29.11.12

Moody΄s: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας παρά τη συμφωνία

Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο, παρά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που προσφέρει το deal που συμφωνήθηκε αυτήν την εβδομάδα με τους πιστωτές της χώρας, και η Αθήνα πιθανότατα θα χρειαστεί κάποια μείωση του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε, σύμφωνα με τη Moody’s Investors.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η συμφωνία της Τρίτης με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία ξεκλειδώνει την επόμενη δόση των 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, «θα παράσχει ανακούφιση στην ελληνική οικονομία, η οποία στερείται ρευστότητα, όμως πιστεύουμε ότι το χρέος της χώρας παραμένει μη βιώσιμο».

«Η πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι περίπου το 70% του χρέους το κατέχει ο επίσημος τομέας, μόνο μείωση του αρχικού κεφαλαίου από το χρέος του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», τονίζει ο οίκος.

Η συμφωνία έχει στόχο να μειώσει το χρέος της χώρας μέσω ενός μίγματος μείωσης επιτοκίων των δανείων, επιστροφής από την ΕΚΤ των κερδών που σχετίζονται με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η τράπεζα και, πιθανότατα, μια επαναγορά ελληνικού χρέους σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Όμως, «υπάρχουν ακόμα σημαντικά ρίσκα εφαρμογής, που σχετίζονται με το πρόγραμμα, ιδιαίτερα δεδομένης της πολύ εύθραυστης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Ελλάδας», σημειώνει η Moody’s. «Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι στόχοι που μόλις συμφώνησε η χώρα θα επιτευχθούν χωρίς καμία απόκλιση». 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/742075/Article.aspx

No comments: