σκέλος των εσόδων. Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα. Σύμφωνα με στελέχη της, δεν είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί καλύτερα το πακέτο και η απόφαση θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα.
2. Οριστικοποίηση των μέτρων. Ανοιχτά παραμένουν κυρίως τα μέτρα που αφορούν την αύξηση της φορολογίας. Από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν χθες πως το πακέτο είναι δύσκολο, αλλά κοινωνικά δίκαιο και διευκρίνιζαν πως εξαιρούνται οι φτωχότεροι και τα άτομα με αναπηρία. Τα 7 - 7,3 δισ. ευρώ περικοπών είναι μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, άλλα 3,5 δισ. ευρώ προέρχονται από διαρθρωτικές αλλαγές και τα υπόλοιπα αφορούν τα έσοδα. Επίσης, θα πρέπει να προσδιοριστούν με σαφήνεια και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2014 σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2013 από τις περικοπές που προβλέπονται στον δημόσιο τομέα.
3. Κατανομή των 13,6 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 2013 θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές 7,5 - 8 δισ., εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ θα αφορούν τις συντάξεις (από το σύνολο των παρεμβάσεων ύψους 4,6 δισ.), το 1 δισ. μισθούς (επί συνόλου 1,3 δισ.) και τα 800 εκατ. προνοιακά επιδόματα (επί συνόλου 930 εκατ.). Είναι ξεκάθαρο ότι τα σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα και όχι σε βάθος ετών. Η επιδίωξη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι να μπορέσουν να «σπάσουν» σε περισσότερα χρόνια εάν παρασχεθεί η 2ετής παράταση. Ωστόσο, η τρόικα πιέζει να εφαρμοστούν όλα στη διετία 2013-2014 και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προστεθούν νέα μέτρα για τη διετία 2015-2016 ως «απροσδιόριστα» σε αυτή τη φάση.
4. «Ρήτρα αντικατάστασης». Πρόκειται για την πρόταση της ΔΗΜΑΡ που προβλέπει ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε να μην εφαρμοστούν κάποια από τα επώδυνα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο θα διαπραγματευτεί, αλλά η μέχρι σήμερα στάση της τρόικας ήταν ότι εάν επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα, αυτά θα αξιοποιηθούν για την πέραν των στόχων μείωση του ελλείμματος.
5. Μακροοικονομικό σενάριο. Τις επόμενες μέρες θα πρέπει τόσο η τρόικα μεταξύ της (ΔΝΤ - Ε. Ε.), όσο και με την Ελλάδα να συμφωνήσει στις προβλέψεις για την πορεία των βασικών μεγεθών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια (ΑΕΠ, έλλειμμα, ανεργία κ. λπ.).
6. Πρόσθετη χρηματοδότηση. Από τη στιγμή που θα διατεθεί στην Ελλάδα η 2ετής παράταση, προκύπτει ένα «κενό» στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού (υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα ανέλθει από 15 δισ. ευρώ έως και 30 δισ. ευρώ). Αναλόγως με τις προβλέψεις του μακροοικονομικού σεναρίου θα καθοριστεί και το ύψος του κενού αυτού, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι τρόποι κάλυψής του.
7. Εκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA). Πρόκειται για την έκθεση που καταρτίζει το ΔΝΤ και βάσει της οποίας λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις για παρεμβάσεις στο χρέος. Με παρόμοια έκθεση είχε αποφασιστεί το PSI. Το Ταμείο πιέζει προς μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η Ευρωζώνη προς το παρόν δεν συζητά τέτοιο ενδεχόμενο. Στην παρούσα φάση, η κατάρτιση αυτής της έκθεσης είναι ίσως το δυσκολότερο ζήτημα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100020_28/09/2012_496880

No comments: