29.11.12

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ 7,6 ΔΙΣ


Πρόσθετες παρεμβάσεις αναζητούν στο Eurogroup προκειμένου να καλυφθεί χρηματοδοτικό κενό ύψους 7,6 δισ. ευρώ έως το 2016 - προέκυψε λόγω της διετούς επιμήκυνσης και έως τώρα δεν κατέστη δυνατόν να εκμηδενιστεί.
Μία εξ αυτών είναι να μην πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν στο συγκεκριμένο διάστημα και ανήκουν σε κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Οι λήξεις τους θα μετακυλισθούν για μετά το 2020.
Χωρίς αυτήν τη μετάθεση πληρωμών, το κενό στη διετία 2013-2014 είναι 1,8 δισ. ευρώ και στη διετία 2015-2016 ανέρχεται σε 5,8 δισ. ευρώ.
Ακόμη όμως και με τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου εκκρεμεί κάλυψη κενού 2 δισ. ευρώ για το σύνολο της τετραετίας. Εξάλλου, για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ, στον προθάλαμο βρίσκονται και άλλα μέτρα, όπως η πρόσθετη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου, εφόσον όμως η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στον ξένο τύπο, έγγραφο που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη προβλέπει τα εξής:
Οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενδεχομένως να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους με στόχο να περιοριστεί το ποσό των νέων δανείων που πρέπει να χορηγηθούν στην Ελλάδα. Από αυτή την οδό, εφόσον βέβαια συναινέσουν οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 5,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της περιόδου 2013-2016. Τα στοιχεία αυτά αναγράφονται σε πίνακα που δημοσίευσαν οι Financial Times.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112956520

No comments: