28.11.12

2η μεταρρύθμιση μέσω ομολόγων


καθώς διαβάζω ότι "Τα ομόλογα τα οποία θα πρέπει να επαναγορασθούν τελούν υπό το βρετανικό δίκαιο και όχι το ελληνικό" και την ατάκα του έλληνα τραπεζίτη "Αυτό είναι εντελώς... χαζομάρα. Κάνουν άλλη μία αναδιάρθρωση του χρέους επειδή τα έκαναν μαντάρα την πρώτη φορά και τώρα κάνουν τη χαζομάρα για δεύτερη φορά" μου γεννάται η πρώτη απορία.
Γιατί δεν κάνουν επαναγορά απευθείας από την ΕΚΤ; Έχει απόθεμα ομολόγων...
Δίνω απάντηση, διότι έχουν βρει το τρόπο να μη βγάλει η ΕΚΤ (μεγάλο) κέρδος, ενδέχεται να το κρατούν για back-up. Ενδέχεται όμως να έχουν άλλες σκέψεις.

Συνεχίζουμε. Επιθυμούν επαναγορά μόνο ομολόγων PSI, ήτοι αυτά που είναι σήμερα το σημαντικότερη απαίτηση έναντι του ελληνικού δημοσίου, τα οποία επιθυμούν ουσιαστικά να κουρέψουν, με τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι αυτοί που θίγονται περισσότερο.
Από τη μία έχουμε "συνέχεια στη τιμωρία", από την άλλη έχουμε ένα ακόμα μοχλό πίεσης προκειμένου να απαξιωθούν ακόμα περισσότερο όσοι θίγονται. Θεωρώ ότι είναι οι συντάξεις ο κύριος στόχος. Δε γίνεται ένας μέσος συνταξιούχος να αμοίβεται 100% περισσότερο από έναν που είναι στο ξεκίνημα της εργασιακής ζωής του [μεταρρύθμιση]. Και η τιμή του δεύτερου έχει φτάσει σχεδόν στο πάτο, όμως θα πάει λίγο χαμηλότερα από 1-Απρ-2013.

Ας πούμε ότι το ελληνικό δημόσιο κατορθώνει να αποκτήσει όλα τα ομόλογα PSI. O δρόμος είναι μετά ανοικτός είτε για να μην ξαναπληρωθεί άλλο ομόλογο εκτός PSI, ήτοι χρεοκοπία, είτε για να γίνει ένα σοβαρό κούρεμα του χρέους προς τους υπόλοιπους, δηλαδή OSI. To δεύτερο αποτελεί το κοινό τόπο πλέον όλων, το πρώτο όμως θα φέρει επίσημα, με τη βούλα, το ελληνικό δημόσιο στη κατάσταση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ, χωρίς όμως το "κούρεμα". Κάπου εκεί εμπλέκονται και πάλι τα cds...


υ.γ. τι γράφει σχετικά ο Βαρουφάκης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η επαναγορά χρέους συζητείται ως αντιπερισπασμός για να μην αποκαλυφθεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης για πραγματική λύση. Δείτε εδώ. Το μόνο που ακούσαμε είναι ότι θα προσφέρουν στους ομολογιούχους τιμές όχι μεγαλύτερες από εκείνες που ίσχυαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Το ερώτημα βέβαια τίθεται: Δεδομένου ότι τα ομόλογα αυτά, που εξέδωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου στο πλαίσιο του PSI, δεν κουρεύονται, γιατί κάποιος να τα πουλήσει στις τιμές της περασμένης Παρασκευής όταν κάποιος άλλος του δίνει περισσότερα; Ποιος άλλος; Τα hedge funds των οποίων τα σάλια τρέχουν με την ιδέα ότι θα τα αγοράσουν με έκπτωση και μετά, όπως έκαναν με την Αργεντινή πρόσφατα, θα τρέχουν το ελληνικό δημόσιο (ελέως αγγλικού δικαίου – αχ κ. Βενιζέλο!) στα δικαστήρια του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης ζητώντας όλα τα κτήρια των πρεσβειών της Ελλάδας ανά τον κόσμο αν δε αποπληρωθουν εκατό τοις εκατό.

No comments: