28.11.12

UBS: Αποφεύχθηκε το Grexit για το επόμενο 6μηνο…

Αν και απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο σε βάθος τριετίας δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, αν μάλιστα οι Ευρωπαίοι προετοιμαστούν πολύ καλά ώστε να ελέγξουν ενδεχόμενο Grexit. Αυτό αναφέρει στη νέα 17σέλιδη έκθεση της η UBS υπό τον τίτλο "Greece to stay in euro, for now" (Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, τουλάχιστον προς το παρόν), στην οποία και αναλύει τα 5 σενάρια που μπορεί να υπάρξουν.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 2μιση χρόνια διάσωσης, λιτότητας, έκτακτων συνεδριάσεων των αξιωματούχων, το ελληνικό χρέος αυξάνεται επικίνδυνα και η οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης.
Σύμφωνα με τη UBS, το συνολικό οικονομικό κόστος που προκύπτει από τη μακροπρόθεσμη στήριξη της χώρας είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος του άμεσου haircut του ελληνικού χρέους. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μη αποτελεσματική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη της χώρας, διαιωνίζοντας τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης. Κατά την εκτίμηση της UBS από τους κινδύνους που συνδέονται με την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, έχουν εντοπιστεί πέντε κανάλια
μετάδοσης σε άλλες χώρες: άμεσες απώλειες που προκύπτουν από ένα κούρεμα του χρέους, αυξανόμενο κόστος της χρηματοδότησης τραπεζών, κυβερνήσεων και εταιρειών, bank run σε άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες, κίνδυνος περαιτέρω οικονομικής ύφεσης, και κλιμάκωση της κοινωνικής αναταραχής στην Ευρωζώνη.
Η UBS αναλύει και τα πέντε σενάρια που μπορούν να προκύψουν:

1)Αποφυγή Grexit, πλήρες OSI.
Μετά την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους(PSI) τον Μάρτιο του 2012, ένα πλήρες σχέδιο εμπλοκής του επίσημου τομέα (OSI), ενδεχομένως σε συνδυασμό με πιο PSI, θα οδηγούσε σε μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα επιτρέψει στην χώρα να ξεκινήσει μια βιώσιμη πορεία στο χρέος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα απαιτηθεί ένα συνολικό κούρεμα άνω του 60% για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες και, ενδεχομένως, ακόμη και από την ΕΚΤ, να αποδεχτούν σημαντικές απώλειες σε ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Εκτός από το κούρεμα του χρέους, μια εναλλακτική λύση θα ήταν η δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης που θα περιλαμβάνει κοινές υποχρεώσεις του χρέους και δημοσιονομικών μεταβιβάσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

2)Αποφυγή Grexit, μικρό OSI
Αυτό το σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους μικρούς γύρους OSI (και/ ή PSI, επαναγορά ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων, επέκταση της ωρίμανσης του χρέους κλπ.). Ωστόσο, η συνολική ελάφρυνση του χρέους παραμένει πολύ μικρή για να επαναφέρει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη τροχιά και να αποκαταστήσει την πλήρη εξυπηρέτηση του χρέους της.

3) Αποφυγή Grexit, όχι OSI
Δεν θα υπάρξει καμιάς μορφής haircut στο ελληνικό χρέος, ωστόσο, αυτό το σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει περαιτέρω PSI, με μια  μορφή επαναγοράς των υφιστάμενων ομολόγων κάτω της ονομαστικής αξίας. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν μία δεύτερη αθέτηση πληρωμών μετά το Μάρτιο 2012, ενώ δεν θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό το σενάριο ως εκ τούτου
θα άφηνε σαφώς στην Ελλάδα ένα άκρως μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, εντείνοντας τις πιέσεις για περισσότερα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Αυτό το σενάριο είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση της κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα και θα οδηγήσει σε μια σταδιακή αύξηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


4) Ελεγχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Για να επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, η Τρόικα καταλήγει σε συμφωνία με την ελληνική
κυβέρνηση ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα εντός του ευρώ, έτσι για να αποφευχθεί η συσσώρευση του χρέους εντός του ευρώ αποφασίζεται ότι η χώρα πρέπει να βγει από το κοινό νόμισμα σε μια ελεγχόμενη διαδικασία.
Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει ένα κούρεμα του χρέους (OSI) και τη μετατροπή όλων των υπόλοιπων του χρέους στο νέο ελληνικό νόμισμα, με αποτέλεσμα περαιτέρω απώλειες για τους πιστωτές σε όρους ευρώ. Αυτό θα είναι μια πολυετής διαδικασία κατά την οποία το ΔΝΤ θα συνεχίζει να ενεργεί ως σύμβουλος και οι ευρωπαϊκές χώρες θα διατηρούν κάποιο βαθμό στήριξης, με στόχο την διατήρηση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις επανέλθει το εθνικό νόμισμα θα υπάρξει υποτίμηση έναντι του ευρώ, ώστε να μετριαστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της σταδιακής υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

5) Ανεξέλεγκτη έξοδος
Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει μια συμφωνία με την τρόικα, ενδεχομένως στη σκιά κοινωνικών εντάσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη την έξοδό της χώρας από την Ευρωζώνη. Σ' αυτό το σενάριο δεν θα αποφευχθούν αδικαιολόγητες παράπλευρες απώλειες. Αυτό το σενάριο θα συνεπάγεται τεράστιες επιπτώσεις μετάδοσης.


Σενάρια Ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα Αύξηση αποδόσεων σε Ισπανία και Ιταλία Bank run Κίνδυνος ύφεσης Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής Βιώσιμη λύση στο ελληνικό χρέος
1 υψηλή μεση χαμηλή χαμηλή χαμηλή Ναι
2 μέση χαμηλή χαμηλή χαμηλή μέση Όχι
3 καμία χαμηλή χαμηλή χαμηλή μέση Όχι
4 υψηλή μεση μέση μέση μέση Ναι
5 υψηλή υψηλή υψηλή υψηλή υψηλή Ναι

Η UBS καταλήγει σε τρεις προτάσεις για το πως το ελληνικό χρέος μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί:
1) Με αύξηση της ονομαστικής ανάπτυξης
2) Με την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων
3) Με τη μείωση του χρέους και των επιτοκίων δανεισμού.

bankingnews

No comments: