29.11.12

Ολλανδία: Δεν αποκλείει νέα βοήθεια για Ελλάδα-Υπαναχωρεί από τη σκληρή γραμμή

Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη οικονομική βοήθεια προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, υπαναχωρώντας από τη σκληρή γραμμή που ακολουθούσε και η οποία συμπεριελάμβανε την «προθυμία» να εξεταστεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Συντασσόμενος με τους Γερμανούς συμμάχους του, ο Μ. Rutte αρνήθηκε να εικάσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχει απόλυτο δίκιο ότι πρέπει να εξετάζεις την κατάσταση στην Ελλάδα κάθε λίγα χρόνια, να διαπιστώνεις εάν βρίσκεται εντός τροχιάς ή εάν χρειάζονται νέα μέτρα», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «The Hague».

Το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, διαπιστώνει την καταφανή αλλαγή γραμμή πλεύσης και υπενθυμίζει ότι στις 4 Νοεμβρίου ο Μ. Rutte είχε δηλώσει πως θα μπλοκάρει τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ είχε διαφωνήσει με την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί η διάσπαση της ευρωζώνης. «Οι χώρες χρειάζεται να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνουν στην ευρωζώνη», είχε δηλώσει τότε.

Η συμφωνία της Δευτέρας εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην Ολλανδία περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 14 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem. «Χάνουμε κάποια από τα κέρδη που θα έπρεπε να βγάζουμε», δήλωσε ο Μ. Rutte, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Ποτέ, όμως, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας. Το κάναμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ήταν παράπλευρη συνέπεια».

Δήλωσε επίσης ότι το deal της Δευτέρας δίνει τις βάσεις για ανάκαμψη. «Είμαι λίγο πιο αισιόδοξος από ό,τι εσείς. Τώρα έχουμε μία βάση, μία προσέγγιση, που θα φέρει το ελληνικό χρέος εντός της σφαίρας που περιμέναμε όταν αποφασίσαμε το δεύτερο πακέτο στήριξης».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επενδυτές κατανοούν πως η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Κατανοώ ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εξετάζουν με έντονο ενδιαφέρον το ελληνικό πακέτο και τι μπορεί να συνεπάγεται για τις δικές τους χώρες».

Τάχθηκε, πάντως, κατά της παροχής αντίστοιχων συμβιβασμών στο Δουβλίνο και στη Λισαβόνα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αιτήματος για καθολική στήριξη της οικονομίας από την Ισπανία.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/742080/Article.aspx

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble επισήμανε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας του τίθενται ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας, ως never-ending-story που χρηματοδοτείται από τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως παράσχουν επιπλέον χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας επιπλέον μείωσης του επιτοκίου, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας, γράφει σε επιστολή του προς Γερμανούς βουλευτές ο Schaeuble, την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την αυξημένη κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς η Bild Zeitung,κατέκρινε την συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

«Ο Έλληνας ασθενής δεν επιδέχεται βοήθειας», αναφέρει σε άρθρο της η Bild, προσθέτοντας ότι το κόστος που συνεχώς αυξάνεται (της βοήθειας) πέφτει στους ώμους των Γερμανών φορολογούμενων. Σύμφωνα με τον Schaeuble, τα κέρδη που θα επιστρέψει η Γερμανία από μελλοντική συμμετοχή στα ελληνικά ομόλογα θα ανέρχονται στα 2,74 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία θα έχει μια επίπτωση της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ανέφερε η ABC επικαλούμενη αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών. Η εφημερίδα L’Echo ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων και τα διαφυγόντα κέρδη θα κοστίσουν στο Βέλγιο 90 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Το πλάνο θα κοστίσει στην Ολλανδία περίπου 70 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 14 χρόνια, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem.

Στην επιστολή του Schaeuble αναφέρεται ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιφέρουν μείωση 3,7 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι το 2014, μετακυλύοντας τα ελληνικά ομόλογα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκιο.

Εξάλλου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να μείνει στο ευρώ, υποχωρώντας από τη σκληρή γραμμή που περιελάμβανε και την προθυμία του να δει τη χώρα ακόμη και να βγαίνει από την ευρωζώνη.
Στη γραμμή των Γερμανών συμμάχων του, ο Rutte αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο Wolfang Schaeuble, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έχει απόλυτα δίκιο όταν λέει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει να εξεταστεί ξανά σε δύο χρόνια, για το εάν βρίσκεται εντός τροχιάς και εάν χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε σε συνέντευξή του.
Ο Rutte τόνισε ότι είναι εναντίον του να δοθούν και στις Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι παραχωρήσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα με τη συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε η χώρα να παραμείνει φερέγγυα. Αρνήθηκε ακόμη να σχολιάσει οτιδήποτε για το ενδεχόμενο η Ισπανία να καταθέσει αίτημα βοήθειας και απέκλεισε τη διαγραφή των δανείων των Ευρωπαίων φορολογούμενων προς την Ελλάδα.
«Πιστεύω απολύτως ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος. Κατανοώ ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κοιτούν με ενδιαφέρον το ελληνικό πακέτο και το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τις χώρες τους».
Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Vitor Gaspar δήλωσε ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που λαμβάνουν επίσης δάνεια διάσωσης, μπορούν να επωφεληθούν από τη χαλάρωση των όρων της έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1677642

No comments: